Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αννα Διαμαντοπούλου: Δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή ρύθμιση για το τέμενος στη Σμίνθη

Ξεκαθαρίζει ότι το Υπ. Παιδείας δεν έχει αρμοδιότητα για την επιβολή ή διαγραφή προστίμων για πολεοδομικές παραβάσεις
Κι όμως οι «πράσινα» blog και ιστοσελίδες μίλαγαν για… επίτευγμά της και δημοσιεύανε και… δηλώσεις της!!!
ΤΙ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;



*Στον οικισμό Σμίνθη λειτουργούσε παλαιό τέμενος 200 τ.μ., το οποίο κατεδαφίστηκε παράνομα προκειμένου στη θέση αυτή να ανεγερθεί νέο, για το οποίο η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων, διέκοψε τις εργασίες και επέβαλε πρόστιμο.

Γενική κατακραυγή είχε προκαλέσει πριν μισό μήνα περίπου η δημοσίευση ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου μεσολάβησε για να παραγραφεί υψηλό πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε τζαμί στον Οικισμό Σμίνθης στην Ξάνθη. Φωτιά είχαν πάρει τότε τοπικές δημοσιογραφικές πένες αλλά και η μπλογκόσφαιρα κατακεραυνώνοντας την υπουργό η οποία αξιολογώντας δήθεν τα παράπονα της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το τζαμί της Σμίνθης αποφάσισε να ταχθεί με το μέρος των ντόπιων κατοίκων και να σβήσει το πρόστιμο. Το πρόστιμο που είχε επιβληθεί από την τότε Νομαρχία Ξάνθης το 2007 έπειτα από καταγγελία αφορούσε επισκευές που έκαναν οι κάτοικοι στο τέμενος του οικισμού χωρίς να έχουν πάρει την ανάλογη άδεια από την Πολεοδομία και ήταν της τάξης των 340 χιλιάδων ευρώ το οποίο με τις προσαυξήσεις έφτασε τις 700 χιλιάδες ευρώ.

Τη Δευτέρα 06 Ιουνίου το Υπουργείο Παιδείας έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΛΑΟΣ εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση με την οποία διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε καμία διαγραφή προστίμου.

«Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση, διαγράφοντας πρόστιμο 700.000 ευρώ, που είχε επιβάλει η Πολεοδομική Υπηρεσία Ξάνθης για την παράνομη κατεδάφιση παλαιού τεμένους στον Οικισμό Σμίνθης στην Ξάνθη και τα έργα ανοικοδόμησης νέου τεμένους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Με τον κατηγορηματικό αυτό τρόπο, διαψεύδει η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δημοσιεύματα που την έφεραν, με προσωπική της απόφαση, να έχει προχωρήσει σε διαγραφή του πολεοδομικού προστίμου. Μάλιστα σχετικό έγγραφο της Υπουργού Παιδείας διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερωτήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ κ.κ. Κυριάκου Βελόπουλου, Μάκη Βορίδη και Θανάση Πλεύρη.

"Το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για την έγκριση χορήγησης αδειών ίδρυσης, ανέγερσης και λειτουργίας ναών ή ευκτήριων οίκων γνωστής θρησκείας. Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ακολουθείται η ίδια διαδικασία ως προς την έγκριση ίδρυσης τεμενών", αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου και ξεκαθαρίζει, ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει αρμοδιότητα για την επιβολή ή διαγραφή προστίμων για πολεοδομικές παραβάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου Παιδείας από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Ξάνθης, στον οικισμό Σμίνθη λειτουργούσε παλαιό τέμενος 200 τ.μ., το οποίο κατεδαφίστηκε παράνομα προκειμένου στη θέση αυτή να ανεγερθεί νέο, για το οποίο η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων, διέκοψε τις εργασίες και επέβαλε πρόστιμο.

Η κ. Διαμαντοπούλου ενημερώνει επιπλέον τους βουλευτές ότι το Υπουργείο δεν έδωσε έγκριση επέκτασης του τεμένους και ακόμη, ότι η αρμόδια βακουφική επιτροπή, έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής κατά της πράξης επιβολής του προστίμου της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης στον οποίο έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητα.

Μετά τις ερωτήσεις των βουλευτών, διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφο της Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτηριακών Κανονισμών, με το οποίο επισημαίνεται ότι "στην πολεοδομική νομοθεσία που άπτεται των αυθαίρετων κατασκευών, δεν προβλέπεται διαγραφή προστίμου αυθαιρέτου κατασκευής χωρίς να έχει προηγουμένως υποβληθεί ένσταση του ενδιαφερομένου κατά της εκθέσεως αυτοψίας και χωρίς την έκδοση σχετικής οριστικής απόφασης από την αρμόδια Επιτροπή Κρίσεως Αυθαιρέτων".

 
Πηγή:  http://maxitisthrakis.blogspot.com/