Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Διαδημοτική πρόταση για αγορά πλοίου για τη Σαμοθράκη

Μετά από κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων του νησιού και της Αλεξανδρούπολης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την πρόταση για αγορά ενός πλοίου αξίας περίπου 1 εκ. 300 χιλ. ευρώ, το οποίο θα ενισχύσει τη συγκοινωνία της Σαμοθράκης, τόσο με την Αλεξανδρούπολη, όσο και με άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου συζήτησαν απόψε τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συνεργασίας των δύο περιοχών.

Η πρόταση του Γιώργου Χανού βρήκε σύμφωνο τον Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά και αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, ωστόσο εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις τόσο για τη βιωσιμότητα μίας τέτοιας επένδυσης, όσο και για την αξιοπλοϊα του πλοίου. Σύμφωνα με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ Σαμοθράκης Χρύσα Αντωνάκη-Μόραλη, το εν λόγω πλοίο δεν πήγε καθόλου καλά σε οικονομικό επίπεδο σε όσες γραμμές δρομολογήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Πάνω σε αυτό ο κ. Χανός δήλωσε πως δεν έχει κάτι να χάσει ο Δήμος, καθώς αν δεν πάει καλά η επένδυση, το πλοίο που θα είναι υποθηκευμένο σε τράπεζα, απλώς θα κατασχεθεί, δίχως να μπουν σε περιπέτειες οι αγοραστές.

Να σημειωθεί πως έχει κατασκευαστεί το 1995, είναι τύπου καταμαράν, χωρά περίπου 400 άτομα, 30 ΙΧ και με κάποιες μετασκευές και 2-3 τουριστικά λεωφορεία. Προβληματισμοί εκφράστηκαν και για το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνει μία τέτοια επένδυση από τους δύο Δήμους, ενώ τονίσθηκε πως θα πρέπει να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη, από την οποία θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κίνησης αυτής. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και πρόταση για αγορά ενός μικρότερου σκάφους, με λιγότερες δυνατότητες και μικρότερο κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη των δύο ΔΣ συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, τόσο για το εν λόγω ζήτημα της αγοράς πλοίου, για την επέκταση και βελτίωση της συγκοινωνίας και με άλλα νησιά, για τις υποδομές στα λιμάνια των περιοχών, αλλά και για τη συνεργασία σε τομείς ενέργειας, πολιτισμού, τουρισμού κι εμπορίου.

Το πλαίσιο για την περαιτέρω συνεργασία θα διευκρινιστεί περισσότερο στην επόμενη κοινή συνεδρίαση στη Σαμοθράκη σε λίγες εβδομάδες.


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/