Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Εθνική Ελλάδος δεν ανακάλυψε… την Αμερική!

Η χαρά που έδωσε στον ελληνισμό ήταν το μόνο πραγματικά χρήσιμο… στοιχείο απ’ το ταξίδι της Εθνικής στις ΗΠΑ, που αναδείχθηκε πριν λίγο ισόπαλη 1-1 με τον Ισημερινό
              ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ



Και γκολ πέτυχε και ισοπαλία πήρε και γενικά το παιχνίδι κόντρα στο Εκουαδόρ δεν θύμισε σε τίποτα το προηγούμενο υπερατλαντικό ταξίδι της Εθνικής για το Μουντιάλ του '94, προς τέρψη των ομογενών που κατέκλυσαν το "Σίτι Φιλντ".

Ήταν ένας αγώνας με ρυθμό, που αν και δε βγήκαν πολλές κλασικές ευκαιρίες, υπήρχαν αρκετές φάσεις που "μύριζαν" γκολ, αν μη τι άλλο ένα ματς που είχε τη δυνατότητα να σε κρατήσει ξύπνιο τις "μεγάλες ώρες".

Ο Φερνάντο Σάντος αντιμετώπισε τον αγώνα σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να τεστάρει το "βάθος" των επιλογών της Εθνικής ενόψει των εκτός έδρας αναμετρήσεων με Ισραήλ (02/09) και Λετονία (06/09) για τα προκριματικά του EURO 2012.

Η Ελλάδα ήταν πολύ καλά στημένη αμυντικά, με τον κορμό Παπαδόπουλου-Μόρα-Τζιόλη που είχε παίξει και με τη Μάλτα να βγάζει όλο το 90λεπτο με εξαιρετική απόδοση και να καταφέρνει να κρατήσει στις περισσότερες των περιπτώσεων τους παίκτες του Εκουαδόρ μακριά απ' την εστία του Κοτσόλη.

Επιθετικά κινήθηκε μονόπλευρα, καθώς και στα δύο ημίχρονα, πρώτα με τον Κονέ και έπειτα με το Νίνη, η Εθνική προσπαθούσε να βγάλει φάσεις από δεξιά, με τους Χριστοδουλόπουλο και Φετφατζίδη που έπαιξαν αριστερά να τροφοδοτούνται ελάχιστα.

Ο Στέφανος Αθανασιάδης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο, περνώντας στο 64ο λεπτό στην θέση του Κώστα Μήτρογλου. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ δεν πήρε πολλές μπάλες, είχε όμως μια πολύ καλή ενέργεια στο 88', όπου έπαιξε το ένα-δύο με το Νίνη, βγάζοντας τον μόνο του απέναντι στον γκολκίπερ του Εκουαδόρ, με τον μέσο του Παναθηναϊκού ωστόσο να μην μπορεί να νικήσει τον Ντομίνγκες.

Όσον αφορά το Εκουαδόρ, ο Ρεϊνάλντο Ρουέδα ήθελε να κάνει μια "πρόβα ενδεκάδας" ενόψει του Κόπα Αμέρικα που αρχίζει την 1η του Ιούλη, γι' αυτό και δεν πραγματοποίησε πολλές αλλαγές. Η ομάδα του Ισημερινού έδειχνε να πατάει πιο σίγουρα στο γήπεδο και είχε την κατοχή της μπάλας, χωρίς όμως να βρει τρόπους να τη μετουσιώσει σε κλασικές ευκαιρίες, εξαιτίας της πολύς καλής αμυντικής λειτουργίας της Ελλάδας.


Το φιλμ του αγώνα

Πολλά νέα πρόσωπα θέλησε να δοκιμάσει ο Φερνάντο Σάντος και γι' αυτό η βασική του ενδεκάδα περιελάμβανε οχτώ αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που αντιμετώπισε τη Μάλτα.

Ο Στέφανος Κοτσόλης κάθισε κάτω από τα δοκάρια, ο Μανιάτης προτιμήθηκε για το δεξί άκρο της άμυνας και ο Βύντρα για το αριστερό. Κυριάκος Παπαδόπουλος και Μόρας κράτησαν τις θέσεις του στο κέντρο της άμυνας, όπως και ο Αλέξανδρος Τζιόλης μπροστά τους.

