Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η ασυδοσία μετατρέπει σε ζούγκλα τους υγρότοπους

Οι φορείς απρόθυμοι να εφαρμόσουν τη νομοθεσία κατά της λαθροθηρίας, ενώ οι δασικές υπηρεσίες συρρικνώνονται

Χαρακτηριστικό το περιστατικό με τα δυο ελάφια στην οροσειρά της Ροδόπης ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αλωνίζουν οι λαθροκυνηγοί στα εθνικά πάρκα, καθώς οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών δεν έχουν αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καταστολής, ενώ τα δασαρχεία είναι υποστελεχωμένα και δεν διαθέτουν ούτε καύσιμα για να κινήσουν τα υπηρεσιακά οχήματα.

Τα κρούσματα λαθροθηρίας σε υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, καθώς επίσης και στο δασικό οικοσύστημα της Ροδόπης, είναι αυξημένα σε βαθμό ανησυχητικό.

Η λαθροθηρία τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες κατά απειλούμενων ειδών είναι από τα πιο σοβαρά εγκλήματα.Δύο σκοτωμένα νεαρά αρσενικά ελάφια ανακάλυψαν στις 7 Ιανουαρίου υπάλληλοι του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας, όταν έλεγξαν όχημα το οποίο κινούταν στην Εθνική οδό Δράμας - Ξάνθης. Τα ζώα ήταν τεμαχισμένα, μέσα σε σακούλες. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δράστη.

Στο χείλος του αφανισμού βρίσκεται ο τελευταίος πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, ο οποίος στη Ροδόπη αριθμεί μόλις 20-30, λόγω της δράσης λαθροθήρων. Το Δασαρχείο Δράμας αδυνατεί να επιτηρήσει την τεράστια έκταση του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, που εκτείνεται σε 1,7 εκατ. στρέμματα, καθώς έχει 14 δασολόγους και 10 δασοπόνους, ενώ για να αντεπεξέλθει χρειάζεται τουλάχιστον 100 άτομα προσωπικό.

Δίχως φύλαξη, οι Εθνικοί Δρυμοί είναι ξέφραγο αμπέλι και οι λαθροθήρες ανεξέλεγκτοι. Στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού κουκουλοφόροι λαθροκυνηγοί στις 15 Ιανουαρίου εισέβαλαν στις λιμνοθάλασσες. Επί μιάμιση ώρα σκότωναν πάπιες και στο τέλος έφυγαν ανενόχλητοι.


Μπροστά στα μάτια τους

Η ορ­γανωμένη φονική επιχείρηση εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Αστυνομίας, του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και του Συνεταιρισμού Αλιέων.

Το λαθραίο κυνήγι είναι καθημερινότητα πλέον, αλλά οι Αρχές τούς «κλείνουν» το μάτι, αποσιωπώντας τα γεγονότα στις εισαγγελικές Αρχές. Σημειωτέον ότι η Ορνιθολογική κατήγγειλε τους λαθροθήρες στην Εισαγγελία Αρτας και όχι η Αστυνομία, ενώ το Λιμεναρχείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα παράκτια εσωτερικά ύδατα (Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ) ενημερώθηκε για το περιστατικό μετά από 3,5 ώρες. Μάλιστα, το Λιμεναρχείο Πρεβέζης δεν διαθέτει σκάφος για τη λιμνοθάλασσα, ενώ επικαλείται ότι δεν έχει αρμοδιότητα να πραγματοποιεί περιπολίες και επιβίβαση στις βάρκες των λαθροθηρών, για ελέγχους.

Αστυνομικές Αρχές και λιμεναρχεία επιδεικνύουν προκλητική απροθυμία να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για την προστασία των υδάτων, των υγροτόπων, της άγριας πανίδας, περί παράνομου εμπορίου αγρίων και απειλούμενων ειδών κ.ά. Επικαλούνται αναρμοδιότητα για τη λαθροθηρία και απουσία σχετικών οδηγιών από τα αρμόδια υπουργεία.

Από την άλλη, οι δασικές υπηρεσίες, που είναι ο φυσικός προστάτης των οικοσυστημάτων, είναι κατακερματισμένες και ελλιπώς στελεχωμένες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους.

Με τις νέες αποκεντρωμένες υπηρεσίες του «Καλλικράτη», οι δασικές υπηρεσίες συρρικνώνονται ακόμα πιο πολύ, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση της υπ. Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπ. Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.


Χωρίς δασοφύλακες

«Ο κλάδος των δασοφυλάκων, με τους νέους οργανισμούς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, εξαφανίζεται», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Νίκος Μπόκαρης.

«Ολόκληρες Περιφέρειες θα λειτουργούν με 2-3 δασολόγους, όπως για παράδειγμα της Αττικής και της Δ. Μακεδονίας. Μόλις 700 δασοφύλακες διαθέτει η χώρα για τη διαφύλαξη των οικοσυστημάτων. Για την κάλυψη των τεράστιων κενών στη δασοφυλακή συζητείται αυτή την περίοδο νομοσχέδιο, προκειμένου να καλυφθούν από τους περίπου 1.400 αγροφύλακες, οι οποίοι θα μεταταχθούν στα δασαρχεία».

Η ελλιπής στελέχωση των δασικών υπηρεσιών αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά στις αρχές του μήνα, μέσα από το συμβάν της θανάτωσης δύο ελαφιών, από τα περίπου τριάντα που ζουν στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.


Πηγή: http://www.ethnos.gr/