Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η Αλεξανδρούπολη υποδέχθηκε το ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου

Ειδική τελετή και πλήθος εκδηλώσεων για την υποδοχή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 η Αλεξανδρούπολη εόρτασε και πανηγύρισε την 91η επέτειο από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας.


Κατά αυτή την ημέρα όμως οι κάτοικοι της πόλεως είχαμε την εξαιρετική ευλογία της μετακομιδής τμήματος ιερού λειψάνου του Πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού. Το ιερό λείψανο δωρήθηκε στην Μητρόπολή μας από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Αττικής και θα θησαυριστεί πλέον στον ομώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό μας Ναό για ευλογία των κατοίκων της πόλεως και  της περιοχής μας.


Στις εκκλησιαστικές τελετές προσεκλήθησαν και συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες:

Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.

Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος

Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννης.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου το απόγευμα, πλήθος κλήρου και λαού με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο και τους Άρχοντες της περιοχής μας υποδέχθηκαν το ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας το οποίο μετέφερε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου, αρχιμ. Χρυσόστομος Κουλουριώτης.

Ο καθηγούμενος παρέδωσε το τεμάχιο του ιερού λειψάνου στον Μητροπολίτη μας μέσα σε ασημένια χειροποίητη λειψανοθήκη και ο ίδιος μαζί με τους άρχοντες του τόπου μας το μετέφεραν εντός του ομωνύμου Μητροπολιτικού Ναού, ενώ την ίδια ώρα οι ιεροψάλτες της Μητροπόλεως έψαλλαν ειδικά Μεγαλυνάρια του Αγίου. Εντός του Ναού ο Μητροπολίτης μας τοποθέτησε την λειψανοθήκη εμπρός από την Ωραία Πύλη ενώ ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου διάβασε σε όλους την απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής για την δωρεά του λειψάνου. Αμέσως άρχισε η Δοξολογία της υποδοχής του ιερού λειψάνου και στο τέλος αυτής ο Μητροπολίτης μας διάβασε την ειδική, για την περίσταση, ευχή που συνέταξε ο ίδιος.

Στο τέλος, στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Θεό και τον καθηγούμενο της Μονής για την ευλογία αυτή της σωματικής πλέον παρουσίας του Πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως στον Ναό του και τόνισε ότι πλέον η Πόλη μας και ο Νομός μας θωρακίζεται με το λείψανο του Αγίου πνευματικά απέναντι σε κάθε λογής κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Με το τέλος της Δοξολογίας άρχισε η προσκύνηση του λειψάνου από τα πλήθη των πιστών που συνέρευσαν στον Μητροπολιτικό Ναό.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας άρχισε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Παναγίας της Ελευθερωτρίας χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου και συγχοροστατούντων, εκτός του οικείου Μητροπολίτου του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και Λήμνου κ. Ιεροθέου, ο οποίος ήλθε κατευθείαν από το αεροδρόμιο με την απογευματινή πτήση. Πριν το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Λαγκαδά ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος και στην εορτή των Ελευθερίων της πόλεως. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η Λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως. Το βράδυ τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό η Παράκληση του Αγίου Νικολάου.

Το πρωί του Σαββάτου 14 Μαΐου 2011 τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος των Ελευθερίων χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου. Η όλη Ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας αναμεταδόθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης και ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλλη η Επίσημη Δοξολογία παρόντων όλων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχόντων ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο γηραιός κ. Ιωάννης Μαζαράκης, υιός του απελευθερωτού, κατά το 1920, στρατηγού της πόλεως Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινειάνος.

.