Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κλείνει η ΕΑΠΑΞ. 17 Νέα Οικόπεδα στο ΔΕΡΑΣ


Όλα όσα συνέβησαν και συζητήθηκαν το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το θέμα της ΕΑΠΑΞ και της ΕΤΕΝΕ συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 16/5, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, προ ημερησίας διάταξης μετά από σχετική ερώτηση της παράταξης του Χρήσου Πούλιου.

Η απόφαση του Δήμου, όπως αναφέρθηκε από το Δήμαρχο είναι να οδηγηθεί σε λύση-εκκαθάριση της εταιρίας (ή αλλιώς να γίνει μονομετοχική αλλά δεν προκρίνεται ως λύση), κάτι που βρήκε σύμφωνη την αντιπολίτευση με το Χρήστο Πούλιο να δηλώνει ότι αυτό αποτέλεσε πάγιο αίτημα της παράταξής του.

Σε ότι αφορά στις μετοχές των μικρομετόχων που συζητείται να αγοραστούν από τη Δήμο Ξάνθης έναντι συμβολικού τιμήματος, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι αυτό έγινε μετά από έγγραφο της ΕΑΠΑΞ στους φορείς (ΕΒΕ, ΔΕΥΑΞ, ΔΠΘ, Μητρόπολη) για να εκδηλωθούν οι προθέσεις, σημειώνοντας ότι για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα υπάρξει συζήτηση και απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Αντιπολίτευση αντέδρασε για το γεγονός ότι υπάρχει ζημία στην εταιρία και δεν μπορεί αυτή να απαλοιφθεί από τους μικρομέτοχους και να επιμεριστεί στους δημότες.

Σε ότι αφορά στην καθαρή θέση της εταιρίας σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αλέξανδρο Κυριακίδη αναλύεται ως εξής: 950.000 είναι οι οφειλές της εταιρίας και 745.000 ευρώ οι απαιτήσεις, κάτι που αφήνει χρέη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΠΑΞ, που δεν ξεπερνούν τις 180.000 ευρώ. Μετά από παρέμβαση του Θανάση Ξυνίδη ο Αλέκος Κυριακίδης ανέφερε ότι στις απαιτήσεις έχουν συμπεριληφθεί και κάποιες που έχουν παραγραφεί, όπως αυτές του Δήμου Πιερέων -που δεν πρόκειται να εισπράξει ο Δήμος - καθώς και άλλες του Δήμου Αβδήρων. Σύμφωνα με το Θανάση Ξυνίδη τα πραγματικά χρέη είναι πολύ μεγαλύτερα.


ΕΤΕΝΕ και επιταγές.

Στο ερώτημα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές που πληρώθηκαν από το Ξενοδοχείο Elisso προς την ΕΤΕΝΕ που έχει την αρμοδιότητα για την είσπραξη των ενοικίων του πρώην «Ξενία», σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε από τη διοίκηση της εταιρίας, υπάρχει μια επιταφή ύψους 34.600 που εξοφλεί μέχρι και το μήνα Μάρτιο του 2011, μετά από προτροπές της Εταιρίας και εξώδικο που απεστάλη και λήγει στο τέλος του χρόνου. Η αποδοχή της μεταχρονολογημένης επιταγής αποδόθηκε στην οικονομική κρίση που πλήττει την αγορά.

Παράλληλα ο Χρήστος Πούλιος έθεσε και το θέμα του προσωπικού της ΕΤΕΝΕ καθώς τίθεται σοβαρό ζήτημα απόλυσης των υπαλλήλων στις 30-6. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξάνθης οι υπάλληλοι απολύονται αυτοδίκαια γιατί δεν είχαν γίνει υπάλληλοι αορίστου χρόνου το Μάρτιο οτου 2005, όπως προβλεπόταν από το νομικό πλαίσιο.


17 νέα Οικόπεδα στο Δέρας. Καθαριότητα σε ιδιώτες

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν, με μικρές παρατηρήσεις, οι παραχωρήσεις οικοπέδων για το ΔΕΡΑΣ σε 17 νέους δικαιούχους, μετά τις παραιτήσεις ισάριθμων δικαιούχων της πρώτης διανομής καθώς και ορισμένες μετατροπές στους παραχωρησιούχους.

Στις 19 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου αποφασίστηκε να γινει η ετήσια εκδήλωση της Έκθεσης Πεπραγμένων του Δήμου Ξάνθης, όπως αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ομόφωνα ο Δήμος αποφάσισε να αποχωρήσει από το Δίκτυο ΠΌΛΙΣ , μετά τη σχετική εισήγηση του Αντιδήμαρχου Δημήτρη Μπένη, σε θέμα που συζητήθηκε εξ αναβολής.


Καθαριότητα σε ιδιώτες

Το ζήτημα της διάταξης που περνά η κυβέρνηση προκειμένου να επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας από ιδιώτες, που τέθηκε προ ημερησίας διάταξης από το Γιώργο Κολάρο, απαντήθηκε από το Δήμαρχο, ο οποίος είπε ότι οι Δήμοι ήταν αυτοί που το ζήτησαν εξαιτίας της αδυναμίας ορισμένων μικρών τουριστικών Δήμων.

Παράλληλα, στο ζήτημα των υποχρεωτικών μετατάξεων σε Δήμους, που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, ο Δήμαρχος Ξάνθης υπεραμύνθηκε επίσης της διάταξης και ανέφερε ότι είναι αίτημα των Δημάρχων να μετατάσσεται πλεονάζον προσωπικό Δήμων σε υπηρεσίες άλλων Δήμων και ΝΠΙΔ γιατί δεν αντέχουν οικονομικά να τους συντηρήσουν. Όμως πρόκειται για κάτι που δεν αφορά στο Δήμο της Ξάνθης.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/