Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ελληνοβουλγαρικό φόρουμ, στον δρόμο των επενδύσεων...

Επειδή στη διασυνοριακή περιοχή υπάρχουν φυσικοί πόροι που ευνοούν «κοινή» διαχείριση, όπως ο Εβρος, ο Νέστος και η οροσειρά της Ροδόπης

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;




Με επίκεντρο την Καβάλα, η συνάντηση κυβερνητικών, αλλά και επιχειρηματικών παραγόντων Ελλάδας και Βουλγαρίας, που θα γίνει αρχές Ιουλίου στη χώρα μας, αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

 Οι δύο πλευρές προσδοκούν αμοιβαίο όφελος, σε διάφορους τομείς, μέσα απο κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο και προγραμμάτων της Ε.Ε.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα μεταξύ Ελλάδας ? Βουλγαρίας ενισχύθηκαν πρόσφατα και από τη σύσταση ειδικών Επιτροπών στα Κοινοβούλια των δύο χωρών, εξηγεί στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Επιτροπής από το ελληνικό Κοινοβούλιο, βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης.

Εχοντας ήδη την εμπειρία από τον τομέα του τουρισμού, καθώς τη Βόρεια Ελλάδα, απ΄τον Εβρο έως την Κέρκυρα, με ιδιαίτερη προτίμηση τη Θράκη, τη Θάσο και τη Χαλκιδική, επιλέγουν για τις διακοπές τους στο εξωτερικό Βούλγαροι μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, θα επιδιωχθεί η συνεργασία αυτή να γίνει πιο οργανωμένη με απευθείας επαφές εκπροσώπων φορέων από τις δύο πλευρές.

Ανάλογο ενδιαφέρον δείχνουν και οι Βούλγαροι, καθώς πληθαίνουν οι Ελληνες, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα, που ανακαλύπτουν στη Βουλγαρία, μαγευτικούς προορισμούς, χιονοδρομικά κέντρα και παραδοσιακούς οικισμούς τον χειμώνα και διακοπές υψηλού επιπέδου σε προσιτές τιμές το καλοκαίρι.

Ο τουρισμός είναι, ωστόσο, μία μόνο πτυχή της ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας.

«Η Βουλγαρία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ε.Ε με το οποίο έχουμε χερσαία σύνορα, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σε σχέση με τα άλλα χερσαία σύνορα της χώρας μας, με Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία», λέει ο κ. Εμινίδης.


Kομβική θέση

«Οι δύο χώρες και η διασυνοριακή τους περιοχή κατέχουν κομβική θέση στα διεθνή δίκτυα μεταφορών και ενέργειας.

Στη διασυνοριακή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και της Νότιας Βουλγαρίας υπάρχουν αξιόλογοι φυσικοί πόροι που απαιτούν «κοινή» διαχείριση, όπως τα ποτάμια του Εβρου, του Νέστου, του Στρυμόνα και η πανέμορφη οροσειρά της Ροδόπης. Γίνονται συνεχείς βελτιώσεις στα οδικά δίκτυα που συνδέουν τις δύο χώρες.

Η κυβέρνησή μας στη διάρκεια της θητείας της άνοιξε δύο διασυνοριακά σημεία «ζεύξης» τοπικής-τουριστικής σημασίας, Θέρμες-Ζλάτογκραντ και Κυπρίνος- Ιβαϊλοβγκραντ, ενώ μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει και ο μεγάλης σημασίας κάθετος άξονας Κομοτηνή- Νυμφαίο-Μακάσα-Κίρτζαλι.

«Σε συνεργασία με την αντίστοιχη κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Βουλγαρίας- Ελλάδας του βουλγαρικού Κοινοβουλίου αναλάβαμε», λέει ο κ. Εμινίδης, «πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί ένας μόνιμος θεσμός διαβούλευσης και δράσης στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Βουλγαρίας, ένα "Φόρουμ" ελληνοβουλγαρικής διασυνοριακής συνεργασίας.

Καταλήξαμε σ' αυτήν την πρωτοβουλία συζητώντας με φορείς της αυτοδιοίκησης και των επιμελητηρίων σε δύο συναντήσεις που οργανώσαμε στην Καβάλα και στο Σμόλιαν της Βουλγαρίας. Ολοι όσοι συμμετείχαν στις συσκέψεις, οργανισμοί με μακροχρόνια πείρα στα θέματα της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας, εξέφρασαν την έντονη διάθεση και προθυμία τους να συμμετάσχουν στο εγχείρημα καθώς πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης κοινού σχεδιασμού και συντονισμού αποτελεσματικών δράσεων.

Μετά το πρώτο φόρουμ που θα γίνει αρχές Ιουλίου στην Καβάλα, θα προετοιμάσουμε το δεύτερο του επόμενου χρόνου που θα γίνει στη Βουλγαρία.


Η ατζέντα του φόρουμ

Από τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν, το πρώτο φόρουμ «Ελληνοβουλγαρικής διασυνοριακής συνεργασίας», που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου στην Καβάλα, θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ενεργειακά θέματα, οι οδικές και οι σιδηροδρομικές μεταφορές, η διευκόλυνση και η ασφάλεια των πολιτών και των τουριστών. Ταυτόχρονα θα εξεταστούν τρόποι ώστε να εξασφαλιστούν από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα πόροι για τη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/