Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Αλεξανδρούπολη: Έκθεση «φάρος» για την ιστορία της πόλης

Άγνωστες πικάντικες λεπτομέρειες από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο και ήδη άνοιξε τις πύλες του
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ο φάρος, σύμβολο της πόλης, ο σιδηρόδρομος με τον οποίο αρχίζει η εξέλιξή της και όλα όσα αφορούν το πολιτιστικό και παραγωγικό παρελθόν της πρωτεύουσας του Έβρου, φωτίζονται στη μόνιμη έκθεση για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, που φιλοξενείται στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης.

Η έκθεση αρθρώνεται μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση, με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές αρχειακού υλικού συλλεκτών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της περιοχής. Επίσης, μέσω ιστορικών φωτογραφιών ξετυλίγεται η ιστορία δημιουργίας της πόλης, από τότε που ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, αλλά και η ανάπτυξή της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι. Επίσης, μέσω των εκθεμάτων, ο επισκέπτης παρατηρεί την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Αλεξανδρούπολης, τους πνευματικούς πυλώνες, καθώς και την οικονομική και πολιτισμική διαδρομή της.

Ενδιαφέρον μεταξύ των φωτογραφικών εκθεμάτων παρουσιάζουν, η ιστορική διαδρομή του φάρου, που είναι το σύμβολο της πόλης και τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουνίου 1880, οι διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, που πέρασαν κατά καιρούς από την πόλη, η οποία από το 1870 έως το 1920 βρέθηκε στη δίνη των εθνικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται µε τη συµβολή συλλεκτών και φορέων, όπως το Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.

Σημειώνεται, πως το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, δημιουργήθηκε από το Σύλλογο Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς νομού Έβρου, με τη συμπαράσταση και χρηματοδότηση του Δήμου της πόλης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου- Ροδόπης.

Η ανέγερση του Μουσείου, συνολικού εμβαδού 700 τ.μ., υλοποιήθηκε χάρη στις δωρεές πολιτών, καθώς και στην παραχώρηση οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τα εγκαίνια του κτηρίου έγιναν το Νοέμβριο του 1995.

Εξάλλου, από το φθινόπωρο στους χώρους του μουσείου θα υπάρχουν και 1.500 υφασμάτινα εκθέματα από τη συλλογή της Ελένης Φιλιππίδη, που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή των Σαρακατσάνων της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας, ενώ στο ισόγειο θα εγκαινιαστεί και η έκθεση τεκμηρίων «Αδριανούπολη: Τόπος και Πρόσωπα», µε υλικό από διάφορες συλλογές.


Πηγή:   http://www.agelioforos.gr/