Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η Ιατρική Θράκης τα έλεγε από πέρυσι για τη νέα γρίπη αλλά...

Είχε εκδώσει εκτενείς οδηγίες για τη διαχείριση και την πρόληψή της σε επιχειρήσεις και εργασιακούς χώρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Οταν στη χώρα μας έκανε πέρυσι την εμφάνισή της η νέα γρίπη, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης -και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος- εξέδωσαν εκτενείς οδηγίες για τη διαχείριση και την πρόληψή της σε επιχειρήσεις και εργασιακούς χώρους.

Εφέτος, αυτές τις οδηγίες, προφανώς, τις ξεχάσαμε. Δεν μας ξέχασε όμως και η γρίπη που εξακολουθεί να δείχνει ότι «προτιμά» τους νέους ανθρώπους.

Με δεδομένο λοιπόν ότι «η εργασία είναι διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί να γίνει διασπορά του νοσήματος» υπογραμμίζεται -κατ’ αρχήν- η σημασία του ρόλου και της συμβολής των εργοδοτών. Οι οποίοι οφείλουν να ενθαρρύνουν τους ασθενείς και τους οικείους τους να παραμένουν μακριά από τον εργασιακό χώρο, διευκολύνοντας επίσης κάποιες μορφές τηλεργασίας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση των διευθυντών και των προϊσταμένων, ώστε να ανασχεδιάζονται και οι μη προγραμματισμένες άδειες.

Οι οδηγίες συνιστούν, μεταξύ πολλών άλλων, στον εργασιακό χώρο να ορίζεται ένας συντονιστής που θα είναι αρμόδιος για την εξέταση των επιπτώσεων. Επίσης, να προσδιορίζουν τους εργαζόμενους σε θέσεις-κλειδιά (πρώτες ύλες, προμηθευτές, υπηρεσίες, υπεργολάβοι), ώστε να διατηρούνται οι επιχειρησιακές διαδικασίες σε λειτουργία. Να εφαρμόζεται επίσης σχέδιο επιχειρησιακής συνοχής, εάν υπάρχει σημαντική συστηματική αποχή από την εργασία σε περίπτωση πανδημίας, που, ευτυχώς, εφέτος δεν φαίνεται να εξελίσσεται.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/