Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Τι γράφει η σημερινή "Καθημερινή" για την αυριανή επίσκεψη της Εμινέ Ερντογάν στην Θράκη;

Εμφαση στην περιοδεία της πρώτης κυρίας της Τουρκίας στην Ροδόπη δίνει η αθηναϊκή εφημερίδα στο φύλλο του Σαββάτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ



Ιδιωτική επίσκεψη με «άρωμα» προεκλογικής εκστρατείας πρόκειται να πραγματοποιήσει αύριο στη Θράκη η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Εμινέ Ερντογάν. Αναμένεται να φθάσει αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη, με ιδιωτική πτήση, συνοδευόμενη από τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, Εγκεμεν Μπαγίς και τον υποψήφιο βουλευτή του AKP, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και να αναχωρήσει αυθημερόν. Η κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Κομοτηνή, όπου θα παραμείνει για βόλτα στην πόλη και επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο. Στη συνέχεια, πρόκειται να μεταβεί στα Αρριανά Ροδόπης, το χωριό από το οποίο κατάγεται ο κ. Μουεζίνογλου, κίνηση που ερμηνεύεται ως υποστηρικτική στην προεκλογική του εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα στη γείτονα.

Η επίσκεψη της κ. Ερντογάν συνδέεται και με την τελετή της περιτομής των εγγονών του βουλευτή της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούνιο του 1991 έξω από την Κομοτηνή. Στη μνήμη του εκλιπόντος, που υπήρξε και ο ιδρυτής του μειονοτικού μουσουλμανικού «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας», τελείται κάθε χρόνο μνημόσυνο το οποίο λαμβάνει χαρακτήρα πολιτικού γεγονότος καθώς καταφθάνουν από την Τουρκία υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι. Το φετινό μνημόσυνο συνδυάζεται με το «σουνέτ», την περιτομή, εκατό περίπου μειονοτικών παιδιών, τελετή που θα γίνει με το τυπικό που προβλέπει η μουσουλμανική παράδοση στο χωριό Φιλλύρα της Ροδόπης και θα παραστεί και η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού. Η κ. Ερντογάν, όπως έγινε γνωστό, θα επισκεφθεί και άλλα μειονοτικά χωριά της περιοχής όπου οι ομόθρησκοί της έχουν προγραμματίσει κοινωνικές και θρησκευτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις.

Από το ΥΠΕΞ, η επίσκεψη της κ. Ερντογάν χαρακτηρίζεται μεν «ιδιωτική», αλλά, θεωρείται ως μία ακόμη ενέργεια που εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να περιχαρακώσει τη μουσουλμανική μειονότητα. Ετσι, όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΞ, η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού, όπως και κάθε ξένος αξιωματούχος, είναι ευπρόσδεκτη να επισκεφθεί οποιαδήποτε περιοχή της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, αυτές οι επισκέψεις, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στις ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών και να αποφεύγονται δηλώσεις ή ενέργειες που οδηγούν στην περιχαράκωση ή περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων πολιτών και σε διχασμό της ελληνικής κοινωνίας.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/