Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης για τη Σαρακοστή


Εκδόθηκε και
αναγνώστηκε χθες,
κατά τη Θεία Λειτουργία

                ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ


Επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής


Αγαπητοί μου, Πατέρες και αδελφοί,

Από αύριο, αρχίζει η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πάντοτε η Εκκλησία, μας προσκαλεί σε ένα στάδιο πνευματικών αγώνων και μας προτρέπει να αγωνισθούμε προκειμένου οι αρετές του Ευαγγελίου να στολίσουν τη ζωή μας. Όμως, ιδιαίτερα κατ' αυτήν την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι καμπάνες των Ιερών Ναών θα χτυπήσουνγια να αρχίσουμε περισσότερο.... εντατικά να προσευχόμαστε και να νηστεύουμε.Η προσευχή και η νηστεία φανερώνουν την ανωτερότητα του ανθρώπου από τα ζώα και καθιστούν τον πιστό ικανό να νικά ακόμα και τους δαίμονες (Ματθ. 17,21). Η προσευχή και η νηστεία δίνουν στον καθένα μας την δυνατότητα να διαπιστώσουμε την ελευθερία του πνεύματός μας και την δυναμική της θελήσεώς μας. Η προσευχή και η νηστεία ανεβάζουν τον άνθρωπο ψηλότερα από τα βιολογικά του όρια.
Η προσευχή, μας κάνει ικανούς να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με τον Χριστό. Η νηστεία, μας δίνει την εμπειρία της απεξάρτησης από τη φθορά και την νομοτέλεια. Η προσευχή φανερώνει ότι το κέντρο της ζωής μας είναι ο Χριστός και η νηστεία δείχνει αν αγαπάμε το Χριστό περισσότερο από ο,τι αγαπάμε αυτόν τον κόσμο. Η προσευχή, μας μπολιάζει στην Αγία Τριάδα και η νηστεία, μας καθιστά συγγενείς του Θεού (Εφεσ. 2,19).


Αγαπητοί μου,
Μέχρι τώρα, οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είχαμε εγκαταλείψει σε πολλά το δρόμο της Εκκλησίας και είχαμε περιφρονήσει το θέλημα του Θεού. Όλοι μας ανεξαιρέτως, κληρικοί και λαϊκοί. Άλλος λίγο, άλλος πολύ, πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς Χριστό και Τον επικαλούμασταν μόνο για να μας χαρίζει την υγειά μας και πολλά χρόνια ζωής. Το Ευαγγέλιο, όμως, δεν φώτιζε το δρόμο μας, τα Μυστήρια της Πίστεως δεν νοηματοδοτούσαν τη ζωή μας, τα περιπαίζαμε η τα μετατρέπαμε σε κοσμικές τελετές. Η Πίστη δεν διαπότιζε τις σκέψεις μας, ούτε την αφήναμε να δυναμώνει την καρδιά μας. Έτσι σκληρύναμε, απομονωθήκαμε και πεθάναμε. Πέθανε η αγάπη μας, πέθανε η ελπίδα μας, πέθανε η ζωή μας. Η οικονομική καταστροφή είναι απλώς το πιστοποιητικό θανάτου ενός κόσμου χωρίς Θεό!


Όμως, μην απογοητεύεσθε, μην στενοχωρείσθε!

Όλα διορθώνονται, όλα μπορούν να επανέλθουν!

Το στάδιο των αρετών είναι ανοιχτό μπροστά μας.

Η προσευχή και η νηστεία θα δώσουν στη ζωή μας νόημα και στις πράξεις μας σφρίγος. Η προσευχή θα δυναμώσει την αυτοπεποίθησή μας και η νηστεία θα μας βάλει φτερά για να πετάξουμε μακρυά και ψηλά από τις λάσπες της βιολογικότητος.
Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, αδελφοί μου, ιερομόναχοι, ιερείς, μοναχές και διάκονοι, επίτροποι, ψάλτες και νεωκόροι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, νέοι και ώριμοι, πιστοί και δύσπιστοι, σας παρακαλώ: γονατίστε κατ’ αυτήν την Σαρακοστή και μιλήστε στο Χριστό. Προσευχηθείτε με ειλικρίνεια, ομολογείστε τα λάθη μας, μετανοείστε με ελπίδα και ζητείστε να γεμίσει ο Χριστός με την παρουσία Του την ζωή μας. Φτάνει πια η χαμοζωή χωρίς Χριστό. Ο Χριστός είναι καλός και οι εντολές Του είναι το συμφέρον μας. Φέρτε τον Χριστό στην καθημερινότητά μας και αξιοποιείστε Τον σοβαρά. Το μασκάρεμα του καρναβαλιού (που δυστυχώς άρχισε να επικρατεί αυτές τις ημέρες και στην πόλη μας), δεν διορθώνει τα λάθη της ζωής, μόνο τα καλύπτει, όταν οι δειλοί και οι άμοιροι δεν τολμούν να τα αντιμετωπίσουν.

Μην αφήσετε τα φαγητά και τα υλικά πράγματα να μας ξεγελούν και να μας κοροϊδεύουν. Νηστέψτε με χαρά, στερηθείτε με ενθουσιασμό, μειώστε θεληματικά κάθε περιττό και άχρηστο. Μόνο ο Χριστός μας χρειάζεται και τίποτ' άλλο. Αυτός ο Χριστός που θα είναι μαζύ μας και δίπλα μας, σε όσους θα μπούμε από αύριο στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Για να μας προσφέρει στο τέλος, το στεφάνι της νίκης.

Η νίκη είναι σίγουρη και είναι δική μας, αν αγωνιστούμε με προσευχή και νηστεία, ιδιαίτερα εφέτος στην Πατρίδα μας. Μόνο οι εγωιστές και οι μαλθακοί δεν αποφασίζουν να προσευχηθούν και να νηστέψουν. Εμείς να το τολμήσουμε!


Και τότε, αγαπητοί μου, τότε η Ανάσταση θα 'ρθει!
Και θα αναστηθεί ένας καινούργιος άνθρωπος μέσα μας, ένας καινούργιος κόσμος, ένας καινούργιος Ελληνισμός, μια ανανεωμένη Εκκλησία.

Σας εύχομαι καλή δύναμη σ’ αυτήν την πορεία και καλή αντοχή.

Σας περιμένω σήμερα το απόγευμα στην Μητρόπολη για να συγχωρεθούμε στον Κατανυκτικό Εσπερινό και να αρχίσουμε έτσι την Καθαρά Εβδομάδα.


Με ευχές και αγάπη

Ο Μητροπολίτης σας

✥ Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος