Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Συμμετοχή μειονοτικών στο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων



Πραγματοποιήθηκε στην αυστριακή πόλη Άινσεσταντ και έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τον "Σύλλογο Επιστημόνων" και την "Ευρ. Ομοσπονδία Τούρκων Δυτ. Θράκης"

ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ;

Όπως έγινε γνωστό, το 56ο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN), έλαβε χώρα στην αυστριακή πόλη Einsestadt. Στο συνέδριο, όπως ανακοινώθηκε, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας της Δυτικής Θράκης(BTAYTD) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF).


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων, στο συνέδριο το BTAYTD εκπροσώπησαν ένας από τους τέως προέδρους του συλλόγου, ο δημοσιογράφος Τζεμίλ Καμπζά και ο δικηγόρος και μέλος του συλλόγου Σινάν Καβάζ. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης(ABTTF), που είναι μέλος της FUEN, εκπροσωπήθηκε από τέσσερα μέλη της υπό την προεδρία του κου Χαλίτ Χαμπίπογλου.

Η γραπτή ανακοίνωση του BTAYTD έχει ως εξής:

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου αποφασίστηκε ομόφωνα, να δημοσιευθεί ανακοίνωση σχετικά με τα θύματα του άρθρου 19, σύμφωνα με την κοινή πρόταση του BTAYTD και της ABTTF.

Ο κος Τζεμίλ Καπζά, που έλαβε το λόγο στο συνέδριο εκπροσωπώντας το σύλλογό μας, μίλησε για την ελευθερία έκφρασης και Τύπου στη Δυτική Θράκη και ζήτησε την υποστήριξη της FUEN στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει εξαιτίας των υψηλών χρηματικών προστίμων που επεβλήθησαν σε δύο μειονοτικές εφημερίδες. Όπως έγινε γνωστό, το διοικητικό συμβούλιο της FUEN, συζήτησε σε συνεδρίασή του την πρόταση του κου Τζεμίλ Καμπζά και αποφάσισε να εκδώσει τις επόμενες μέρες ανακοίνωση Τύπου προς επίρρωση της εκστρατείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ FUEN HANSEN: Η FUEN ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

Στο συνέδριο που διοργανώθηκε μεταξύ 1-4 Ιουνίου στο Einsestadt από την FUEN και το Κροατικό Ίδρυμα Πολιτισμού, παρευρέθησαν 180 αντιπρόσωποι 34 συλλόγων από το σύνολο των 86 που είναι μέλη της FUEN. Την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης εκπροσώπησαν 6 αντιπρόσωποι.

Τον εναρκτήριο λόγο στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του εμπορικού επιμελητηρίου του Einsestadt, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της FUEN Χανς Χάινριχ Χάνσεν. Ο κος Χάνσεν αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι μειονοτικοί σύλλογοι που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα και τα μειονοτικά δικαιώματα, δήλωσε ότι ο αγώνας τους αυτός κάποιες φορές εμποδίζεται από πολιτικά και οικονομικά αίτια. Ο πρόεδρος της FUEN κος Χάνσεν, σχολίασε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί έχουν ενστερνιστεί τη σημασία του αγώνα που διεξάγεται. Ο πρόεδρος κος Χάνσεν, δήλωσε ότι η FUEN, που αποτελείται από 86 συλλόγους από 32 ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στον αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ο οποίος είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της. Έπειτα πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα οι προσπάθειες που γίνονται για να αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζουν οι πολιτικοί τα μειονοτικά δικαιώματα, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η δήλωση ότι ένας πολιτικός θα πρέπει τις ευκαιρίες που εξασφαλίζει για τους βουλευτές του να τις εξασφαλίζει και για τους εκπροσώπους της μειονότητας. Ο κος Χανς Χ. Χάνσεν ισχυρίστηκε ότι η FUEN γνωρίζει καλά τα προβλήματα των συλλόγων που είναι μέλη της και περιέγραψε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση των προβλημάτων των μειονοτήτων που εκπροσωπούν οι σύλλογοι-μέλη της. Αναφέρθηκε στην FUEN ως τον διαμεσολαβητή των συλλόγων αυτών και σχολίασε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένοι βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου ζητούν εκθέσεις από τη FUEN, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα πλαίσια του συνεδρίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών και μέλος της Ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία κος Λάζλο Μπόρμπελι, ισχυρίστηκε ότι οι μειονότητες θα πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έκανε μια σύντομη σύνοψη των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ρουμανία στον τομέα των μειονοτικών δικαιωμάτων. Υπενθύμισε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Αυστρίας υπάρχουν και δύο Υπουργοί κροατικής καταγωγής και ισχυρίστηκε ότι η πιο εύκολη οδός για να εισακουστούν οι φωνές των μειονοτήτων είναι η πολιτική. Ο κος Λάζλο Μπόρπελι, δήλωσε ότι αν και είναι Υπουργός της ρουμάνικης κυβέρνησης «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας ως ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας» και αποκάλυψε ότι σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε από τη Βουλή , μετά από είκοσι ένα χρόνια, οι Ούγγροι που ζουν στη Ρουμανία, μπορούν να μορφώνονται στη μητρική τους γλώσσα, από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο. Πρόσθεσε ακόμα ότι ένας νέος νόμος που θα διασφαλίζει τα μειονοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας. Ο ρουμάνος Υπουργός με ουγγρικές ρίζες, ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Δεν μπορεί να μας γνωρίζει καλύτερα κανένας άλλος πέραν από εμάς τους ίδιους. Τα προβλήματα μας, δεν είναι δυνατόν να τα γνωρίζει καλύτερα κάποιος άλλος πέραν από εμάς τους ίδιους. Για το λόγο αυτό, υψώστε τη φωνή σας!». Αργότερα χαιρετισμό απηύθυναν και ο βουλευτής της αυστριακής βουλής Oswald Klikovic, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Eisenstad Gerhard Steirer και ο αυστριακός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κος Richard Kühnel. Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθησαν η συνήγορος του πολίτη στην Αυστρία, κα Terezija Stoisits και ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Αυστρία.

Στο συνέδριο αναφέρθηκαν λεπτομερώς τα προβλήματα των Ρομά στις χώρες των συλλόγων που είναι μέλη της FUEN και συζητήθηκαν οι ετήσιες εκθέσεις προϋπολογισμού και δραστηριοτήτων της FUEN. Στο συμβούλιο των αντιπροσώπων συζητήθηκαν και οι προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου της FUEN για αλλαγές στο καταστατικό. Οι αλλαγές αυτές έγιναν εξολοκλήρου αποδεκτές. Στο συνέδριο, συζητήθηκαν ακόμα και οι αιτήσεις εγγραφής πέντε νέων συλλόγων οι οποίες έγιναν όλες αποδεκτές. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι το συνέδριο της FUEN για το 2013 θα γίνει στην πρωτεύουσα της Ρωσίας τη Μόσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 19 ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου συμπεριλήφθηκε, με ομόφωνη απόφαση και η πρόταση που συνέταξαν από κοινού ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης σχετικά με τους αδικημένους του άρθρου 19.

