Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Νέο άθλημα θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στο συνέδριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Ονομάζεται RUN & OUT και εμπνευστής του είναι ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και πρώην αθλητής του Πανθρακικού στο μπάσκετ Μιχάλης Μερτζιανίδης

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ;


Ένα νέο άθλημα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, το οποίο ονομάζεται RUN & OUT! Εμπνευστής του είναι ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και πρώην αθλητής του Πανθρακικού στο μπάσκετ Μιχάλης Μερτζιανίδης.


Το RUN & OUT δημιουργήθηκε το 2009 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, στην προσπάθεια οι μαθητές και οι μαθήτριές του να δοκιμάσουν κάτι νέο και διαφορετικό, το οποίο θα τους επέτρεπε να αθληθούν, αλλά παράλληλα να συναγωνιστούν μεταξύ τους. Με δεδομένο ότι ο αριθμός μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου αγγίζει τα 400 άτομα, η ιδέα ήταν σε πρώτη φάση να απασχοληθούν και να δοκιμάσουν σε αυτό το 1/3 του Σχολείου. Η εξέλιξή του ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, καθώς τα παιδιά δέθηκαν μαζί του, το αγάπησαν και πλέον ζητούν να παίξουν σε κάθε ευκαιρία.

Το RUN & OUT άρχισε να καλλιεργείται, τον Ιανουάριο του 2009 και σιγά-σιγά μπήκε σε πεδία κανόνων και κανονισμών. Δανείζεται στοιχεία από τα περισσότερα ομαδικά αθλήματα, αλλά δε ταυτίζεται με κανένα από αυτά. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά είναι μισό γήπεδο μπάσκετ και μία μπάλα. Στην αρχική του μορφή παίχθηκε στην αυλή του σχολείου, αλλά θα μπορούσε άνετα να γίνει σε κάθε τύπο εδάφους (χορτάρι, ταρτάν, παρκέ, άμμο κ.λ.π.) και σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο.


Οι κανόνες του παιχνιδιού!

Οι δύο ομάδες κατεβάζουν αρχικά 12 παίκτες στο γήπεδο. Η κάθε μία παίζει μία φορά άμυνα και μία επίθεση και αυτό ολοκληρώνει ένα game (σύνολο παιχνιδιού, τρία games). Σκοπός των επιθετικών είναι να τρέξουν όλη την απόσταση από τη μία γωνία του γηπέδου στην άλλη (σε τετράγωνο) για να κάνουν run, ενώ της άμυνας να τους «κάψει» και να τους βγάλει εκτός (out). Σε κάθε γωνία υπάρχουν βάσεις (σύνολο τέσσερις), που αποτελούν ασφάλεια για την επίθεση, ενώ η άμυνα προσπαθεί να κάψει τους επιθετικούς είτε ακουμπώντας την μπάλα σε βάση, την ώρα που οι επιθετικοί τρέχουν πάνω στις γραμμές, είτε χτυπώντας τους με αυτήν. Η γενική ιδέα είναι αυτή, καθώς η ευρηματικότητα των μαθητών έχει προσθέσει από μόνη της διάφορες στρατηγικές και κόλπα, που το κάνουν ακόμα πιο θεαματικό.


Τα οφέλη του αθλήματος
Όσον αφορά τον τομέα φυσικής αγωγής γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν εκρηκτικότητα, δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, αντίληψη, συναρμογή και ομαδικότητα, καθώς και κάθε παράμετρο, που είναι ζητούμενη από τη γυμναστική. Είναι άθλημα-δημιούργημα της Ελλάδας και μπορεί να επεκταθεί στο εξωτερικό.


Τα πρώτα δείγματα γραφής

Το πρώτο εσωτερικό πρωτάθλημα που διεξήχθη στο 10ο Δημ. Σχολ. Ιωαννίνων το 2009, έγινε με συμμετοχή έξι (6) ομάδων και σύνολο περίπου 150 παιδιών. Τον τελικό παρακολούθησαν στην αυλή του σχολείου 1000 άτομα και στο τέλος των εκδηλώσεων απονεμήθηκαν κύπελλα και μετάλλια σε όλες τις ομάδες. Στον τελικό έδωσαν το παρόν και οι Αρχές και οι τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων, ενώ καλύφθηκε και από τα τοπικά ΜΜΕ.

Στο συνέδριο των ΤΕΦΑΑ θα υπάρχει αναλυτική περιγραφή από τον Μιχάλη Μερτζιανίδη και φυσικά θα δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να δουν στην πράξη όλα τα παραπάνω!


Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/