Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο αστυνομικός της γειτονιάς αποδείχθηκε χρήσιμος

Το μέτρο εφαρμόζεται σε Ξάνθη και Κομοτηνή

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ;

Περισσότερες απο 70 χιλιάδες υποθέσεις διαχειρίστηκαν Αστυνομικοί της Γειτονιάς από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2010. Ο απολογισμός κρίνεται θετικός από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ο θεσμός θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής που έχει χαραχθεί για το διάστημα 2010 - 2014.

Ειδικότερα μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του προηγούμενου έτους οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν 74.639 ζητήματα αστυνομικού και ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Πιο αναλυτικά πραγματοποίησαν 1.674 επεμβάσεις σε περιπτώσεις αυτοφώρων αδικημάτων (όπως ληστείες, κλοπές, φθορές, ναρκωτικά κ.λπ.) ενώ κατέθεσαν (415) μηνύσεις για αδικήματα σχετικά με τη λειτουργία καταστημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινή ησυχία – ηχορύπανση, την οδική ασφάλεια κ.λπ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σύλληψης δραστών για εμπορία ανθρώπων στη Φθιώτιδα, για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών στην Κέρκυρα, για σοβαρό επεισόδιο στο νοσοκομείο του Αγρινίου κ.α. Ακόμη παρείχαν στοιχεία και ενημέρωση στις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε διάφορες περιοχές, σχετικά με αδικήματα όπως: διακίνηση ναρκωτικών, κυκλώματα εκμετάλλευσης γυναικών κ.α.

Συνολικά, κατέγραψαν 179 προβλήματα «που αποτελούν εστίες δημιουργίας εγκληματικών και παραβατικών συμπεριφορών, 651 περιπτώσεις που υποβαθμίζουν τη γειτονιά (εγκαταλειμμένα κτίρια και οχήματα, οδική ασφάλεια, ελλιπής φωτισμός κλπ.) καθώς και 65 ζητήματα που αφορούν σε σχολικές μονάδες. Τα προβλήματα αυτά προωθήθηκαν προς επίλυση σε Υπηρεσίες της Αστυνομίας και σε συναρμόδιους φορείς», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ακόμη οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» επισκέφθηκαν 911 σπίτια ή άλλους χώρους, όπου καταγράφηκαν εγκληματικές ενέργειες, προκειμένου να συνδράμουν ή να υποστηρίξουν ηθικά και ψυχολογικά πολίτες – θύματα. Πραγματοποίησαν 14.496 επισκέψεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα υγείας, για διοικητικές πράξεις (πχ. βεβαίωση γνήσιου υπογραφής) και για άλλα ζητήματα. Ανάμεσα στις δράσεις τους ήταν ο εντοπισμός ανήλικης δυο ετών που είχε χαθεί στη Κέρκυρα, η ανεύρεση ηλικιωμένων με άνοια στην Ημαθία, η διαμεσολάβηση σε οικογένειες για την αντιμετώπιση αντικοινωνικής συμπεριφοράς παιδιών στη Λάρισα κ.α.

Επιπροσθέτως οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «επέλυσαν άμεσα τα περισσότερα από τα αιτήματα-παράπονα των πολιτών, που αφορούσαν ποικίλες υποθέσεις. Συγκεκριμένα επέλυσαν 1.553 από τις συνολικά 2.166 περιπτώσεις (ποσοστό 71%). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρξε η απαιτούμενη παρέμβαση σε συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς για τη διευθέτησή τους».

Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο θεσμό 222 αστυνομικοί σε 46 Αστυνομικά Τμήματα, σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα 118 αστυνομικοί σε 19 Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, 28 αστυνομικοί σε 6 Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης και 76 αστυνομικοί σε Αστυνομικά Τμήματα σε Ηράκλειο Κρήτης, Κόρινθο, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Βέροια, Λάρισα, Βόλο, Ν. Ιωνία Μαγνησίας, Χαλκίδα, Λαμία, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Πάτρα, Αγρίνιο, Ρόδο και Ερμουπόλη.


Πηγή:   http://www.tovima.gr/