Στα χαφ ξεκίνησαν ο Γιώργος Φωτάκης και ο Παντελής Καφές που πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Μπροστά τους επελέγησαν ο Παναγιώτης Κονέ (δεξιά), ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (αριστερά) και ο Κώστας Μήτρογλου μοναδικός φουνταριστός.

Το Εκουαδόρ προσπάθησε να βάλει την μπάλα κάτω και να πάρει τον έλεγχο του αγώνα στα πρώτα λεπτά, με τον Έντισον Μέντες να κάνει το πρώτο σουτ στο παιχνίδι στο 4ο λεπτό, ωστόσο ήταν από αρκετά μακριά και δεν απείλησε τον Κοτσόλη που μπλόκαρε σταθερά.

Η ελληνική ομάδα δεν επέτρεψε στους Λατινοαμερικάνους να επιβάλουν το ρυθμό τους και προσπάθησε, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο τη δεξιά πλευρά και τον "ορεξάτο" Κονέ να απειλήσει τον Ντομίνγκες.

Στο 11' ο Κονέ πρόλαβε σε μια κούρσα τον Βάλτερ Αγιόβι και μπήκε από δεξιά στην περιοχή, σούταρε από πλάγια θέση, αλλά ο τερματοφύλακας του Εκουαδόρ απομάκρυνε με τα πόδια.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε το πρώτο γκολ. Ο Παναγιώτης Κονέ κέρδισε φάουλ κινούμενος έξω από την περιοχή, την εκτέλεση του οποίου ανέλαβε ο Γιώργος Φωτάκης. Ο μέσος του ΠΑΟΚ έστειλε με φάλτσο την μπάλα κοντά στη μικρή περιοχή της ομάδας του Ισημερινού, εκεί όπου πετάχτηκε νικώντας τον προσωπικό του αντίπαλο ο Τζιόλης και με κεφαλιά δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ντομίνγκες, γράφοντας έτσι το 1-0 στο 15ο λεπτό.

Μετά το σοκ λίγων λεπτών, η ομάδα του Εκουαδόρ αναθάρρησε και για 15' περίπου λεπτά είχε την κατοχή της μπάλας και πίεζε την Ελλάδα, χωρίς όμως να μπορέσει να φτάσει με αξιώσεις απέναντι απ' τον Κοτσόλη, χάρη στην πολύ καλές τοποθετήσεις των Ελλήνων στην άμυνα.

Ο Μπενίτες στο 27' δοκίμασε το πόδι του λίγο έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε αδύναμα αρκετά δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Κοτσόλη.

Στο 37ο λεπτό ανέλαβε να βγάλει την ομάδα μπροστά ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος τροφοδοτήθηκε ελάχιστα στο πρώτο μέρος. Ανεβαίνοντας από αριστερά, μοίρασε στον Φωτάκη, εκείνος βρήκε δεξιά μέσα στην περιοχή τον Κονέ, που προσποιήθηκε και πλάσαρε με το αριστερό, αλλά ο Ντομίνγκες μπλόκαρε εύκολα την μπάλα.
Το Εκουαδόρ συνέχισε να πιέζει και αφού είδε ότι δεν μπορούσε να διασπάσει την ελληνική άμυνα από τον άξονα, άρχισε να επιχειρεί σέντρες από τα πλάγια προς τη μεγάλη περιοχή, που όμως εξουδετερώνονταν εύκολα από Παπαδόπουλο και Μόρα.

Στο 43', ο Μπενίτες εκτέλεσε φάουλ λίγα μέτρα έξω από την περιοχή, ο Κοτσόλης όμως ήταν σωστά τοποθετημένος και μπλόκαρε το σουτ με διπλή προσπάθεια.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε, όπως και το πρώτο, με δυνατό σουτ του Μέντες έξω από την περιοχή στο 47', που όμως έφυγε κάποια μέτρα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κοτσόλη.

Ένα λεπτό αργότερα, μετά από πολύ ωραία ενέργεια του Μανιάτη, ο Φωτάκης σούταρε λίγο έξω απ' την περιοχή και δεξιά, η μπάλα κόντραρε, κατευθυνόταν προς το Μήτρογλου που θα έβγαινε φάτσα με το τέρμα, αλλά τελευταία στιγμή σήκωσε το πόδι του και έδιωξε σε κόρνερ ο Τσέγκα, με την μπάλα να περνάει ελάχιστα δίπλα απ' το δοκάρι του Ντομίνγκες

Στο 51ο λεπτό, ο Μήτρογλου πήρε την μπάλα έξω απ' την περιοχή, την κράτησε ωραία και σούταρε χαμηλά, ο Ντομίνγκες έπεσε και μπλόκαρε.

