Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Αποκάλυψη: συντάχθηκε το συμβόλαιο του αιώνα και πέρασαν φιλέτα της ΕΑΣ Ροδόπης στην ΑΤΕ έναντι 6,6 εατ. ευρώ


Πληρώθηκαν επιτέλους χρωστούμενα ύψους 2,3 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους

Πέντε ώρες κράτησε η υπογραφή των συμβολαίων

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ;
ΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ;



Ήταν η αγοραπωλησία του αιώνα, για τα δεδομένα της Ροδόπης, αφορούσε περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν σε άλλες εποχές κι εκποιήθηκαν όταν πλέον η διοίκηση αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με μηνύσεις και προσφυγές των υπαλλήλων της, όταν τόκοι και υποχρεώσεις έτρεχαν δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα. Η προχθεσινή μέρα πάντως η 9η Μαΐου καταγράφεται στην ιστορία, αφού είναι η ημέρα πώλησης μεγάλου μέρους ακινήτων της περιουσίας της ΕΑΣ στην Αγροτική Τράπεζα, έναντι ποσού 6.600.000 ευρώ. Το συμβόλαιο με αριθμό 19323/09-05-2011 συντάχθηκε στην συμβολαιογράφο Νόνα Πατσιά -Πεπονίδου .

Πέντε ώρες διήρκεσε η υπογραφή των συμβολαίων, παρουσία των δικηγόρων Γιώργου Ντάσια της ΕΑΣ, Δημήτριου Μήλιογλου της ΑΤΕ, του Νικόλαου Σκοπιανού προέδρου της ΕΑΣ, Τάσου Γεμενετζή διευθυντή του καταστήματος της ΑΤΕ Κομοτηνής

Η συμβολαιογράφος μιλώντας στο «Χ» διευκρινίζει ότι ναι μεν είχε την ευθύνη σύνταξης του συμβολαίου, αλλά τα έσοδα θα τα μοιρασθούν εξ ίσου όλα τα μέλη του συμβολαιογραφικού συλλόγου Κομοτηνής, εξ άλλου η ίδια επιλέγει με κλήρωση. «Ας διευκρινιστεί αυτό για να μην νομίζουν κάποιοι ότι λόγω του ύψους του συμβολαίου ότι πλουτίσαμε προσωπικά γιατί τα σχόλια ήδη άρχισαν μόλις γνωστοποιήθηκε η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας», θα πει.

Τα χρήματα των οφειλών σε μισθούς και δεδουλευμένα των εργαζομένων ύψους 2,3 εκατομμύρια ευρώ ήδη πέρασαν στους λογαριασμούς τους και θα φανούν και στην αγορά της Κομοτηνής. Το υπόλοιπο ποσό αφορά έξοδα και καταβολή άλλων υποχρεώσεων της συνεταιριστικής οργάνωσης.



«Να βάλουμε τα θεμέλια για μια υγιή επιχείρηση», λέει ο Νίκος Σκοπιανός

«Ένας βραχνάς έλαβε τέλος. Όλα έγιναν με τη συναίνεση των συνεταιριστών και με απόφαση της γενικής συνέλευσης», θα πει ο πρόεδρος της ΕΑΣ που ήταν με την πλάτη στον τοίχο, ο Νίκος Σκοπιανός. Για τον ίδιο η αγοραπωλησία ήταν ένα μείζον ζήτημα και η ευόδωσή της μόνο ηρεμία και χαρά του προσδίδει. Βέβαια, ο αγώνας συνεχίζεται υπό άλλη βάση για την ιστορική οργάνωση.

Προσπαθήσαμε να αποσπάσουμε κάποιες δηλώσεις του κ. Σκοπιανού αν και ο ίδιος σκέφτεται να ανακοινώσει με συνέντευξη την όλη διεργασία που ακολουθήθηκε μέχρι την τελική υπογραφή των συμβολαίων. Η δήλωσή του μεταδόθηκε χθες το μεσημέρι από το ράδιο Χρόνος 87,5fm.

Έλαβε τέλος ένας πολύ μεγάλος βραχνάς για την ΕΑΣ, έχει να κάνει με την πληρωμή των εργαζομένων, με την εκποίηση κάποιων ακινήτων, όπως πληροφορηθήκαμε έγινε μεταβίβαση βάσει συμβολαιογραφικής πράξης του ακινήτου της ΕΑΣ στο κέντρο, αλλά και του Διογένειου Μεγάρου όσον αφορά στις ιδιοκτησίες σας, ήθελα να μας στείλετε ένα μήνυμα με αφορμή αυτή την εξέλιξη.

