Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η ΣΕΚΑΠ στο επίκεντρο ελληνοκινεζικού φόρουμ

Αποφασίστηκε ντιλ ύψους 2 δισ.
ευρώ που περιλαμβάνει ακόμα
αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

ΤΙ "ΨΗΝΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ;


Μ ε µια συµφωνία-µαµούθ, που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και αφορά επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, σφραγίστηκε το φετινό ελληνοκινεζικό επιχειρηµατικό φόρουµ που πραγµατοποιήθηκε χθες και στο οποίο συµµετείχαν 62 στελέχη κινεζικών και 150 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων.

Η συµφωνία αφορά συνεργασία µεταξύ του µεγάλου κινεζικού οµίλου επιχειρήσεωνDongfangElectric International Corporation καιτης ελληνικής εταιρείας DTSHELLAS Α.Ε. Στη συµφωνία, που προβλέπει τηδηµιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 250 MWκαιαιολικών πάρκων 750 MW, περιλαµβάνεται και η κοινή επενδυτική πρόταση των δύο εταιρειών για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης.

Η συµφωνία έρχεται να ενισχύσει ακόµη περισσότερο τις επιχειρηµατικές σχέσεις ανάµεσα στις δύο χώρες και ειδικά τις άµεσες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η Suntech Power και η ZTE, που δραστηριοποιούνται στοντοµέα των φωτοβολταϊκών πάρκων η πρώτη και των τηλεπικοινωνιακών συστηµάτων η δεύτερη, έχουνσηµαντική παρουσία στηνελληνική αγορά ενώ η China Development Bank και η Sinovel Wind ανακοίνωσαν τον Απρίλιο τα σχέδιά τους για την ελληνική αγορά. Η COSCO συνεχίζει τις επενδυτικές δραστηριότητές της στο λιµάνι του Πειραιά και µόνο για φέτος επένδυσε 43 εκατ. ευρώ.

Το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον επεκτείνεται και στην καπνοβιοµηχανία ΣΕΚΑΠ, όπου το κινεζικό µονοπώλιο καπνού έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, τόσο για εµπορική συνεργασία όσο και για συµµετοχή στο µετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής καπνοβιοµηχανίας.

Στη χθεσινή συνάντηση, µεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και εκπροσώπων φορέων που είδαν τους Κινέζους ήταν η Marfin Bank, το ξενοδοχειακό συγκρότηµα Πόρτο Καρράς και η µεταφορική εταιρεία Σένκερ. Επισηµαίνεται ότι ο όµιλος της Marfin Λαϊκής Τράπεζας είναι έτοιµος να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στο Πεκίνο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Στον χαιρετισµό του στην εκδήλωση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε τις κινεζικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το νέο επενδυτικό περιβάλλον και να αναπτύξουν κοινή δράση µε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε τοµείς όπου Ελλάδα και Κίνα εµφανίζουν αυξηµένη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, ο τουρισµός, η ενέργεια, το εµπόριο, οι κατασκευές.

Ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος στην οµιλία του τόνισε, µεταξύ άλλων, ότι «το Αιγαίο έχει γίνει αγαπηµένος προορισµός για τους κινέζους τουρίστες, είτε για τον γάµο τους σε κάποιο νησί είτε για τον µήνα του µέλιτος». Ο κ. Γερουλάνος κάλεσε τους Κινέζους να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανέφερε ότι η Κίνα θα µπορούσε να χwρησιµεύσει ως πύλη εισόδου για την ελληνική επιχειρηµατικότητα στην Ασία. Ο Αρης Συγγρός, πρόεδρος του Invest in Greece, είπε ότι η χώρα µας αποτελεί «φυσική επιχειρηµατική έδρα µε δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς τους 140 εκατοµµύρια καταναλωτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της οποίας το ΑΕΠ αγγίζει σχεδόν το ένα τρισεκατοµµύριο ευρώ».


Πηγή:  http://www.tanea.gr/