Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σκιές Πετρίδη στα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής

Όλο το παρασκήνιο από όσα συνέβησαν χθες στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής

Ποια τα νέα μέλη των Δημοτικών Επιχειρήσεων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιφυλάχτηκε να απαντήσει για το τι παρέλαβε όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοτικών επιχειρήσεων και ο έλεγχος παρελθόντων ετών από ορκωτούς λογιστές «Ακόμα και ένα στυλό του δήμου αν λείπει, να το καταγγείλετε»,είπε ο Δημήτρης Κοτσάκης απαντώντας και στις φήμες, που επικαλέστηκε ο Νεκτάριος Δαπέργολα καταγγέλλοντας μαζική απομάκρυνση αρχείων από την προηγούμενη διοίκηση

Κλειστά χαρτιά για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής τήρησε ο δήμαρχος, Γιώργος Πετρίδης, στην πρώτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κομοτηνής. Η πρώτη τακτική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Πολυλειτουργικό Κέντρο και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντα συμβούλου Στυλιανού Σταμπουλίδη. Σύσσωμο το σώμα τήρησε ενός λεπτού σιγή, ενώ ελήφθη ομόφωνη απόφαση για έκδοση ψηφίσματος.

Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε 42 θέματα, από τα οποία αποσύρθηκαν δύο, ενώ τα υπόλοιπα συζητήθηκαν κανονικά. Προηγουμένως, όμως, η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, Σοφία Μενεσελίδου, έδωσε χρόνο στους επικεφαλής των παρατάξεων και στον δήμαρχο να προβούν σε ανακοινώσεις. Αυτό έδωσε την αφορμή στους επικεφαλείς παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εκφράσουν τα παράπονά τους για τη μη έγκαιρη ενημέρωσή τους για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ορισμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το χώρο και χρόνο διεξαγωγής του συμβουλίου, ένα ζήτημα που δεσμεύτηκε να εξετάσει ο δήμαρχος. Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης υποσχέθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων ότι λίγες μέρες πριν από κάθε δημοτικό συμβούλιο θα συγκαλεί στο γραφείο του μία άτυπη συνεδρίαση, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση για τα προς συζήτηση θέματα.


Ορκωτοί λογιστές σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις

Ο χρόνος που δόθηκε για ανακοινώσεις εγγράφων έδωσε την ευκαιρία στον σύμβουλο της αντιπολίτευσης Χρήστο Μέτιο να αναφερθεί σε καταγγελία του επικεφαλής του «Σπάρτακου», Νεκτάριου Δαπέργολα. Η καταγγελία είχε δημοσιοποιηθεί στον Τύπο αρχές Ιανουαρίου και αφορούσε τη μαζική απομάκρυνση εγγράφων από τον δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις από μέλη της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καταγγελία στηρίχτηκε σε φήμες και όχι σε στοιχεία χαρακτηρίστηκε από τον κ. Μέτιο ως προσπάθεια σπίλωσης.

Ο Χρήστος Μέτιος ζήτησε από τον καταγγέλλοντα κ. Δαπέργολα να δώσει στοιχεία, ενώ τον λόγο πήρε και ο πρώην δήμαρχος. Ο Δημήτρης Κοτσάκης ζήτησε από τον ίδιο τον δήμαρχο να δώσει στοιχεία για το τι παρέλαβε. Η απάντηση του Γιώργου Πετρίδη μόνο αναμενόμενη δεν ήταν, αφού περιορίστηκε να πει: «δε θα απαντήσω τώρα σε όσα θέσατε και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό που λέω. Εμείς δε δαιμονοποιούμε, δεν κυνηγάμε μάγισσες. Θα γίνει, όμως, ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει κάτι που να μας δημιουργεί αυτήν την υποψία ή την υπόνοια. Είναι θέμα που θα προκύψει από τους ελέγχους που θα γίνουν.

Το σίγουρο είναι ότι εμείς, σ’ αυτήν τη δημοτική αρχή, δεν υπηρετούμε τη σπίλωση». Ακολούθως, ο Νεκτάριος Δαπέργολας επέμεινε στην καταγγελία του λέγοντας: «δεν ανακαλώ τίποτα». Ο κ. Κοτσάκης δέχτηκε την απάντηση του δημάρχου σημειώνοντας ότι μπορεί να απαντήσει όποτε θέλει, αλλά τόνισε: «στα περί φημών πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν μπορούμε να σπιλώνουμε χωρίς στοιχεία».

Η συζήτηση περί διαφάνειας συνεχίστηκε και κατά τη συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης. Η απόφαση της δημοτικής αρχής για ανάθεση των εργασιών εκτίμησης του ενεργητικού και παθητικού της περιουσίας των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων και ελέγχου ισολογισμών των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Κομοτηνής του έτους 2010 σε ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές, βρήκε σύμφωνο το σώμα. Ο κ. Κοτσάκης άδραξε της ευκαιρίας να υπενθυμίσει, πως ορκωτοί λογιστές έκαναν τον έλεγχο στις δημοτικές επιχειρήσεις και επί δικής τους θητείας.


