Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Με μικροπροβλήματα ξεκίνησε χθες η απογραφή στην Ξάνθη

ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ;

ΠΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΑΣΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;


Με προβλήματα ξεκίνησε η Γενική Απογραφή του πληθυσμού στην περιοχή της Ξάνθης. Αιτία υπήρξε ο αποκλεισμός των γραφείων της Εθνική Στατιστικής Υπηρεσίας την Τρίτη, πρώτη μέρα της Απογραφής, από τους απεργούς της ΣΕΚΑΠ. Όπως είναι γνωστό, η Στατιστική Υπηρεσία βρίσκεται στο κτίριο της Κτηματικής Εταιρίας που στεγάζει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην Ξάνθη.

500 απογραφείς και 101 τομεάρχες συμμετέχουν στην επιχείρηση απογραφής της Ξάνθης, σύμφωνα με την επόπτρια του Νομού Αρίστη Εμφιετζή, η οποία ανέφερε ότι λόγω της κατάληψης, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας με τα στελέχη που βρέθηκαν για πρώτη μέρα στους δρόμους.


Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι απογράφονται

Οι απογραφείς καλύπτουν όλες τις περιοχές της Ξάνθης και απογράφουν τους μόνιμους κατοίκους – και όχι τους διερχόμενους ή τους επισκέπτες-, ακόμη και αν είναι παράνομοι καθώς στην περίπτωση αυτή ισχύει το στατιτιστικό απόρρητο, που προστατεύει τον πολίτη για τα στοιχεία που θα δώσει. Αυτό ισχύει και σε κάθε άλλη περίπτωση πληροφοριών που δίνονται από τους πολίτες καθώς τα στοιχεία είναι απολύτως εμπιστευτικά και ο απογραφέας απειλείται με σοβαρές ποινές, στην περίπτωση που τα γνωστοποιήσει κάπου.

Τα στοιχεία αυτά μετατρέπονται σε αριθμούς καθώς η Γενική Απογραφή θα δώσει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τον πληθυσμό, την απασχόληση και τη στέγη στην Ελλάδα, όχι την επαγγελματική αλλά μόνο τις κατοικίες. Η απογραφή, όπως είναι γνωστό, γίνεται κάθε 10 χρόνια ενώ για πρώτη φορά φέτος διαρκεί 15 μέρες και δεν διεξάγεται σε μία μέρα όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Στην περίπτωση που οι πολίτες δεν βρίσκονται στο σπίτι, θα βρουν κάτω από την πόρτα ένα χαρτί από τους απογραφείς, προκειμένου να υπάρξει ραντεβού για άλλη μέρα.


Όσοι φοβούνται τηλεφωνούν στην Υπηρεσία.

Οι απογραφείς της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας πρέπει να φέρουν μαζί τους ειδική κονκάρδα για να πειστούν οι πολίτες ενώ ακόμη και στην περίπτωση που ικάποιος έχει ενδοιασμούς, μπορεί να ζητήσει από τον απογραφέα την ταυτότητά του και να εξακριβώσει την ιδιότητά του, τηλεφωνόντας στα τηλέφωνα 25410- 22708,23385, 83118, 63708, δίνοντας το όνομα.

Επιπτώσεις δεν υπάρχουν μόνο για τους απογραφείς που θα φανερώσουν στοιχεία της απογραφής αλλά και για όσους πολίτες θα παρακωλύσουν τη διαδικασία ή θα αρνηθούν να απογραφούν καθώς προβλέπονται επίσης υψηλά πρόστιμα.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/