Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Σε απευθείας σύνδεση της Κομοτηνής με τις Βρυξέλλες, σε λίγο η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συμμετέχουν 250 μαθητές και 13 εκπαιδευτικοί από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής και το γραφείο Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Νεολαίας – Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νέα Γενιά σε Δράση» και Eurodesk θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 από τις 10:00 έως τις 15:00 στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Παπαδριέλλης» του ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή, Προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο: «Ας γίνουμε ευρωβουλευτές» στην οποία θα συμμετέχουν 250 μαθητές και 13 εκπαιδευτικοί από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Συγκεκριμένα, στην προσομοίωση της ολομέλειας, οι μαθητές που ασχολήθηκαν χωρισμένοι σε ομάδες με διάφορα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ακολουθώντας από την αρχή της σχολικής χρονιάς (2010-2011) τα πρότυπα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα παρουσιάσουν τα ψηφίσματά τους, θα τα συζητήσουν και θα υποβάλλουν προτάσεις για τροπολογίες.

Αξίζει να τονιστεί ότι το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2006 με σχολεία από το νομό Ροδόπης και επεκτάθηκε με τη συμμετοχή σχολείων απ’ όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο κάθε σχολικής χρονιάς. Μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση, έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν κλήρωσης, να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες και να επισκεφτούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές:

• να γνωρίσουν βιωματικά, τον τρόπο λειτουργίας του ΕΚ και να κατανοήσουν τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στο ΕΚ.

• να αισθανθούν Ευρωπαίοι πολίτες και να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις που ψηφίζονται στο ΕΚ τους αφορούν άμεσα ή έμμεσα.

• να ευαισθητοποιηθούν, να προβληματισθούν και να εργασθούν για θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, αλλά και τους ίδιους σαν αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες.

• να μάθουν να φέρουν σε πέρας μια «έρευνα Δράσης».

• να συνεργάζονται αρμονικά προκειμένου να εκπονήσουν μια εργασία.

• να εξοικειωθούν με τη συλλογή πληροφοριακού υλικού, την ταξινόμηση και την αξιολόγησή του με σκοπό να το αξιοποιούν κατάλληλα κάθε φορά.

• να διατυπώνουν τεκμηριωμένα την άποψη τους, και να μπορούν να την υποστηρίζουν.

• να καλλιεργηθεί η υπευθυνότητα των μαθητών

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα υπάρχει επικοινωνία μέσω SKYPE από τις Βρυξέλλες με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, ενώ στη αρχή της διαδικασίας θα υπάρχει επικοινωνία μέσω SKYPE και στο πλαίσιο των χαιρετισμών θα απευθυνθούν στους μαθητές η Κατερίνα Σοκόλη (Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα) και Άγγελος Καπετανίδης (Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα).