Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Νέα σενάρια για εκποίηση της Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη

Δόθηκε στην δημοσιότητα νέα λίστα εκτάσεων για αξιοποίηση, ώστε να βρεθούν τα περίφημα 50 δισ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Για πολλοστή φορά η έκταση της Φωνής της Αμερικής συμπεριλαμβάνεται σε σενάρια για την αξιοποίηση εκτάσεων του Δημοσίου.

Τα σενάρια αυτά αναζωπυρώθηκαν το τελευταίο διάστημα, μετά τις δεσμεύσεις της χώρας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις που πρόκειται να γίνουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου, μέσα στον Ιούνιο η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει στα περιουσιακά στοιχεία που θα συμπεριλάβει προς αξιοποίηση και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ο κατάλογος θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Όμως παραλείπεται στα δημοσιεύματα το γεγονός ότι είναι ήδη σε ισχύ προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου για σειρά δημοσίων εκτάσεων, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η πρώην Φωνή της Αμερικής. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα της τροπής που θα έχει αυτή η διαδικασία, οποτεδήποτε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτη επιχειρηματία για την έκταση της ΦτΑ (και δεν είναι καθόλου απίθανο να εκδηλωθεί) είναι δυνατόν το Δημόσιο να έρθει σε συμφωνία.

Άλλωστε, όπως έχει σημειώσει πριν λίγο καιρό ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης, οι κινήσεις για τη Φωνή της Αμερικής πρέπει να γίνουν όσο το δυνατό γρηγορότερα, γιατί ο χώρος κινδυνεύει με απαξίωση, όσο παραμένει άδειος ενώ το κράτος επιβαρύνεται με τα έξοδα φύλαξης.

Η νέα λίστα των εκτάσεων του Δημοσίου, που περιλαμβάνει το αεροδρόμιο του Ελληνικού και άλλες γνωστές εκτάσεις, αυτή τη φορά εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη, παρουσιάζονται 20 ακίνητα του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και της Φωνής της Αμερικής, στην Ξάνθη.


Αναλυτικά:


1. Πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, έκτασης 5.500 στρεμμάτων. Υποψήφιοι επενδυτές είναι το Κατάρ, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιλεγεί ο ανάδοχος.

2. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, πρώην οχυρό ΓΕΝ, έκτασης 328 στρεμμάτων. Στο χώρο αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί Διεθνές Πανεπιστήμιο και πάρκο, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει την πολεοδόμηση ακινήτων.

3. Νέα παραλία πόλης Θεσσαλονίκης, έκτασης 1.000 στρεμμάτων. Πάρκο αναψυχής, αναψυκτήρια, εστιατόρια, χώροι άθλησης με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης.

4. Πρώην εργοτάξιο γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου έκτασης 270 στρεμμάτων. Εξεύρεση επενδυτή με μακροχρόνια μίσθωση, για την δημιουργία μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής, δύο ξενοδοχείων πέντε αστέρων και πολεοδόμησης κατοικίας υψηλού επιπέδου.

5. Παρόχθια έκταση ποταμού Αράχθου Άρτας έκτασης 887 στρεμμάτων. Δημιουργία πάρκου αναψυχής και οικιστικής ζώνης υψηλής προστασίας σε συνεργασία με το Δήμο Αρτας.

6. Πρασονήσι Νότιας Ρόδου 80.000 στρέμματα. Τουριστική αξιοποίηση μεγάλης έκτασης με ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, μαρίνα σκαφών και Παγκόσμιο Κέντρο wind surfing.

7. Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, πρώην Αμερικανική βάση έκτασης 738 στρεμμάτων. Δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων, ζώνη υψηλής οικιστικής ανάπτυξης και ακόμη ίδρυση του Καζίνο Κρήτης για το οποίο ήδη υπάρχει Ισραηλινό ενδιαφέρον.

8. Μίκρα Θεσσαλονίκης 600 στρέμματα. Συνεργασία με τον Δήμο για οικιστική και τουριστική αξιοποίηση της έκτασης.

9. Δήμος Λαυρεωτικής Αττικής 310 στρέμματα. Έχει ζητηθεί η έκταση από Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία για την ίδρυση θεματικού πάρκου που θα παρουσιάζει το Δωδεκάθεο του Ολύμπου και την Ελληνική Μυθολογία.

10. Ξάνθη, πρώην Αμερικανική βάση «Φωνή της Αμερικής» 175 στρέμματα. Οικιστική και τουριστική αξιοποίηση.

11. Δήμος Αφάντου Ρόδου, 1.500 στρέμματα. Τουριστική αξιοποίηση με δύο ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων.

12. Δήμος Αιγάλεω Αττικής 380 στρέμματα, πρώην «Μπαρουτάδικο». Αξιοποίηση ακινήτου με πάρκο αναψυχής, αναψυκτήρια και ρεστωράν.

13. Χιονοδρομικό κέντρο «Βόρρας» Νομού Πέλλας, 18.000 στρέμματα. Μακρόχρονη σύμβαση παραχώρησης με σειρά επενδύσεων.

14. Παραλία Μύρτου Κεφαλλονιάς 9.500 στρέμματα. Αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου με υψηλή περιβαλλοντική προστασία.

15. Γλυφάδα Αττικής 176 στρέμματα. Ανάπλαση παραλίας Γλυφάδας με κατασκευή αναψυκτηρίων – ρεστωράν.

16. Ζαχάρω Νομού Ηλίας 2.500 στρέμματα. Ανάδειξη και αξιοποίηση της παραλίας Ζαχάρως σε συνεργασία με τον Δήμο και με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης.

17. Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 300 στρέμματα. Πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» με οικιστική ανάπτυξη και πάρκο αναψυχής.

18. Αρτέμιδα (Λούτσα) Αττικής 226 στρέμματα. Μακροχρόνια διαχείριση παραλιακού ακινήτου υψηλής προστασίας.

19. Δήμος Ναυπάκτου Αιτωλοακαρνανίας. Αξιοποίηση διάσπαρτων παραλιακών εκτάσεων συνολικής έκτασης 400 στρεμμάτων.

20. Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης 40 στρέμματα. Μακροχρόνια εκχώρηση για τουριστική μονάδα.
 
 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/