Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

«Θεατρική Κυψέλη» στη Θεσσαλονίκη από Εβρίτισσα συγγραφέα

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΤΙΣΣΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΛΤΖΗ ΚΑΙ
ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ  


Έναρξη με το έργο «Ο γιος μου ήρθε από το Λονδίνο» κάνει η Θεατρική Κυψέλη, ένας χώρος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που δημιούργησε η συγγραφέας από την Αλεξανδρούπολη Χριστίνα Μπαλτζή, με σκοπό να προάγει τον πολιτισμό, με παρουσιάσεις βιβλίων, βραδιές ποίησης και θεατρικών παραστάσεων.

«Ο λόγος για τον οποίο έχω ιδρύσει τον Τεχνοχώρο Θεατρική Κυψέλη είναι για άλλη μια φορά η αγάπη μου για το γράψιμο αλλά και για το θέατρο, μιας και έχω σπουδάσει το αντικείμενο στην Δραματική σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Είναι ένας χώρος που φιλοδοξεί να προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό. Πάνω από όλα όμως είναι και ένα στοίχημα που έχω βάλει με τον εαυτό μου, πως εκτός από μυθιστορήματα θα γράφω κάθε χρόνο και ένα θεατρικό έργο. Ελπίζω πως αυτό το πρώτο μου δημιούργημα, το οποίο έχει γραφτεί πριν από δέκα χρόνια, θα έχει την αποδοχή που ελπίζω, χωρίς αυτό να με εμποδίσει να κερδίσω το στοίχημα για το επόμενο έργο που ήδη έχω αρχίσει να γράφω.» λέει η Χριστίνα Μπαλτζη


Μαύρη κωμωδία

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στα βόρεια προάστια, όταν η Άννα, γυναίκα στρατηγού, δέχεται νωρίς το πρωί ένα τηλεφώνημα από το γιό της τον Αχιλλέα, που ζει στο Λονδίνο, όπου της ανακοινώνει ότι έχει κάνει αλλαγή φύλου και έρχεται να τους επισκεφτεί ως Ελίνα. Η Άννα ταραγμένη καλεί την καλή της φίλη Άσπα να της συμπαρασταθεί. Η Άσπα ως προοδευτική καλοβλέπει την όλη κατάσταση και στο τέλος πείθει την Άννα να ακολουθήσει το σχέδιο της που θέλει τον γιό της να ξαναντυθεί με τα αγορίστικά του ρούχα μέχρι να δούνε πως θα το σερβίρουν στον πατέρα του, το στρατηγό. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν την ώρα που η Ελίνα ξαναγίνεται Αχιλλέας έρχεται το αγόρι της που την ακολούθησε από το Λονδίνο για να της φέρει τις αποσκευές.

«Το έργο είναι ένα πραγματικό ψυχογράφημα, και το κατατάσσω στις μαύρες κωμωδίες γιατί πιστεύω πως αυτό είναι και η ίδια η ζωή. Οι ήρωες βιώνουν ο καθένας ξεχωριστά την ίδια κατάσταση, γνώριμη και οικεία για τον μεν γιο που αλλάζει φύλο, κάτι πρωτοποριακό για τη φίλη της μητέρας του -που φλερτάρει με την ιδέα και μόνο μιας τέτοιας κατάστασης-, και εξωπραγματική για τους γονείς του. Αυτό από μόνο του φαντάζει πολυδιάστατο αλλά δεν παύει να είναι μια ακόμη τελεία στο πάζλ του χωροχρόνου που μας βομβαρδίζει συνεχώς με ένα σωρό καινούργια στοιχεία τα οποία διαφοροποιούν τη ζωή μας εντάσσοντας την σιγά-σιγά στο απώτερο μέλλον.» λέει η συγγραφεας και σκηνοθέτης του έργου Χριστίνα Μπαλτζή. « Αν ξεφύγουμε από την ίδια την κατάσταση του έργου, οι γρήγοροι διάλογοι και οι ευρηματικές εκφράσεις γρήγορα οδηγούν τον θεατή σε μια μέθη, είναι η ίδια η μηχανή του έργου που σε τυλίγει με μια γλυκιά αναμονή μέχρι να χαθείς για τα καλά στην πλοκή της υπόθεσης, και πριν καν το καταλάβεις βιώνεις μια άλλη ανατροπή...δεν θα σας αποκαλύψω περισσότερα γιατί φιλοδοξώ η παράσταση να έρθει κάποτε και στην Αλεξανδρούπολη. Τέλος τονίζω πως καθώς το έργο φτάνει στην κάθαρση φαντάζουν όλα σαν ένα όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, κάνοντας τον θεατή να νοιώσει ένα χάδι η μια αιχμή από την ίδια πέννα που ίσως έχετε νοιώσει να γράφει κάτι και στην δική σας ψυχή μέσα από τα υπόλοιπα βιβλία μου.» προσθέτει η ίδια.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Χριστίνας Μπαλτζή
Παίζουν οι ηθοποιοί Χριστίνα Μπαλτζή, Αλεξάνδρα Μούρκου, Δημήτρης Δήμου, Λαέρτης Ανταλόπουλος, Νίκη Δέλιου


Info:

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ
Έναρξη παραστάσεων Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011
.Τσιμισκή 122 και Νικηφόρου Φωκά 19.

Παραστάσεις
Καθημερινά 21.00
Σάββατο - Κυριακή διπλή παράσταση, 18.30, 21.00

Τηλ. επικοινωνίας 6985 637667


Βιογραφικό

Η Χριστίνα Μπαλτζή γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Δεκατέσσερα χρόνια μετά αρχίζει να δίνει δείγματα γραφής με ποιήματα, διηγήματα και ένα μικρό μυθιστόρημα, το «Ένα τσίρκο, μια ζωή». Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και φοίτησε σε δραματική σχολή. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το ποτάμι γύρισε πίσω» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα». Έχει εκδώσει επίσης τα βιβλία «Σολομόνικα» και «Η αγάπη αρχίζει από Α», που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Λιβάνη


Πηγή:   http://www.telegramm.gr/