Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τις πεταλούδες της Κίρκης μελετούν Τσέχοι επιστήμονες

Θεωρείται σπάνια είδος και για αυτό ήρθαν αποστολή στην Θράκη για να το εξετάσουν από κοντά

ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ;


Tο ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου έχει προσελκύσει ένα σπάνιο είδος πεταλούδας που υπάρχει στην περιοχή των μεταλλείων της Κίρκης στο δήμο Αλεξανδρούπολης. μάλιστα αυτό το διάστημα βρίσκονται στην περιοχή 40 Τσέχοι φοιτητές με 6 συνοδούς καθηγητές από την έδρα της εντομολογίας στο πανεπιστήμιο της Βοημίας, οι οποίοι μελετούν το σπάνιο αυτό είδος πεταλούδας. Παράλληλα από τη δημοτική αρχή γίνονται προσπάθειες ώστε το μέρος αυτό να είναι επισκέψιμο και να φέρει τουρισμό στην περιοχή.

Η Κίρκη μπορεί να είναι σε εμάς γνωστή για το φυσικό της κάλος και τα μεταλλεία της όμως για τους καθηγητές και τους φοιτητές της έδρας της εντομολογίας του πανεπιστημίου της Βοημίας στην Τσεχία, η δική μας Κίρκη αποτελεί αντικείμενο έρευνας για τις πεταλούδες της. Ένα σπάνιο αμιγώς ενδημικό είδος «Άρχων Λεπτοκαρέας» που υπάρχει μόνο στην Κίρκη και στη Χίο.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης τους φιλοξένησε στο δημοτικό κάμπινγκ και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του δήμου, δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γκιουμουσίδης, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αποτελέσει ο οικισμός της Κίρκης προορισμό για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να δουν το σπάνιο είδος της πεταλούδας. Αυτός είναι και ο στόχος του Πολιτιστικού συλλόγου Κίρκης.

40 φοιτητές μαζί με τους 6 καθηγητές συνοδούς τους βρίσκονται αυτό το διάστημα στην περιοχή προκειμένου να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρτίν Κολίτσκα.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων τους εκτός από την Κίρκη περιλαμβάνει το δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου, το οποίο ήδη έχουν επισκεφθεί, δηλώνοντας κατενθουσιασμένοι από τη φυσική ομορφιά και τα είδη των φυτών, των εντόμων και των πουλιών που ζουν εκεί, ενώ θα καλύψουν ένα 12ήμερο στη Θράκη, στο πλαίσιο των ταξιδιών που κάνουν κάθε χρόνο.


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/