Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Συσσίτιο αγάπης στον Βόρειο Έβρο

Πρωτοποριακό πρόγραμμα
για τη φροντίδα των
μοναχικών ηλικιωμένων


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ



Οι μαγείρισσες του Κέντρου Φροντίδας Οικογένειας στα Ρύζια, Μαρία Καραμπαγλίδου και Ελένη Νικολαΐδου, έχουν πιάσει δουλειά από τις 7.30 το πρωί, προκειμένου να ετοιμάσουν περίπου 115 μερίδες φακές για τους ηλικιωμένους πέντε χωριών του παλιού δήμου Νέας Βύσσας.

Ο Βόρειος Έβρος φροντίζει τους ηλικιωμένους. Ένας πρωτοποριακός θεσμός εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε περισσότερα από 50 χωριά των συνόρων, στο πλαίσιο των παλιών δήμων.

Περίπου 400 ηλικιωμένοι έχουν σε καθημερινή βάση ένα πιάτο φαγητό. “Το είχε σταματήσει η Πρόνοια πριν από δώδεκα χρόνια, το συνεχίσαμε εμείς για να σταθούμε δίπλα στους μοναχικούς συγχωριανούς μας”, τονίζουν οι παράγοντες της περιοχής, που φοβούνται μήπως η οικονομική στενότητα των καλλικρατικών δήμων οδηγήσει στην κατάργηση αυτών των θεσμών.

“Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από ένα πιάτο έτοιμο φαγητό την ημέρα. Τα κορίτσια που το φέρνουν είναι σαν παιδιά μου, με φροντίζουν”. Η 80χρονη Χρυσή Τανκούδη στα Ρύζια Έβρου εδώ και χρόνια λαμβάνει καθημερινά μία μερίδα φαγητό από τις κοπέλες του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, που επιστρατεύονται και γι’ αυτόν τον σκοπό, χωρίς να λαμβάνουν επιπλέον χρήματα. Στον παλιό δήμο Βύσσας, 117 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν το ζεστό φαγητό. Η δομή στον συγκεκριμένο δήμο καλύπτεται από τις μαγείρισσες που εργάζονται στη δημοτική επιχείρηση Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας, ενώ παράλληλα απασχολούνται και στον παιδικό σταθμό, που συστεγάζονται. Το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόζεται στον παλιό δήμο Τριγώνου, από την επιχείρηση “Κοινωνική Μέριμνα”, στα χωριά των παλιών δήμων Κυπρίνου και Μεταξάδων, από την “Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση”, αλλά και στο Διδυμότειχο. Σε ορισμένα το καθημερινό γεύμα περιλαμβάνει επιπρόσθετα πρωινό και απογευματινό.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ανάλογα σε ποιον δήμο ανήκουν, υποχρεούνται να καταβάλλουν μηνιαίως από 60 έως 75 ευρώ, προκειμένου να καλύπτονται τα στοιχειώδη έξοδα για το συσσίτιο. “Είναι μία προσφορά χωρίς ιδιαίτερο κόστος για τους δήμους. Αντικαταστήσαμε το κράτος πρόνοιας. Εάν τα καταργήσουν, θα κάνουν μεγάλο κακό στους ηλικιωμένους”, επισήμανε ο απερχόμενος δήμαρχος Κυπρίνου Μιχαήλ Στράντζαλης. “Εμείς το βρήκαμε ως θεσμό και επειδή είναι πολύ θετικός γι’ αυτούς τους ανθρώπους, καταφέραμε και τον συνεχίσαμε”, είπε από την πλευρά του ο τελευταίος δήμαρχος Νέας Βύσσας Παναγιώτης Σιανκούρης. “Δεν μας ενδιέφερε ποτέ το κόστος του προγράμματος, αλλά μόνον ότι οι γέροντες θα είχαν καθημερινά ένα πιάτο φαγητό”, είπε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Τριγώνου Μανόλης Χατζηπαναγιώτου, στην περιοχή του οποίου σιτίζονται καθημερινά 170 ηλικιωμένοι, που μένουν σε 17 χωριά.

“Ο πληθυσμός στις περιοχές μας, ειδικά στα χωριά, είναι γερασμένος, γι’ αυτό έπρεπε να βρούμε τρόπους να τους φροντίσουμε”, τόνισε από την πλευρά του ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς. “Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τον θεσμό, βρίσκοντας υπαλλήλους από οπουδήποτε”, συμπλήρωσε.


Διανομή σε -20 βαθμούς

Οι μαγείρισσες του Κέντρου Φροντίδας Οικογένειας στα Ρύζια, Μαρία Καραμπαγλίδου και Ελένη Νικολαΐδου, έχουν πιάσει δουλειά από τις 7.30 το πρωί, προκειμένου να ετοιμάσουν περίπου 115 μερίδες για τους ηλικιωμένους πέντε χωριών του παλιού δήμου Νέας Βύσσας. Η “ΜτΚ” ήταν εκεί όταν μαγείρευαν φακές. Το φαγητό είναι έτοιμο γύρω στις 11 το πρωί και τότε αρχίζει η διανομή. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή μοιράζεται φαγητό για δύο μέρες, για να έχουν ηλικιωμένοι μερίδες και τα Σαββατοκύριακα, που οι υπάλληλοι δεν εργάζονται.

“Μακάρι να μείνει αυτός ο θεσμός, είναι πολύ καλός γι’ αυτούς τους ανθρώπους”, επισήμανε η κ. Καραμπαγλίδου, που μαγειρεύει για τους ηλικιωμένους από την αρχή του θεσμού εδώ και 12 χρόνια. Όταν το φαγητό μπαίνει στις πλαστικές γαβάθες, φτάνει το αυτοκίνητο του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, που έχει διαμορφωθεί ειδικά για την τοποθέτηση του φαγητού. “Σήμερα είναι καλή μέρα, φτάνουμε σε σημείο και παραδίδουμε φαγητό μέχρι και με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -20 βαθμούς, οι δρόμοι είναι γεμάτοι χιόνια, το χειμώνα εδώ οι συνθήκες είναι αντίξοες, αλλά οι μοναχικοί άνθρωποι παίρνουν πάντα το φαγητό τους”, περιέγραψε η Μαρία Λατέρνατζη, που απασχολείται στο πρόγραμμα της βοήθειας στο σπίτι και συμβάλλει για τη διανομή του φαγητού. “Υπάρχουν άνθρωποι που είναι εντελώς μόνοι, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν το κουράγιο να μαγειρεύουν, είναι μεγάλη βοήθεια γι’ αυτούς”, τόνισε από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός του παλιού δήμου Βύσσας Μαριάνθη Παπατζιμοπούλου.



Πηγή:  http://www.makthes.gr/