Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ο Νίκος Παπαδόπουλος μιλάει για όλους και για όλα


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ;

ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ;



Αποστολή εξετελέσθη! Καθηλωμένη στη ζώνη του υποβιβασμού μέχρι τη δέκατη αγωνιστική η Ξάνθη έβλεπε όλα τα όνειρά της να γκρεμίζονται, ενώ οι απογοητευτικές εμφανίσεις της δεν έδιναν κανένα σημάδι που θα μπορούσε να την κάνει να αισιοδοξεί.



Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για έξοδο στην Ευρώπη αντικαταστάθηκαν πολύ γρήγορα από το άγχος για την παραμονή. Και η αντιμετώπιση της αγωνιστικής κρίσης απαιτούσε δραστικά μέτρα. Σε αυτήν τη… φουρτούνα καλός «καπετάνιος» αποδείχτηκε ένας «πλωτάρχης» της προπονητικής, ο Νίκος Παπαδόπουλος. Πολλοί είπαν πως η τύχη που συνοδεύει κάθε πρωτάρη στάθηκε και στο πλευρό του 39χρονου τεχνικού, ο ίδιος βέβαια υποστηρίζει πως «η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς».



Επεσε στα «βαθιά» και ήξερε πως από αυτό το εγχείρημα μόνο ωφελημένοι μπορεί να βγουν αυτός και η Ξάνθη. Η Ξάνθη πήρε τους βαθμούς που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την παραμονή της, συνδυάζοντας μάλιστα σε αρκετά ματς την ουσία με το θέαμα. Τα θετικά αποτελέσματα (συγκέντρωσε τους 29 από τους 36 βαθμούς της ομάδας), όμως, δεν στάθηκαν ικανά να διατηρήσουν τον Νίκο Παπαδόπουλο στον πάγκο, καθώς θα αντικατασταθεί από τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Η εξήγηση που έδωσε ο Χρήστος Πανόπουλος προ ημερών στον Sentra 103,3 ήταν ότι ήθελε στην ομάδα του έναν προπονητή με χρόνια πείρας, τα οποία δεν διαθέτει ο Νίκος Παπαδόπουλος.



Για τον 39χρονο τεχνικό, όμως, η Ξάνθη ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία και ευκαιρία καριέρας που τίποτα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να τον κάνει να αρνηθεί: «Αισθάνθηκα πως ήταν μια ευκαιρία για μένα, έστω και ως προσωρινός προπονητής, να αποδείξω τι αξίζω. Πιστεύω στον εαυτό μου και, επειδή η ομάδα ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, προσπάθησα να σκεφτώ κάθε ματς ξεχωριστά και όχι τι θα γίνει αν έρθει άλλος προπονητής».



Ο τεχνικός της Ξάνθης θεωρεί ότι η ομάδα του θα μπορούσε να διεκδικήσει την είσοδό της στα πλέι οφ, ωστόσο έμεινε από δυνάμεις Σε τι κατάσταση παραλάβατε την ομάδα;

«Δεν την ''έχτισα'' εγώ. Πήγα ως βοηθός του Γιώργου Παράσχου, όταν αντικατέστησε τον Νίκο Κεχαγιά. Ωστόσο, αυτό που έκανα ήταν να τους βοηθήσω να αισθανθούν ξανά ομάδα, ότι είναι ωφέλιμο να έρθουν πιο κοντά, και τους υποσχέθηκα πως από μένα θα ακούν μόνο αλήθειες και νομίζω πως αυτή η εξήγηση βοήθησε αρκετά τη συνεργασία μας».



Αυτή η απάντησή σας, όμως, μπορεί από κάποιους να εκληφθεί ως υπονοούμενο για τη δουλειά των προκατόχων σας…

«Δεν είχα αυτή την πρόθεση. Παρέλαβα μια καλά γυμνασμένη ομάδα, η οποία όμως προερχόταν από ένα δύσκολο πρόγραμμα και ατυχή αποτελέσματα. Η ψυχολογία των παικτών δεν ήταν καλή και έδωσα έμφαση σ'αυτόν τον τομέα».



Αγχος είχατε;

«Σε κάθε ματς έχει άγχος ο προπονητής. Φρόντισα, όμως, να μην το δείχνω στους παίκτες».



Νιώθετε ικανοποιημένος από τη δουλειά σας στην Ξάνθη;

«Το ότι σώθηκε η ομάδα δεν πρέπει να ικανοποιεί κανέναν. Μια ομάδα σαν την Ξάνθη με τέτοια οργάνωση πρέπει να έχει υψηλούς στόχους. Θεωρώ, όμως, πως δεν μπορούσα να κυνηγήσω κάτι άλλο πέρα από την παραμονή. Αλλωστε αυτή ήταν και η κατεύθυνση της διοίκησης. ''Να μην περάσουμε τα περσινά'' μου είπαν και, αν μπορούμε να ''χτυπήσουμε'' κάτι παραπάνω, γιατί όχι; Τα πλέι οφ φάνταζαν ακατόρθωτο γεγονός. Αν και κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να το πετύχουμε, ήταν πολύ δύσκολο γιατί ήδη είχαμε ξοδέψει πολλές δυνάμεις».