Τα νέα πρόσωπα στις δημοτικές επιχειρήσεις

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο περιελάμβανε την επίσημη ανακοίνωση των συμβούλων, που αναλαμβάνουν θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των νέων επιχειρήσεων. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν τα συμβούλια τριών επιχειρήσεων, ΔΗΠΕΘΕ, ΔΕΥΑΚ και Νέστορος Τσανακαλή, καθώς οι υπόλοιπες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης.

Η διαδικασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε θα οριστούν τα νέα Δ.Σ. Στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία μόνο οι προϋπολογισμοί εσόδων-εξόδων του έτους 2011 και τα διετή προγράμματα δράσης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Άθλησης & Μαζικού Αθλητισμού, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Εθελοντισμού - Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Επένδυσης και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορφέας.

Ο Νεκτάριος Δαπέργολας καταψήφισε τα διετή προγράμματα, σημειώνοντας ότι «το λόγο έπρεπε ήδη να τον είχαν πάρει οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και όχι οι ορκωτοί λογιστές». Το ίδιο έπραξε και για τους προϋπολογισμούς με το αιτιολογικό ότι: «κατατέθηκαν προς έγκριση χωρίς να ενημερωθεί κανείς για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του δήμου».

Ο δήμαρχος, Γιώργος Πετρίδης, ανακοίνωσε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις επιχειρήσεις, ΔΗΠΕΘΕ, ΔΕΥΑΚ και Νέστορος Τσανακαλή, για το επόμενο διάστημα.

Οι ανακοινώσεις του δε βρήκαν σύμφωνο τον Νίκο Φακιρίδη, που επέλεξε τον δρόμο της αποχής.

Ο Νεκτάριος Δαπέργολας καταψήφισε τους διορισμούς όλων των διοικητών συμβουλίων, σημειώνοντας ότι: «η καταψήφιση δε σχετίζεται με συγκεκριμένες επιλογές προσώπων, αλλά με τη διαιώνιση μιας παθολογίας. Eπιχειρήσεις με τεράστιες δυνατότητας μένουν τελματωμένες είτε λόγω ακατάλληλων προέδρων, είτε λόγω ρουσφετολογικής χρησιμοποίησής τους από όποιον παραλαμβάνει».

Συμμετοχή και των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στις επιτροπές ζήτησε με τη σειρά της η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την ισότητα»


Αναλυτικά τα μέλη των επιχειρήσεων και των επιτροπών

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Κομοτηνής αποτελούν οι: πρόεδρος η Μαρία Μαλαμίδου, αντιπρόεδρος ο Θεόδωρος Γκαντής, με αναπληρώτρια την Κατερίνα Ιωαννίδου, από την αντιπολίτευση ο Γιώργος Ναβροζίδης, με αναπληρώτρια την Παρασκευή Νεστωράκη και μέλη οι πολίτες: Κυριακή Παπαδριέλλη, Αντώνης Ρουπγίδης και Εμρέ Αχμέτ με αναπληρωτές, αντίστοιχα, τους: Σούλα Κυρατζόγλου, Κεβόρκ Μελκονιάν και Μολλά Αχμέτ. Στο νέο Δ.Σ. θα οριστεί και ένας εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Ν. Ροδόπης με τον αναπληρωτή του.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ) αποτελούν οι: πρόεδρος ο Δημήτρης Καρασταύρου, αντιπρόεδρος ο Στράτος Τσακιρίδης, με αναπληρώτρια την Αφροδίτη Καρελιάδου και μέλη από την συμπολίτευση οι: Όλγα Τσετινέ, Ισμαήλ Λεβέντ και Κώστας Τσατσαρίδης, με αναπληρωτές αντίστοιχα τους Νατάσα Λιβεριάδου, Σοφία Μενεσελίδου και Κατερίνα Ιωαννίδου. Από την αντιπολίτευση μέλος ο Κώστας Ναλμπάντης, με αναπληρωτή τον Νίκο Τσαλικίδη. Τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης θα εκπροσωπεί ο Κωνσταντίνος Τσεπελίδης, με αναπληρωτή τον Μπουλέντ Κιαμήλογλου. Οι εργαζόμενοι θα εκπροσωπούνται από τον Στέργιο Κοσμίδη, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Τσαλίκη. Τους πολίτες θα εκπροσωπεί ο Νικόλαος Ρωσσίδης, με αναπληρώτρια τη Μελανθία Κάζη.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας Αξιοποίησης & Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας & Κοινοχρήστων Χώρων «Νέστορας Τσανακλής» αποτελούν οι: πρόεδρος ο Νότης Χαραλαμπίδης, αντιπρόεδρος ο Γιάννης Γκαράνης με αναπληρωτή τον Παντελή Αμπατζιάνη. Από την αντιπολίτευση μέλος η Φελίνα Καζάκου, με αναπληρωτή τον Νίκο Τσαλικίδη. Ως μέλη ορίστηκαν οι πολίτες: Πολύμνια Λυρατζοπούλου, Καρκατσέλη Δέσποινα, Χρήστος Γιαπουντζίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίου, Αναστάσιος Αθανασιάδης και Αχμέτ Ριτβάν, με αναπληρωτές, αντίστοιχα, τους: Ειρήνη Φιλίπου, Ρειχάν Κασικτζόγλου, Άννα Ξενοδοχίδου, Ευγενία Παρτσόγλου, Καλλιόπη Αξονίδου και Αχμέτ Τσαβούσογλου.

