Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στην Θράκη οι μεγαλύτερες ενδοπεριφερειακές ανισότητες στην ΕΕ

Οι κοινοτικές ενισχύσεις αντί να τις αμβλύνουν, τις διεύρυναν

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ;


Πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανισοτήτων λαμβάνει η ελληνική περιφέρεια σε νέα έκθεση της Κομισιόν. Εχει τον μόνο νομό της Ε.Ε., την Ευρυτανία, που φτώχυνε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και περιοχές που υπερδιπλασίασαν το εισόδημά τους, κυρίως μεγάλα τουριστικά νησιά.

Οι αριθμοί της μελέτης, που στόχο έχει να καταγράψει το όφελος των κοινοτικών κονδυλίων στην ανάπτυξη, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια για να στηρίξει τόπους που τα είχαν ανάγκη. Απλά το (κοινοτικό) χρήμα έφερε χρήμα στις πιο εύρωστες περιοχές της χώρας, με όχημα τις γνωστές επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ της Ελλάδας διπλασιάστηκε τα 10 χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης (δηλαδή έως το 2008) με τη συμβολή των κοινοτικών κονδυλίων. Η επίδοση είναι από τις καλύτερες μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.

Μόνο που τα κέρδη δεν μοιράστηκαν ισόποσα. Κάποιοι νομοί συγκέντρωσαν τον πλούτο, ενώ κάποιοι άλλοι καρπώθηκαν ελάχιστα ή και φτώχυναν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνολικά το ΑΕΠ μέσα σε 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 98%. Το ζήτημα είναι -αναφέρει η Επιτροπή- ότι μόνο στη χώρα μας παρουσιάζονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις: κάποιοι νομοί και περιοχές ορεινές ή νησιωτικές αναπτύσσονται είτε πολύ γρήγορα είτε παράδοξα αργά, δεδομένων των κονδυλίων που υπήρχαν διαθέσιμα.

Η μελέτη εξετάζει την αποδοτικότητα των κοινοτικών ενισχύσεων ειδικά σε ορεινές, νησιωτικές και περιοχές με υστέρηση. Ερευνά αν σε κάθε περιφέρεια όλοι οι νομοί αναπτύσσονται παράλληλα ή αν κάποιοι μένουν πίσω.

Οπως αναφέρεται, «ενδιαφέρον είναι ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική στην Ε.Ε. καθώς περιφέρειές της υπάρχουν και στις ομάδες των "πρωταθλητών" αλλά και των... τελευταίων σε ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη και ευημερία».

Στην Ελλάδα οι αριθμοί δείχνουν ότι τα κατάφεραν σε συνοχή τα νησιά του Αιγαίου και η Στερεά Ελλάδα. Ασχημα είναι τα αποτελέσματα για την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου εντοπίζονται κάποιες από τις μεγαλύτερες ενδοπεριφερειακές ανισότητες όλης της Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό της «ψαλίδας» ότι ενώ 8 ελληνικές περιφέρειες καταγράφουν κάποιους από τους υψηλότερους ρυθμούς σύγκλισης, ένας νομός, η Ευρυτανία, αποτελεί τη μόνη αρνητική εξέλιξη πανευρωπαϊκά: Εχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2007 χαμηλότερο από ό,τι το 1996. Παρά την πολύ χαμηλή εκκίνηση με κατά κεφαλήν εισόδημα στα 10.042 ευρώ το ΑΕΠ την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρυτανία μειώθηκε κατά 1,77%. Χαμηλές ήταν οι πτήσεις στη Φθιώτιδα (28,70%), στη Φωκίδα (21,19%), αλλά και στη Λέσβο (43,30%). Στο νομό Καστοριάς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 46,8% και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατά 41,46%.

Αντιθέτως, στη Χίο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 120,83% και στις Κυκλάδες κατά 102,75%. Στο νομό Θεσπρωτίας η άνοδος ήταν κατά 114%, στα Ιωάννινα καταγράφηκε αύξηση κατά 109%, ενώ πολύ καλά τα πήγαν και κάποια από τα νησιά του Ιονίου με την αύξηση στο νομό Ζακύνθου στο 141%, Κεφαλονιάς στο 120% και Λευκάδας στο 102%.

Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη προς το παρόν βασίζεται σε στοιχεία του 2007. Τώρα έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στοιχεία για το 2008 που μπορεί να αλλάξουν την εικόνα σε βάρος της χώρας μας: επαναϋπολογίζει το ΑΕΠ ανά νομό και ενδεχομένως κάποιους πιο φτωχούς νομούς να τους «πλουτίσουν» περιορίζοντας τον πλούτο άλλων (π.χ. Αττικής), κάτι που αν επικυρωθεί θα μας κοστίσει πολύτιμα κοινοτικά κονδύλια, χωρίς να είναι καν βέβαιο ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

 
Πηγή:  http://www.enet.gr/