Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Στο σφυρί η ακίνητη περιουσία της ΕΒΖ

Την ώρα που η ΑΤΕ έχει βγάλει την ΕΒΖ στο σφυρί, η διοίκηση της τελευταίας προπωλεί και ακίνητη περιουσία η οποία δεν χρησιμοποιείται

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ;


Συνεχίζονται οι κινήσεις αναδιάρθρωσης στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έτσι ώστε η εταιρεία να επιστρέψει όσο το ταχύερο δυνατόν σε λειτουργική κερδοφορία. Μετά από την απομάκρυνση 178 εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια (οι 49 μετατάχθηκαν σε άλλους φορείς του Δημοσίου ενώ οι υπόλοιποι συνταξιοδοτήθηκαν), η διοίκηση πωλεί και ακίνητη περιουσία που δεν χρησιμοποιείται.

Σημειώνεται ότι η Αγροτική Τράπεζα, που ελέγχει την εταιρεία με ποσοστό 82,06%, θα διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό για την εξεύρεση αγοραστή της ΕΒΖ στο πλαίσιο της δικής της αναδιάρθρωσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει και την πώληση ζημιογόνων - και όχι μόνο - θυγατρικών.

Η ΕΒΖ προχωρεί σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό στις 15 Ιουνίου για ακίνητο που διαθέτει στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ημιτελές κτίριο αποτελούμενο από οκτώ ορόφους, ισόγειο και δύο υπόγεια συνολικής επιφάνειας 6.282 τ. μ σε οικόπεδο επιφάνειας 1.019,79 τ. μέτρα. Η τιμη εκκίνησης του διαγωνισμού έχει οριστεί στα 18,8 εκατ. ευρώ. Η ακίνητη περιουσία της ΕΒΖ αποτιμάται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ αλλά στο σύνολό της σχεδόν είναι προσημειωμένη.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η οποία σήμερα απασχολεί στην Ελλάδα 424 άτομα και δίνει δουλειά σε περίπου 6.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγών κινείται στον αστερισμό των ζημιών τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταρρύθμισης της αγοράς ζάχαρης στην Ευρωπαική Ενωση το 2006, όταν μειώθηκε η παραγωγή των χωρών του ευρωπαικού Νότου.

Το βασικό πρόβλημα της ΕΒΖ είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει. Οι 158.000 τόνοι ζάχαρης που έχει δικαίωμα η εταιρεία να παράγει στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βγαίνουν από ένα ή το πολύ δύο εργοστάσια και όχι από τρία που διαθέτει και υποχρεωτικά υπολειτουργούν.

Παράλληλα, η τιμή της ζάχαρης στην Ελλάδα βρίσκεται στα 600 ευρώ ανά τόνο, ενώ το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 850 ευρώ ανά τόνο. Η εταιρεία δεν μπορεί να πωλήσει υψηλότερα λόγω του ανταγωνισμού αλλά εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρήσης που λήγει στις 30/6/2011 αλλά και για τη νέα χρονιά, η έλλειμματική αγορά του προιόντος θα ανεβάσει τις τιμές πώλησης.

Η διοίκηση της ΕΒΖ εκτιμά ότι στο τέλος της δωδεκάμηνης χρήσης οι ζημιές θα περιοριστούν στα 10 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό αsset της εταιρείας είναι η θυγατρική της στη Σερβία (δύο ζαχαρουργεια) που παράγει 145.000 τόνους και το 2010 έκλεισε με κέρδη ύψους 14 εκατ. ευρώ.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/