Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ένας στους δύο Έλληνες δεν πιστεύει στην Ανάσταση!!!

Η κρίση έχει τις επιπτώσεις της και στο θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ


Μείωση της θρησκευτικότητας των Ελλήνων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές δείχνει η έρευνα της «Καπα Reseach» που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής». Ενώ πριν τρία χρόνια το 84% των πολιτών δήλωνε ότι θα πάει στην εκκλησία το Μεγάλο Σάββατο για την Ανάσταση, φέτος το ποσοστό πέφτει στο 78,5%. Επίσης, από το 29,5% που δήλωνε το 2008 ότι νηστεύει, φέτος το ποσοστό πέφτει στο 24,4%. Μάλιστα, έχει μεγαλώσει και το ποσοστό των συμπατριωτών μας που δεν πιστεύουν στην Ανάσταση. Στo ερώτημα αν «προσδοκούν ανάσταση νεκρών», μόλις το 41,8% απαντά φέτος «ναι» ενώ προ τριετίας το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 50% και έφτανε το 51,3%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένας στους δύο Έλληνες δεν πιστεύει στην Ανάσταση. Το 28,6% απαντά «όχι» στο σχετικό ερώτημα και το 19,5% «μάλλον όχι». Αντιθέτως, «ναι» απαντά το 26,5% και «μάλλον ναι» το 15,3%. Παρόλα αυτά πάντως, η πλειοψηφία του κόσμου, σε ποσοστό άνω του 90% θα πάει το βράδυ στην εκκλησία. Ωστόσο μόλις το 13,6% του κόσμου παρακολουθεί όλη την αναστάσιμη λειτουργία. Η συντριπτική πλειοψηφία, που φτάνει το 48,4% πηγαίνει στην εκκλησία μόνο όταν ακούγεται το «Χριστός Ανέστη» ενώ το 28,8% πηγαίνει από την αρχή της λειτουργίας και αποχωρεί μετά το «Χριστός Ανέστη», καθώς υπάρχει και η... μαγειρίτσα. Όλη τη Θεία Λειτουργία παρακολουθεί μόλις το 13,6% ενώ το 8,5% δεν πηγαίνει καν στην εκκλησία!!!

Σε σχέση με το σύνολο της Μεγάλης Εβδομάδας, μόλις το 19,8% πηγαίνει στην εκκλησία όλες τις ημέρες. Πέρα από την Ανάσταση πάντως, επτά στους δέκα πολίτες πηγαίνουν και στον Επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (70,1%). Μόλις ωστόσο ένας στους τέσσερις νηστεύει και εξομολογείται αυτές τις άγιες μέρες (24,4%) ενώ στον Εσπερινό της Αγάπης παρίσταται μόλις ένας στους είκοσι (5,3%).

Κατά τα άλλα, το 81,9% των Ελλήνων έβαψε κόκκινα αυγά και το 73,3% θα τηρήσει το πατροπαράδοτο έθιμο του ψησίματος αρνιού στην σούβλα. Στο 60% πέφτει το ποσοστό όσων θα φτιάξουν μαγειρίτσα ενώ στο 54,7% όσων θα κάνουν μόνοι τους πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια. Το 40,3% των πολιτών απαντά ότι γιορτάζει το Πάσχα στον τόπο καταγωγής και το 41,2% στον τόπο κατοικίας του, ενώ μόλις το 17,1% σε κάποιο άλλο μέρος. Τέλος, το 45,3% δηλώνει ότι δεν θα πάει κάπου φέτος για τις γιορτές και από αυτό το 42,2% απαντά ότι θα το κάνει επειδή δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα. Άλλωστε, δύο στους τρεις πολίτες δηλώνουν ότι σε σχέση με πέρυσι θα διαθέσουν λιγότερα χρήματα για το Πάσχα. Το υπόλοιπο ένα τρίτο απλά θα διαθέσει τα ίδια, αφού μόλις το 3,9% του κόσμου απαντά «περισσότερα»...

.