Μέλη επιτροπών που σχετίζονται με τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιτροπή ελέγχου σταβλισμού και επιχειρήσεων επεξεργασίας ζωικών προϊόντων: ο Μεχμέτ Δεβετζήογλου, με αναπληρωτή τον Οδυσσέα Κουτσογιάννη. Επιτροπή κατάσχεσης και πώλησης ζώων: ο Μεχμέτ Δεβετζήογλου, με αναπληρωτή τον Δημοσθένη Μανίτσα. Πρωτοβάθμιο συμβούλιο επιθεώρησης θεάτρου και κινηματογράφων: η Μαρία Μαλαμίδου, με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Γκαντή. Δευτεροβάθμιο συμβούλιο επιθεώρησης θεάτρου και κινηματογράφων: ο Γιώργος Μανανάς με αναπληρωτή τον Βασίλη Κυπριανίδη. Επιτροπή χορήγησης αδειών οίκων εργασίας εκδιδόμενων ατόμων επ’ αμοιβή: Θεόδωρος Γκαντής με αναπληρωτή τον Δημήτρη Καρασταύρου.

Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας: πρόεδρος ο δήμαρχος, Γιώργος Πετρίδης, με αναπληρωτή τον Βασίλη Κυπριανίδη και μέλος της αντιπολίτευσης ο Θεόδωρος Τζατζανάς, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Κυριαζή.

Δημοτική Επιτροπή Παιδείας: πρόεδρος ο Γιάννης Γκαράνης, με αναπληρωτή τον Μανώλη Ταπατζά και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων τους: Μιχάλη Βεζυριαννίδη, με αναπληρωτή τον Χρήστο Δομβρίδη και o Γεώργιοσ Γεωργιάδης, με αναπληρωτή τον Ανέστη Βαφειάδη.

Μέλη τριών επιτροπών αρμοδιότητας Διεύθυνσης Προγραμματισμού Επενδύσεων και Υποδομών: Επιτροπή παραλαβής έργων από 881 έως 8.804 ευρώ, ο Δημήτρης Καρασταύρου και ο Γιώργος Μανανάς. Επιτροπή παραλαβής έργων από 8.804 έως 293.470,29 ευρώ, ο Ισμαήλ Λεβέντ και ο Δημοσθένης Μανίτσας. Επιτροπή παραλαβής έργων από 293.470,29 και άνω, ο Μολλά Ισά Ριτβάν και ο Γιώργος Ζηλούδης.

Εκπρόσωπος στην επιτροπή για την καταλληλότητα και επιλογή χώρων για την ανέγερση διδακτηρίου καθώς και χώρων μετά κτηρίων κατάλληλων για στέγαση σχολικής μονάδας: ο Γιώργος Ζηλούδης με αναπληρωτή τον Μολλά Ισά Ριτβάν.

Εκπρόσωποι για τη συγκρότηση επιτροπών αρμοδιότητας Υπολιμεναρχείου Λάγους: Επιτροπή για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων: ο Βασίλης Κυπριανίδης, με αναπληρωτή τον Μεχμέτ Δεβετζήογλου. Επιτροπή «χαρακτηρισμού των παραλιακών χώρων ως πολυσύχναστων ή μη» - «Εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής» υπολιμεναρχείου Λάγους: ο Θεόδωρος Γκαντής, με αναπληρωτή τον Στράτο Τσακιρίδη. Επιτροπή «χαρακτηρισμού των παραλιακών χώρων ως πολυσύχναστων ή μη» - «Εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής» λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης: ο Στράτος Τσακιρίδης, με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Γκαντή.

Επιτροπή κυκλοφορίας του Δήμου: Γιώργος Ζηλούδης με αναπληρωτή τον Μανώλη Ταπατζά και από την αντιπολίτευση ο Θεόδωρος Τζατζανάς με αναπληρωτή τον Νικόλαο Κυριαζή.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/