Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

«Ώριμο» το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας

Τι ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στην Βουλή για το κομβικής σημασίας έργο, που περνά από την Θράκη και θα διακλαδώνεται μάλιστα στην Κομοτηνή με την Βουλγαρία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Η ελληνική κυβέρνηση θα τονίσει την προτεραιότητα, που δίνει η χώρα στην υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI), στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ενέργεια, και θα ζητήσει να μην υπάρξει καμία διαδικασία, που να καθυστερήσει το έργο, επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιω. Μανιάτης.

Ο κ. Μανίατης ενημερώνοντας, το απόγευμα, την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο έργο ανέφερε ότι την ίδια θέση αναμένεται να υποστηρίξει και η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρουσθούν εισηγήσεις για συγχώνευση του ITGI με τον αγωγό Ναμπούκο, που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη, αλλά δεν διέρχεται από την Ελλάδα.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ο ITGI είναι το πιο ώριμο από τα έργα, που σχεδιάζονται για την περιοχή, και διαθέτει ήδη προκαταρκτική περιβαλλοντική άδεια. Σημείωσε ακόμη ότι στην υλοποίηση του ITGI βασίζεται ο κάθετος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας, που θα τροφοδοτεί σε πρώτη φάση τη γειτονική χώρα και στη συνέχεια τη Ρουμανία.

Η συζήτηση στην Επιτροπή επικεντρώθηκε στις ενστάσεις, που προβάλλουν τοπικοί φορείς ως προς την όδευση του αγωγού και τη χωροθέτηση της μονάδας συμπίεσης του αερίου. Επιπλέον, ζητήθηκε να κατασκευαστεί δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Στη δευτερολογία του ο κ. Μανιάτης δήλωσε ανοιχτός σε κάθε δυνατή βελτίωση της χωροθέτησης του έργου με την προϋπόθεση ότι «δεν θα διακινδυνεύσουμε, ούτε κατά κεραία, την ωριμότητα του έργου».

Άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο τροφοδοσίας και της Αλβανίας με φυσικό αέριο, μέσω το ελληνο - ιταλικού αγωγού.

.