Η διοίκηση πιστεύετε πως είναι ικανοποιημένη από εσάς;

«Νομίζω πως ναι. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση».



Γιατί δεν υπογράψατε συμβόλαιο, αλλά παραμείνατε μ' αυτό του βοηθού έως το τέλος;

«Τότε η ομάδα ''καιγόταν'' για βαθμούς, το συμβόλαιο θα κοιτούσαμε; Κι άλλωστε στην Ξάνθη ήμουν, όχι σε κάποια τυχαία ομάδα… Και μόνο που μου ανατέθηκαν τα ηνία της ήταν για μένα ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε ο κ. Πανόπουλος. Είχα εμπιστοσύνη στην ομάδα και στον εαυτό μου. Δεν φοβήθηκα καθόλου».



Οταν μάθατε για τη συμφωνία της Ξάνθης με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, πώς νιώσατε;

«Αυτό που με στενοχώρησε ήταν ότι άρχισε η προπονητολογία πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος. Σχεδόν τη στιγμή που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω. Εκεί αισθάνθηκα πως οι παίκτες επηρεάστηκαν λιγάκι».



Εσείς, αν σας παρουσιαζόταν μια ευκαιρία πριν από τη λήξη της σεζόν, δεν θα συζητούσατε;

«Δεν θα ασχοληθώ με ομάδες που έχουν προπονητή. Δεν το θεωρώ ηθικά σωστό, όταν ένας συνάδελφος δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του».



Και τώρα μια δυσάρεστη ερώτηση. Για τον αδόκητο χαμό του Αντεφέμι τι έχεις να πεις;

«Αυτό που δεν ξεχάσω ποτέ είναι το χαμόγελό του».



Κάν' το όπως ο Γκέραρντ…

Τις μοναδικές παραστάσεις που έχει ως προπονητής ο Νίκος Παπαδόπουλος τις αποκόμισε φέτος στην Ξάνθη και την περσινή σεζόν στον Θερμαϊκό. Ομως, προθερμαίνεται γι' αυτό το επάγγελμα περίπου δεκαπέντε χρόνια τώρα. Ναι, καλά διαβάσατε… «Από 23 χρόνων, από τα πρώτα μου χρόνια στον ΟΦΗ, ξεκίνησα να μελετάω την προπονητική δίπλα στον Γκέραρντ. Εχω γράψει δεν ξέρω κι εγώ πόσα τετράδια με σημειώσεις από τις προπονήσεις του και τον τρόπο δουλειάς του. Πράγματα αμιγώς τεχνικά, αλλά και ό,τι αφορούσε τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία του» υποστηρίζει.



Για παράδειγμα…

«Εγραφα τι στόχο είχε ο εβδομαδιαίος κύκλος προπονήσεων και αν απέδωσε. Και έπειτα από κάθε ματς καθόμουν αρκετή ώρα και το ανέλυα».



Τι ήταν αυτό που σας δίδαξε ο Γκέραρντ;

«Τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τους παίκτες. Την ψυχολογία και γενικά το κλίμα που δημιουργούσε πριν από κάθε ματς. Ηξερε πώς να περάσει κάτι στους παίκτες με πειθαρχία και σεβασμό και όχι με αυταρχικό τρόπο».



Τι το τόσο εντυπωσιακό έκανε;

«Σου δημιουργούσε την ψυχολογία ότι είσαι ο καλύτερος και ότι γι' αυτό πρέπει να κερδίσεις. Το έκανε ξεχωριστά σε κάθε παίκτη. Επίσης, τσέκαρε τις αντιδράσεις μας όταν μας άφηνε εκτός ενδεκάδας, ενώ στο προηγούμενο ματς είχαμε διακριθεί».



Θυμάστε κάποιο παιχνίδι ιδιαίτερα;

«Ηταν σε ένα ευρωπαϊκό ματς στην Πράγα το 1992 με τη Σλάβια, η οποία είχε σχεδόν εννέα διεθνείς στη σύνθεσή της. Μου δίνει ένα χαρτί με τα χαρακτηριστικά του παίκτη που θα μάρκαρα και μου λέει ''δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα μαζί του. Ξέχνα ποιος είναι. Να έχεις μόνο καλή συγκέντρωση'' και τελικά προκριθήκαμε».



Οταν αναλάβατε την Ξάνθη, επικοινωνήσατε μαζί του;

«Ναι, μίλησα. Μου είπε ''να είσαι ήρεμος, να έχεις καθαρό μυαλό και πάντα να τα έχεις καλά με τους παίκτες''».



Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΚΕΡΑΡΝΤ

«Είναι ένα… σφουγγάρι»

Με αφορμή, λοιπόν, όσα αποκάλυψε ο Νίκος Παπαδόπουλος για τον Ευγένιο Γκέραρντ απευθυνθήκαμε στον Ολλανδό. Τον εντοπίσαμε στο χωριό του, την Ελιά Ηρακλείου, και όταν του ζητήσαμε να μιλήσει για τον 39χρονο τεχνικό το έκανε με ιδιαίτερη χαρά.



«Δεν ήξερα κάτι. Μια μέρα ανοίγω την τηλεόραση και τον βλέπω στον πάγκο της Ξάνθης. Πραγματικά είναι ωραίο να βλέπω τόσους παίκτες μου να γίνονται προπονητές. Βέβαια, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνει ως προπονητής ο Νίκος. Ομως είμαι σίγουρος πώς, αν έχει το ίδιο κέφι για δουλειά όπως όταν ήταν ποδοσφαιριστής, θα τα καταφέρει. Είναι ένα… σφουγγάρι. Ηθελε να μαθαίνει τα πάντα και όλο ρωτούσε. Ηξερα πως κάποιοι παίκτες μου έγραφαν ό,τι έκανα στις προπονήσεις, αλλά δεν ήξερα ποιοι είναι αυτοί» λέει ο Γκέραρντ κι επισημαίνει: «Υπάρχουν καλοί νέοι Ελληνες προπονητές, τους οποίους πρέπει να εμπιστευτούμε. Το άσχημο είναι ότι παίζουν πολλοί ξένοι παίκτες».



Η σχέση με τον Νιόπλια

Ενας από τους παλιούς του συμπαίκτες, που ακόμη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις ο Νίκος Παπαδόπουλος, είναι ο Νίκος Νιόπλιας, με τον οποίο βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους. Η αγάπη για την προπονητική είχε εκδηλωθεί και στους δύο από τα νεανικά τους χρόνια και την ακολούθησαν πιστά.
 

«Οι απόψεις μας για το ποδόσφαιρο συμπίπτουν, αφού θέλουμε μια ομάδα να συνδυάζει το επιθετικό ποδόσφαιρο με την ηρεμία, την πειθαρχία και προπάντων να ευχαριστιούνται οι παίκτες» λέει ο 39χρονος τεχνικός. Πώς ένιωσε όμως ως φίλος και νέος Ελληνας προπονητής όταν ο Νιόπλιας απομακρύνθηκε από τον Παναθηναϊκό; «Πιστεύω πως ο Νίκος -όπως και κάθε προπονητής- πρέπει να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Να έχει τη συνείδησή του ήσυχη πως έχει κάνει τα πάντα για την ομάδα και πιστεύω πως ο Νίκος έτσι νιώθει» απαντάει.



Στερνή μου γνώση…

Από τη θέση του προπονητή ο Νίκος Παπαδόπουλος μπορεί να κατανοήσει αλλά και να δικαιολογήσει αντιδράσεις που είχε ως παίκτης.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα στο επάγγελμα του παίκτη και σε αυτό του προπονητή. Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ένας προπονητής δεν με έβαλε μια φορά να παίξω ή με έκανε αλλαγή και αντιδρούσα. Τώρα, όμως, ξέρω πως στο μυαλό κάθε προπονητή υπάρχουν πολλές σκέψεις και σχέδια. Βέβαια, παράπονα θα υπάρξουν κι όλο και κάποιος θα δημιουργήσει θέμα. Είναι θεμιτό» υποστηρίζει. Ομως, κι αυτός αντιμετώπισε μια τέτοια κατάσταση: «Ο Μαρσελίνιο δυσφόρησε που τον έκανα αλλαγή σε ένα ματς. Δεν μαλώσαμε, απλά είδα την έκφρασή του. Τη θεώρησα φυσιολογική, αλλά του εξήγησα τους λόγους και νομίζω πως το διαχειρίστηκα πολύ καλά».


Ταξίδι στην Ολλανδία

Η πείρα ενός προπονητή κατακτιέται μέσα από τη δουλειά του, όμως και οι γνώσεις είναι εξίσου πολύτιμο «εργαλείο». Ο Νίκος Παπαδόπουλος έχει αποκτήσει δίπλωμα προπονητή: «Εχω το UEFA Α' και το Β' και συνεχίζω. Ομως, φροντίζω να ενημερώνομαι μέσω του Ιντερνετ για προπονητικά προγράμματα, ενώ σκοπεύω στις αρχές του καλοκαιριού να επισκεφτώ τον φίλο μου τον Γιάννη Αναστασίου στον Αγιαξ, ώστε να βρεθώ κοντά στην πρώτη ομάδα, να παρακολουθήσω τον τρόπο δουλειάς τους και να ανταλλάξουμε απόψεις με το τεχνικό τιμ. Επίσης, θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μιλάω αγγλικά και αυτό θα με βοηθήσει στην πορεία μου».


Πηγή:  http://www.sentragoal.gr/