Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Πράσινο φως από Άρειο Πάγο για συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις!


Οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν
ότι οι υπηρετούντες στον στρατό 
μπορούν να συνδικαλίζονται με
περιορισμένα δικαιώματα
σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα
αλλά όχι σύμφωνα με τον
συνδικαλιστικό νόμο

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Το «πράσινο φως» για να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, δεχόμενη μερικώς την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (σσ. με περιορισμένα δικαιώματα) και όχι σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982. Δηλαδή, μπορεί να συστήσουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματεία, όπως είναι οι πολιτισμικοί, οικολογικοί και λοιποί σύλλογοι.

Αντίθετα, δεν μπορούν να συστήσουν συνδικαλιστικό Σωματείο σύμφωνα με το Ν. 1264/1982, καθώς ο νόμος αυτός, μεταξύ των άλλων, προϋποθέτει ότι οι απασχολούμενοι στις Ένοπλές Δυνάμεις πρέπει να συνδέονται με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, αλλά και οι σκοποί των Σωματείων που ενεργοποιούνται σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο του 1982, είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αυτούς των μη κερδοσκοπικών Σωματείων.

Επίσης, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να ιδρύσουν Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση που είχε κρίνει τα αντίθετα και επανέπεμψαν την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου από το Δ' Τμήμα, λόγω μείζονος σπουδαιότητος, και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ι. Τέντsynες, είχε υποστηρίξει ότι οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να συνδικαλίζονται. Αντίθετα, ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης είχε υποστηρίξει ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η συνδικαλιστική δράση των στρατιωτικών.

Προηγουμένως, το έτος 2005 στο Πενταμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε δικαιωθεί, καθώς κρίθηκε ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η συνδικαλιστική δραστηριότητα των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντίθετα, το Εφετείο Αθηνών έχει κρίνει ότι από το Σύνταγμα και τους νόμους δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και ο σχετικός περιορισμός, που τίθεται, είναι θεμιτός. Ακόμη, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις περί συνδικαλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛΑΣ κ.λπ.).

Στην αναίρεση, που άσκησαν οι αξιωματικοί των ΕΔ κατά της εφετειακής απόφασης, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα έχουν νόμιμο δικαίωμα να συνδικαλίζονται, όπως και οι ένστολοι της ΕΛΑΣ.

Αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του Αρείου Πάγου.

.