Έξι λεπτά αργότερα, και με την Ελλάδα να πιέζει, ο Χριστοδουλόπουλος προσποιήθηκε ωραία από τα αριστερά, βρήκε χώρο και σούταρε με το δεξί, αλλά το σουτ του έφυγε πολύ ψηλά άουτ.

Στην αμέσως επόμενη φάση, το Εκουαδόρ κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα ίσα. Ο Μέντες ελευθερώθηκε από τα αριστερά από Μανιάτη και Φωτάκη, έβγαλε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, οι Έλληνες αμυντικοί αδράνησαν και ο Εράσο πετάχτηκε και με κεφαλιά από κοντινή απόσταση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Κοτσόλη. Εκουαδόρ - Ελλάδα 1-1 στο 58'.

Πήραν θάρρος οι παίκτες του Εκουαδόρ με το γκολ και στο 61' ο Αρόγιο έπιασε πολύ δυνατό σουτ από μακριά, που όμως πέρασε λίγο δίπλα απ' το αριστερό δοκάρι του Κοτσόλη.

Οι αλλαγές του Φερνάντο Σάντος στο 63ο λεπτό έσπασαν το ρυθμό που πήγαινε να πιάσει το Εκουαδόρ και η Ελλάδα ξαναβγήκε μπροστά με το Νίνη να δοκιμάζει το πόδι του έξω απ' την περιοχή στο 68' χωρίς όμως να απειλεί τον Ντομίνγκες.

Πολύ καλή εκτέλεση φάουλ απ' τον Φετφατζίδη με εξωτερικό φάλτσο στο 72ο λεπτό, η μπάλα έφυγε ελάχιστα δεξιά απ' το τέρμα του Ντομίνγκες, που δεν θα προλάβαινε να αντιδράσει αν το σουτ πήγαινε μέσα.

Νίνης και Φετφατζίδης έδωσαν νέα πνοή στην μεσοεπιθετική γραμμή της Ελλάδας, που πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους που υπήρχαν στον άξονα.

Η καλύτερη φάση της Ελλάδας βγήκε στο 88ο λεπτό με το Νίνη να παίζει υποδειγματικά το ένα-δύο με τον Αθανασιάδη και να βγαίνει μόνος του απέναντι στον Ντομίνγκες από πλάγια θέση, ο τερματοφύλακας του Εκουαδόρ όμως έκλεισε καλά τη γωνία του και απέκρουσε το σουτ του άσου του Παναθηναϊκού.

Δύο κόρνερ που κέρδισε η ομάδα του Εκουαδόρ στα επόμενα λεπτά πέρασαν αναξιοποίητα και έτσι η ιστορία έγραψε το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας στην Αμερική που δεν τέλειωσε με ήττα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.


Διαιτητής: Μαρκ Γκάιγκερ

Βοηθοί: Μπράιαν Νταν, Άλμπερτ Καλίς

Κίτρινες κάρτες: Τσέγκα (25'), Χάιμε Αγιόβι (70'), Νομπόα (71') - Βύντρα (70'), Νίνης (80')

Γκολ: 15' Τζιόλης, 58' Εράσο



ΕΚΟΥΑΔΟΡ (Ρουέδα): Ντομίνγκες, Αρόγιο, Εράσο (67' Μίλντα), Βάλτερ Αγιόβι, Ρεάσκο, Τσέγκα, Σαριτάμα, Μέντες (83' Καλντερόν), Νομπόα (74' Καστίγιο), Μπενίτες, Χάιμε Αγιόβι

ΕΛΛΑΔΑ (Σάντος): Κοτσόλης, Μανιάτης (89' Σπυρόπουλος), Κ. Παπαδόπουλος, Μόρας, Βύντρα, Τζιόλης, Φωτάκης (78' Κατσουράνης), Καφές (63' Καραγκούνης), Κονέ (63' Φετφατζίδης), Χριστοδουλόπουλος (63' Νίνης), Μήτρογλου (64' Αθανασιάδης)



Πηγή:  http://www.sport24.gr/  και   http://www.sport-fm.gr/