Στη κοινή ανακοίνωση που συνέταξαν οι δύο σύλλογοι, παρέχεται ευρεία πληροφόρηση σχετικά με το εθνικιστικό άρθρο 19, το οποίο αποσύρθηκε το 1998. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ιθαγένειά τους εξαιτίας του άρθρου 19 το Μάιο του 2005, όπως έγινε γνωστό έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο τότε βουλευτής κος Ιλχάν Αχμέτ ήταν 46.638 άτομα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται το γεγονός ότι τα πολιτικά δικαιώματα αποτελούν συνταγματικά δικαιώματα και κανένας πολίτης δεν μπορεί να απολέσει την ιθαγένειά του χωρίς τη θέλησή του ενώ ειδική μνεία γίνεται και στα άρθρα των διεθνών συνθηκών που υπέγραψε η Ελλάδα, τα οποία διασφαλίζουν το σεβασμό στα πολιτικά δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση, ο BTAYTD και η ABTTF ζητούν την επανάκτηση της ιθαγένειας από τους αδικημένους του άρθρου 19, που δεν ζουν στην Ελλάδα και έχουν αποκτήσει υπηκοότητα άλλης χώρας. Ζητούν ακόμα τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση της αιτίας που καθυστερεί η εξέταση των αιτήσεων που έχουν καταθέσει οι αδικημένοι του άρθρου 19, που έχουν χάσει την ελληνική τους ιθαγένεια εξαιτίας του εν λόγω άρθρου. Ακόμα ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων όσων ζουν στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες χωρίς να έχουν καμία αναγνωρισμένη ιθαγένεια.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ο κος Τζεμίλ Καμπζά, μιλώντας εκ μέρους του BTAYTD, εξέφρασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μειονοτικός Τύπος στη Δυτική Θράκη και πραγματοποίησε σύντομη περιγραφή των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της μειονότητας. Αναφέρθηκε δε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης όσον αφορά στην εθνική της ταυτότητα, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τη μειονοτική εκπαίδευση, τη Μουφτεία και τα βακούφια.

Ο κος Καμπζά, πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους σχετικά με τα χρηματικά πρόστιμα που επεβλήθησαν στις τουρκόφωνες εφημερίδες και στους τουρκόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Δυτικής Θράκης, που αποτελούν τη φωνή της μειονότητας.

Ισχυρίστηκε ότι τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα που επεβλήθησαν στις εφημερίδες «Μιλλέτ» και «Γκιουντέμ»μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των εφημερίδων και τη φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων. Ζήτησε ακόμα από τη FUEN, να υποστηρίξει την εκστρατεία που ξεκίνησε ο μειονοτικός Τύπος για την ελευθερία του Τύπου.

Ο κος Καμπζά που πραγματοποίησε σύντομη περιγραφή των μειονοτικών ΜΜΕ, δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος της ελευθερίας των ΜΜΕ του ΟΑΣΕ ενδιαφέρθηκε για την εκστρατεία που ξεκίνησαν οι εφημερίδες και την συμπεριέλαβε στην έκθεση που εξέδωσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία του δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Οργάνωση ΜΜΕ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO) σχετικά με το θέμα και δήλωσε ότι αναφορά στο ζήτημα θα γίνει και στο συνέδριο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία.

Ο κος Καμπζά ζήτησε από τη FUEN να υποστηρίξει την εκστρατεία για την ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ που οργανώνουν οι δύο εφημερίδες. Όπως έγινε γνωστό, η πρόταση συζητήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της FUEN, έγινε αποδεκτή και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση Τύπου σχετικά με το θέμα.

Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στην FUEN, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πολιτιστική ζωή της κροατικής μειονότητας που ζει στην περιοχή.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟ ΣΟΓΚΟΡ

Από την άλλη πλευρά ο κος Τζεμίλ Καμπζά που συζήτησε με τον βουλευτή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κο Τσέμπα Σόγκορ που παρευρέθη στο συνέδριο, του περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα και του ζήτησε να υποστηρίξει την εκστρατεία των μειονοτικών ΜΜΕ για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Ο κος Σόγκορ, βουλευτής της Ρουμανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ουγγρικές ρίζες, δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από αυτή τη συνομιλία και ότι θα μεταφέρει τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στα μέλη της ομάδας των μειονοτικών δικαιωμάτων του Εθρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο βουλευτής κος Σόγκορ ισχυρίστηκε ότι ακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πολιτική της Ελλάδας για τις μειονότητες και εξέφρασε την υποστήριξή του στον αγώνα για την ψήφιση εκ μέρους της Ελλάδας της συνθήκης πλαίσιο.

Ο κος Τζεμίλ Καμπζά έδωσε στον βουλευτή κο Σόγκορ και έγγραφα με τα προβλήματα της μειονότητας. Ο κος Σόγκορ πρόσθεσε ακόμα ότι επιθυμεί να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.


Πηγή:  http://www.azinlikca.net/