Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Δαιµόνιοι ρεπόρτερ στα θρανία. Ποια θρακιώτικη μαθητική εφημερίδα βραβεύθηκε;

Πρώτευσε στον 18ο Πανελλήνιο Διαγωνισµό Μαθητικών Εντύπων  που διοργανώνουν τα «ΝΕΑ»

ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ


Αποδεικνύουν περίτρανα πως θα είναι η επόµενη γενιά δηµοσιογράφων. Εκείνοι που θα βλέπουν, θα αφουγκράζονται, θα ερευνούν και θα κάνουν ρεπορτάζ για κάθετι που τους κάνει εντύπωση. Τα πρώτα δείγµατα καλής γραφής, δε, τα έδειξαν στον 18ο Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ», όπου φέτος οι συµµετοχές ξεπέρασαν τις 400!

Μαθητές γυµνασίων απ’ όλη τη χώρα, αναλαµβάνοντας τον ρόλο του δηµοσιογράφου, µετέφεραν στο χαρτί όλα όσα εκείνοι ήθελαν να σχολιάσουν.

Με σηµειωµατάρια, κασετοφωνάκια και φωτογραφικές µηχανές ξεχύθηκαν στους δρόµους για να βγάλουν αποκλειστικά θέµατα και να βρουν στοιχεία για τα ρεπορτάζ τους. Οι νεαροί δηµοσιογράφοι είδαν τις µαθητικές εφηµερίδες, στις οποίες «δουλεύουν», ως µία πρώτης τάξης ευκαιρία να µιλήσουν για ζητήµατα που τους αφορούν ή για εκείνα που βλέπουν µε εντελώς διαφορετικό µάτι απ’ ό,τι οι µεγάλοι.

Ξεχωριστή θέση στις σχολικές εφηµερίδες και τα περιοδικά έχουν οι συνεντεύξεις που πήραν οι νεαροί µαθητές από προσωπικότητες των τεχνών, των γραµµάτων αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Ετσι, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Αλκη Ζέη καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δέχθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δαιµόνιων ρεπόρτερ.

Σηµειώνεται πως τα µαθητικά έντυπα του γυµνασίου που θα βραβευθούν, στις 8 Μαΐου, είναι έξι. Η απονοµή θα πραγµατοποιηθεί στο Ιδρυµα «Μιχάλης Κακογιάννης». Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτικά µηχανήµατα αλλά και σπάνιες εκπαιδευτικές εκδόσεις περιµένουν τους νικητές. Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι δηµοσιογράφοι των «ΝΕΩΝ» Μηνάς Βιντιάδης, Μανώλης Πιµπλής, ∆ηµήτρης Πεφάνης και η γραφίστρια Κατερίνα Μαρούσιτς.

Η απονοµή των βραβείων θα πραγµατοποιηθεί στο Ιδρυµα «Μιχάλης Κακογιάννης», στις 8 Μαΐου


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΤΑ... ΤΕΙΧΗ» 1ο Γυµνάσιο Συκεών Θεσσαλονίκης

Η εφηµερίδα του Γυµνασίου Συκεών δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από µια απογευµατινή εφηµερίδα η οποία... κρεµιέται καθηµερινά στα περίπτερα. Εχει πρώτο θέµα – ολόκληρο αφιέρωµα στον ρατσισµό –, έχει συνέντευξη µε την συγγραφέα Αλκη Ζέη, έχει έρευνα των µαθητών για την ξενοφοβία. Κι επειδή οι νεαροί συντάκτες είναι πάνω απ’ όλα µαθητές, δεν ξεχνούν και τα δικά τους προβλήµατα: σχολικές εξετάσεις και πώς να τις περάσουν όσο πιο... ανώδυνα γίνεται, ποιες τροφές βοηθούν στο διάβασµα. Οι ρεπόρτερ της εφηµερίδας συµπεριέλαβαν στη θεµατολογία τους και το ∆ιαδίκτυο µε τα θετικά και τα αρνητικά του.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ «ΕΝ ΠΛΩ» Γυµνάσιο Μακεδονίτισσας Κύπρου

Εντονοι τίτλοι, µικρά και περιεκτικά κείµενα, επαγγελµατικές φωτογραφίες:

Αυτό το πρωτοσέλιδο της µαθητικής εφηµερίδας «Εν Πλω» περιέχει όλα όσα... τραβάνε το µάτι του αναγνώστη. Οι συντάκτες της έγραψαν για όλα, κάνοντας «ταξίδι στην επικαιρότητα και τη γνώση», µε τη δηµοσιογραφική τους πένα να διατηρεί την αντικειµενικότητά της: για την Εκκλησία, για το θέµα της σχολικής στολής, αλλά και για την επιθετικότητα στα σχολεία. Μεγάλη δηµοσιογραφική επιτυχία θεωρείται φυσικά η συνέντευξη που πήραν οι µαθητές από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου.


«ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ» 2ο Γυµνάσιο Αλεξανδρούπολης


Πολλές φορές, ακόµη και στις εφηµερίδες, µια φωτογραφία ισούται µε 1.000 λέξεις. Και πάνω σε αυτό στηρίχθηκαν οι δηµοσιογράφοι του Γυµνασίου από την Αλεξανδρούπολη. Με «ζωντανές» φωτογραφίες των καθηγητών τους αλλά και µε εναλλακτικές φωτογραφήσεις των ίδιων των µαθητών υποδέχονται στο έντυπό τους, που θυµίζει ένα προσεγµένο περιοδικό, τους αναγνώστες.


Χρησιµοποιώντας έξυπνα εικόνες µέσα από την τάξη, στο διάλειµµα, από αθλητικές δραστηριότητες, θεατρικές και µουσικές παραστάσεις, περιγράφουν χωρίς να γράψουν ούτε µία λέξη τη σχολική ζωή.




ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ» Γυµνάσιο Καρύστου

Η Ιουλία, η Πιπίνα και η Χρύσα έδειξαν πώς γίνεται ένα πλήρες ρεπορτάζ:

επιτόπια έρευνα, συνεντεύξεις, στατιστικά στοιχεία. Ολα τα είχε «Ο καλοκαιρινός µας εφιάλτης», το δισέλιδο ρεπορτάζ που έγραψαν οι τρεις µαθήτριες της τελευταίας τάξης του Γυµνασίου. Το γεγονός ότι η πόλη τους παραδόθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στις φλόγες πέρυσι το καλοκαίρι, τους έδωσε την αφορµή να ερευνήσουν το θέµα, να µιλήσουν µε τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους, τους άνδρες της Πυροσβεστικής, και να πάρουν συνέντευξη από παιδιά που έζησαν τον εφιάλτη της φωτιάς.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΙΛΟΙ» 1ο Γυµνάσιο Αιγίου

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΙΛΟΙ» 1ο Γυµνάσιο Αιγίου Μπορεί στην εµφάνιση να είναι απλή, αλλά η εφηµερίδα του Γυµνασίου από το Αίγιο έχει θεµατολογία που... σκίζει. «Οι Πράσινοι Φίλοι» δεν άφησαν τίποτε ασχολίαστο, ενώ έκαναν εκτενέστατη αναφορά σε όλα τα θέµατα που η συντακτική οµάδα θεώρησε σηµαντικά. Και... δικαίως. Η προστασία του περιβάλλοντος, τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες, καµπάνια ενηµέρωσης για την οδική ασφάλεια, θέµατα για τον αθλητισµό αλλά και την τηλεόραση είναι µερικά µόνο από τα ρεπορτάζ των έφηβων δηµοσιογράφων. Και κάτι που θα ζήλευαν οι πανελλαδικής εµβέλειας εφηµερίδες και τα περιοδικά: συνέντευξη µε τον αγαπηµένο τραγουδιστή της νεολαίας Μιχάλη Χατζηγιάννη.


επαίνοσ

Σχολικό κόµικς

«ART CIMICS», Καλλιτεχνικό Γυµνάσιο Αµπελοκήπων

«Κι ήταν τότε που ήρθαν τα παιδιά. Πολλά παιδιά,όλο ζωή και υγεία. Επαιζαν µετους φθόγγους και τα χρώµατα κι εκείνα έγιναν έλκηθρα, µπάλες, µπαλόνια, αερόστατα, πολύχρωµες εικόνες. Μαζεύτηκε το πλήθος καικοιτούσε. Οι φθόγγοι µπλέκοντανµε ζωγραφιές, γίνονταν ιστορίες, κάθονταν πάνω στον ώµο, στο χέρι ή στο κεφάλι τους...»: Με αυτό το µήνυµαη διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυµνασίου Αµπελοκήπων ενθαρρύνει τους µαθητές του σχολείου να συνεχίσουν το πρωτότυπο έντυπό τους, ακολουθώντας τα χνάρια γνωστών και καταξιωµένων σκιτσογράφων. Ωστόσο, επειδή έχουν και δηµοσιογραφική φλέβα, περιγράφουν επίκαιρα και σηµαντικά θέµατα, όπως είναι ο ρατσισµός και οι κοινωνικές ανισότητες, µέσα απότις εικόνες και τα σκίτσα τους στο πρώτο τεύχος του σχολικού κόµικς. ∆εν ξεχνούν όµως να αναφερθούν και στα κόµικς πουτους ενέπνευσαν. Ειδική αναφορά γίνεται στα 50 χρόνια του Αστερίξ, ενώ εικονογράφησαν ακόµη και ποίηµα του Κωνσταντίνου Καβάφη.


Τα θέµατα

Στις σχολικές εφηµερίδες και τα περιοδικά που έφτασαν στα «ΝΕΑ» κυρίαρχα ήταν τα θέµατα του ρατσισµού, εντός και εκτός των σχολικών τάξεων, η επιθετικότητα στα σχολεία αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, προβλήµατα της σχολικής ζωής και της εφηβείας

 
Πηγή:  http://www.tanea.gr/