Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ελπίδες Δρούτσα για "ανάσταση" του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξ/πολη

Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο έργο επισημαίνει σε συνέντευξή του σε βουλγαρική εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, επισημαίνει, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Τρουντ" της Σόφιας, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

"Από την αρχή, το έργο αυτό είναι έργο προτεραιότητας για την Ελλάδα", υπογραμμίζει ο κ. Δρούτσας, ενώ αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τον αγωγό, αναφέρει:

"Κάθε χώρα, φυσικά, έχει δικαίωμα στην άποψή της, που πρέπει να γίνεται σεβαστή. Ιδιαίτερα, όταν γίνεται λόγος για περιβάλλον. Η Ελλάδα μελετά, επίσης, πολύ προσεκτικά αυτή την πτυχή του θέματος. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνησή σας αναμένει ανάλογη περιβαλλοντική εκτίμηση και ελπίζουμε πως αυτή θα άρει τις επιφυλάξεις γύρω από το έργο αυτό".

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ακόμη τα οφέλη της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "ως γείτονες, πρέπει να εργαζόμαστε πολύ στενά και από κοινού στον τομέα αυτό, π.χ., στις μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας, στις οποίες η Ελλάδα έχει εμπειρία", ενώ σημειώνει την ευρύτερη στρατηγική σημασία του ενεργειακού τομέα για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο κ. Δρούτσας κάνει, επίσης, ιδιαίτερη μνεία σ' ένα άλλο ευρωπαϊκό έργο περιφερειακής συνεργασίας, αυτό της κατασκευής του αγωγού διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, "το οποίο επίσης η Ελλάδα στηρίζει και θεωρεί σημαντική την υλοποίησή του", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Αθήνας-Σόφιας, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τη σημασία των κοινών συνεδριάσεων των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις για την εμπέδωση του κλίματος ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας στα Βαλκάνια.

.