Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Τίγκα τα αεροπλάνα από και προς Αλεξανδρούπολη

Αν και οι καταναλωτές λόγω κρίσης άλλαξαν συνήθειες και περιόρισαν τα αεροπορικά τους ταξίδια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



ΜΕ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» για το φετινό καλοκαίρι ισοδυναμεί για τους ξενοδόχους η πτώση 20%-30% των πασχαλινών κρατήσεων από έλληνες πελάτες. Οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί προεξοφλείται, ήδη, ότι θα είναι ασφυκτικά γεμάτοι από ξένους τουρίστες το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων εξελίσσονται σε «σημείο-κλειδί» της φετινής τουριστικής χρονιάς.

Ο ντόπιος πληθυσμός αντιπροσωπεύει το 20% της πελατείας του ελληνικού τουρισμού και η οικονομική του δυσπραγία απειλεί να εξανεμίσει σε σημαντικό βαθμό τα αναμενόμενα αυξημένα έσοδα από τους ξένους.

Παράλληλα, τη φετινή πασχαλινή περίοδο αρχίζει να διαφαίνεται η ανακατανομή ρόλων μεταξύ αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών. Η οικονομική δυσπραγία υποχρέωσε πολλούς έλληνες ταξιδιώτες να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο, αναζητώντας πιο φθηνές λύσεις στα πλοία. Ετσι, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και με ειδικές προσφορές προσπάθησαν, και τελικά κατάφεραν, να προσελκύσουν μέρος των ελλήνων ταξιδιωτών του Πάσχα.
Πριν προχωρήσουν, πάντως, σε ειδικές προσφορές (κυρίως μέσω ειδικών πρωινών δρομολογίων), οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων τους. Ελλείψει θέσεων, μάλιστα, ξαναπαίχτηκε το παιχνίδι με τα εισιτήρια επιστροφής από Κυκλάδες, τα οποία ήταν εξαφανισμένα στα πιο δημοφιλή δρομολόγια (Κυριακή απόγευμα) από νησιά όπως η Σύρος. Το κόστος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των επιβατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ημέρες αιχμής (αναχώρηση τη Μεγ. Πέμπτη και επιστροφή Δευτέρα του Πάσχα) μια τριμελής οικογένεια έπρεπε να ξοδέψει 650 ευρώ για να ταξιδέψει με αεροπλάνο στο Ηράκλειο, ενώ για το πλοίο χρειάζονταν 248 ευρώ σε δίκλινη εσωτερική καμπίνα σε ένα από τα πρωινά δρομολόγια.

«Εξω» πάνε καλά

Οι αεροπορικές εταιρείες από την πλευρά τους εμφάνιζαν πολλά άδεια καθίσμα σε δρομολόγια εσωτερικού, αλλά την ίδια στιγμή κατέγραφαν εντυπωσιακές πληρότητες στις πτήσεις που έρχονταν από το εξωτερικό.

* Στους προορισμούς της Aegean Airlines είχαν εξαφανιστεί οι θέσεις στα δρομολόγια από Αθήνα προς Αλεξανδρούπολη, Σαντορίνη, Κέρκυρα, ενώ γεμάτες εμφανίζονταν και από τη Μεγάλη Τετάρτη και στα δρομολόγια προς Μυτιλήνη, Ηράκλειο και Χανιά. Την ίδια στιγμή δεν έπεφτε «καρφίτσα» στα δρομολόγια της Aegean από γνωστούς προορισμούς όπως η Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Τελ Αβίβ, η Μπολόνια ενώ πολύ υψηλές πληρότητες εμφάνιζαν οι πτήσεις από Βρυξέλλες, Παρίσι, Ρώμη, Μιλάνο και Βερολίνο.

* Η Olympic Air ανέφερε ότι την υψηλότερη ζήτηση εμφάνιζαν οι πτήσεις προς Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Μύκονο, Κω, Ρόδο, Χανιά. Οι πληρότητες εξεπερνούσαν το 70% από την προηγούμενη εβδομάδα και οι υπεύθυνοι της εταιρείεας εκτιμούσαν ότι οι θέσεις θα έχουν εξαντληθεί για το διάστημα από τις 19 Απριλίου έως την Πρωτομαγιά. Σε συγκεκριμένους προορισμούς οι θέσεις είχαν εξαντληθεί μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Για την περίοδο του Πάσχα η Ο.Α. διέθετε συνολικά 25.000 θέσεις. Για όσους αναζήτησαν ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής, η Olympic Air «έτρεξε» ειδική προσφορά για κρατήσεις μεταξύ 22 και 24 Απριλίου, οι οποίες αφορούσαν ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 25 Απριλίου-4 Μαΐου για δρομολόγια προς Κω, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη-Χανιά, Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο, Σόφια, Βουκουρέστι.


Πηγή:   http://www.enet.gr/