-Το μήνυμα το οποίο μπορώ να μεταδώσω και που αποπνέει από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι ομολογουμένως τελείωσε μια πολύ επώδυνη διαδικασία και για εμάς, αλλά και προφανώς και για τους εργαζομένους. Μπορώ να αντιληφθώ ότι είναι μια μέρα ανακούφισης για πολλούς, επίσης είναι και μια ημέρα ιδιαίτερου προβληματισμού, διότι αυτό και μόνο δεν σημαίνει τίποτα. Μετά την σημερινή ημέρα, η αυριανή θα είναι ακόμη πιο δύσκολη με την έννοια ότι θα πρέπει η Ένωση να προσέξει τα βήματά της. Σε καμία περίπτωση να μην γίνει μια μικρογραφία της Ελλάδος, διότι επί της ουσίας έτσι ήταν. Αυτή την στιγμή η ΕΑΣ Ροδόπης, την στιγμή που πραγματικά έβγαλε αυτό τον βραχνά και αυτό τον στραγγαλισμό σε σχέση με τις δεδουλευμένες υποχρεώσεις, σε σχέση με τις υποχρεώσεις προς τρίτους, φορολογικά, ασφαλιστικά, διότι πλέον δεν είναι μόνο τα δεδουλευμένα παρά το γεγονός ότι επισημάνατε ότι είναι μόνο τα δεδουλευμένα, είναι και άλλες υποχρεώσεις που προκαλούσαν ένα στραγγαλισμό στην επιχείρηση, μπορούμε λοιπόν αυτή την αυριανή μέρα να την ατενίσουμε με έναν αισιόδοξο τρόπο για την επιχείρηση και για τους μετόχους της επιχείρησης, γιατί αυτό είναι το βασικό μέλημα μας. Οι μέτοχοι, οι αγρότες της επιχείρησης, να μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά βάζοντας τα θεμέλια για μια υγιή επιχείρηση σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα την οποία βιώνουμε.

Αυτή την στιγμή η Ένωση τί έχει στην κυριότητα της; Έχετε κρατήσει τους αποθηκευτικούς χώρους, τα εκκοκκιστήρια, το ακίνητο Κουλακλόγλου;

-Αυτά που εκχωρήσαμε είναι τα κεντρικά γραφεία και τα γραφεία που είχαμε στο Διογένειο Μέγαρο, αυτά διαχωρίσαμε και με αυτά μπορέσαμε και καλύψαμε όλες τις υποχρεώσεις μας, προκειμένου η επιχείρηση να βγει στην αγορά με ένα διαφορετικό τρόπο, δεν φτάνουν μόνο αυτά επιμένω. Η σημερινή και η αυριανή μέρα και οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες αποφάσεων, ώστε να δημιουργήσουμε διαφορετικές βάσεις για την επιχείρηση.

Σκέφτεστε να συγκαλέσετε κάποια έκτακτη γενική συνέλευση;

-Η έκτακτη γενική συνέλευση θα είναι είτε έτσι, είτε αλλιώς προγραμματισμένη τον καιρό που πρέπει. Γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει είχαμε την έγκριση της γενικής συνέλευσης και των μελών της γενικής συνέλευσης κατά συνέπεια δεν κάναμε κάτι αυθαίρετο, άλλωστε είναι υποχρέωση μας να έχουμε την απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Η επόμενη μέρα πως διαγράφεται;

-Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου οι οποίες θα γίνονται και θα γίνονται επανειλημμένως ούτως ώστε να βάλουμε τις βάσεις. Αυτό είναι το βασικό, μπορεί να υπάρχει μια χαλάρωση σήμερα, γιατί αυτό που βιώσαμε έως σήμερα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, ίσως κανείς δεν μπορεί να το νιώσει, αλλά εν πάση περιπτώσει, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η ΕΑΣ Ροδόπης να γίνει μια μικρογραφία της Ελλάδος. Θα πρέπει οι δομές και οι βάσεις τελικά, να επέλθει ένα σοκ επί της ουσίας προκειμένου να γίνει μια σύγχρονη επιχείρηση μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.

Σκέφτεστε να κρατήσετε το προσωπικό ή θα προχωρήσετε σε απολύσεις;

-Είναι θέμα απόφασης του διοικητικού συμβουλίου αυτό.

Είστε στην Αθήνα;

-Όχι, επέστρεψα στην Κομοτηνή. Ήμουν στην Θεσσαλονίκη το πρωί, τελείωσα κάποιες λεπτομέρειες σε σχέση με όλη την ρύθμιση και τώρα είμαι εδώ. Επειδή ειπώθηκαν αρκετά, κάποια στιγμή θα πρέπει να ειπωθεί η πραγματική αλήθεια κι αυτό έχει σημασία.

Υπάρχει και το θέμα του ΦΠΑ που είναι σε εξέλιξη. Ξέρουμε ότι τα χρήματα πήγαν στην τράπεζα Πειραιώς, θα πήγαιναν στην αγροτική τράπεζα, υπάρχει ένας αναβρασμός στους αγρότες…υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

-Αυτοί που τα λένε -επειδή εγώ δεν ασχολούμαι με αστειότητες- αυτοί που τα λένε καλό θα είναι να τα πούνε δημόσια. Μπορεί να μην ασχολούμαι με αστειότητες, αλλά σίγουρα και να είστε σίγουροι, ότι θα ασχοληθώ με άλλου είδους διαδικασίες, οι οποίες θα είναι πολύ πιο βάρβαρες σε σχέση με αυτά τα οποία λένε. Καλό θα είναι και τους προκαλώ δημόσια, αυτά που λένε υπό μορφή ψιθύρων, ας τα πουν δημόσια. Καλό θα είναι, τους προκαλώ»!


Πηγή:  http://www.xronos.gr/