Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τα δικαιώματα μαθητών της Ροδόπης, άκουσε ο Συνήγορος του Παιδιού

Εξέφρασαν την άποψή τους για το πώς θα ήθελαν το σύγχρονο σχολείο, ένα σχολείο που θα τους αφουγκραζόταν, θα τους κατανοούσε, θα τους νοιαζόταν


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Μία καλή ευκαιρία για τους μαθητές της Ροδόπης να μιλήσουν για τα δικαιώματά τους ήταν η επίσκεψη στην Κομοτηνή του Γεώργιου Μόσχου, Συνηγόρου του Παιδιού. Ο κ. Μόσχος ύστερα από πρόσκληση της ΔΔΕ Ν. Ροδόπης με ευθύνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας συναντήθηκε στο 2ο γυμνάσιο Κομοτηνής και στο 2ο ΕΠΑΛ με ομάδες μαθητών που υλοποιούν προγράμματα αγωγής υγείας με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, στις οποίες συμμετείχαν ο υπεύθυνος αγωγής υγείας Κλεόβουλος Ηλιάδης και οι εκπαιδευτικοί που συνεργάζονται στα προγράμματα, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να ακούσουν και να συνομιλήσουν με το Συνήγορο του Παιδιού, ο οποίος με μεστό και άμεσο τρόπο τους ενημέρωσε για το θεσμό και το έργο του Συνηγόρου, το περιεχόμενο των δικαιωμάτων τους και για τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται.

Ακόμη οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν, με εκπληκτική ωριμότητα, πώς θα ήθελαν το σύγχρονο σχολείο, ένα σχολείο που θα τους αφουγκραζόταν, θα τους κατανοούσε, θα τους νοιαζόταν, ένα σχολείο με εκπαιδευτικούς που θα τους έθεταν στο επίκεντρο, που θα μιλούσαν μαζί τους για τις επιθυμίες τους και τις ανάγκες τους, με εκπαιδευτικούς που θα τους εμπιστεύονταν, που θα τους άνοιγαν την ψυχή τους, που θα ζητούσαν τη βοήθειά τους, ένα σχολείο που θα το ένιωθαν σαν κάτι πολύ δικό τους και που θα πήγαιναν χαρούμενοι σε αυτό κάθε μέρα.

Το απόγευμα το Γραφείο Αγωγής Υγείας και ο σύλλογος γονέων του 2ου γυμνασίου Κομοτηνής οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Τα δικαιώματα των παιδιών και οι ευθύνες των ενηλίκων για την προστασία τους», στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση άρχισε με εισήγηση του υπεύθυνου Αγωγής Υγείας ΔΔΕ Ν. Ροδόπης, Κλεόβουλου Ηλιάδη με θέμα: «Τα δικαιώματα των παιδιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας». Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση ομάδας μαθητών του 2ου γυμνασίου Κομοτηνής που παρουσίασε, με παραστατικότητα και γλαφυρότητα, μέρος της εργασίας τους για τα δικαιώματα του παιδιού.

Τέλος ο Συνήγορος του Παιδιού ανέπτυξε το θέμα της εκδήλωσης, για τα Δικαιώματα των παιδιών και τις ευθύνες των ενηλίκων για την προστασία τους, γοητεύοντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με τον πηγαίο και ουσιώδη λόγο του και απάντησε, με αμεσότητα και σαφήνεια, στις ερωτήσεις που του έθεσαν κατά τη συζήτηση που ακολούθησε.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/