Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

"Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης, θα στηθεί νέο Γουδή"

Βόμβες Απόστολου Κακλαμάνη προς Γιώργο Παπακωνσταντίνου στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ



Τα πυρά και τη σφοδρή κριτική κυβερνητικών βουλευτών εισέπραξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ το οποίο συνεδρίασε χθες από το πρωί ως αργά το βράδυ, παρουσία πέντε υπουργών.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης φέρεται μεταξύ άλλων να είπε: "Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά".

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε αστοχίες και καθυστερήσεις, αλλά επέμεινε ότι στο σύνολό της η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει αποτύχει. Περιέγραψε μάλιστα ως επιτακτική για την εκταμίευση της 5ης δόσης την ανάγκη η κυβέρνηση να παρουσιάσει έργο και έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνταιώστε η χώρα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Οι βουλευτές που πήραν  τον λόγο ανήλθαν σε περισσότερους από 60, ανάμεσά τους και οι 16 που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να γίνει συζήτηση και να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Βουλή.


"Με αντιμετώπισες σα νά' μαι ούφο"

Οξύτατη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου. Απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου του είπε ότι την αντιμετώπισε απαξιωτικά ("σαν να είναι ούφο" φέρεται ότι είπε) όταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2009 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του πρότεινε την λήψη μέτρων.

Σε αυστηρό τόνο επίσης, η κυρία Παπανδρέου ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών "τί έχει κάνει με τους κερδοσκόπους- είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Που βρίσκεται η διαδικασία;" ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Κάλεσε επίσης τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, ότι το βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί κατά 30%.

Από την κριτική της Β. Παπανδρέου δεν ξέφυγε η διαδικασία του 'opengov' και σύμφωνα με πληροφορίες είπε: "Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των "κολλητών" σας".


Εχετε χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντίνου προέτρεψε τους βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση αυτές να είναι οικονομικά ισοδύναμες.

Την εκτίμησή του, ότι υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια επίτευξης "συνεννόησης" μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ανέπτυξε ο Κώστας Γείτονας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε αρκετή, καλώς εννοούμενη, "πίεση" προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε από τον πρωθυπουργό.

Τάχθηκε δε κατά του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως αυτό συνιστά προθάλαμο εκλογών.

Επίσης είπε ότι πρέπει να γίνει "αναπτυξιακή αντεπίθεση", ενώ επιπλέον εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου "αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιπλέον διαπίστωσε ότι στη χώρα σχηματοποιούνται δύο "μέτωπα": το ένα το ονόμασε 'Συμμαχία Σωτηρίας' και συνίσταται από δυνάμεις που επιδιώκουν την συνεννόηση και την επίλυση των προβλημάτων μέσα στην ΕΕ, την ευρωζώνη και τους θεσμούς και το άλλο το ονόμασε μέτωπο "Απομόνωσης και Αυτοκτονίας", που απαρτίζεται από δυνάμεις που θέλουν στάση πληρωμών, άρνηση εκπλήρωσης υποχρεώσεων και δανεισμό της χώρας από την Κίνα κλπ.


Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα

"Πως μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα; Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα", ήταν η ερώτηση που έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, η κα Ελενα Παναρίτη, η οποία πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων.


Το πρόγραμμα δεν βγαίνει

Την εκτίμησή του ότι "δεν βγαίνει το πρόγραμμα", διατύπωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα, που δεν μπορεί να την εμπιστευθεί ο κόσμος.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ζητείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τις ευθύνες της. "Εσείς κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά για τους υπουργούς που έχουν αστοχήσει", πρόσθεσε.

Tην εκτίμησή του ότι ο απολογισμός ήταν ειλικρινής, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι πως αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο, διατύπωσε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι η πολιτική δεν ασκείται στο κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή, φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Επίσης ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες.


Επαρση αυθεντίας

Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας, φέρεται να είπε ο κ. Μίχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της "πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον Πρόεδρο και την ηγετική ομάδα".

"Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε", είπε ο κ. Νασιώκας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Νασιώκας πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθούν ευθύνες, να υπάρξουν παραιτήσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας.


Να μην γυρίσουν ταπεινωμένοι

"Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο", είπε στο ΚΤΕ Οικονομικών, ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας "έμπρακτη συναίνεση με την συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων".


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/