Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Το μουσείο της πόλης των Αθηνών εξερευνά την ακριτική Θράκη

Ανάμεσα στους 41 επισκέπτες πρώην υπουργοί, δικαστές, καθηγητές, αρχαιολόγοι, βυζαντινολόγοι και πολλές αξιόλογες προσωπικότητες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Περιηγήθηκαν στην Κομοτηνή, επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο το βυζαντινό τείχος, τους πεζόδρομους της Ερμού, είδαν την συνύπαρξη, τα παλιά τεμένη και τα τοπικά προϊόντα, επισκέφθηκαν το μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο, την αρχαιολογική συλλογή Ταβανιώτη στην Μαρώνεια, γευμάτισαν στην Μάκρη και γεμίζουν εντυπώσεις παραστάσεις και εικόνες που ως νότιοι δεν είχαν ποτέ για την Θράκη. Ξεναγός τους ο ικανότερος για την περίσταση Αντώνης Ιωαννίδης που τους ταξιδεύει στην ιστορία της περιοχής φθάνοντας μέχρι το σήμερα. Ανάμεσα στους 41 επισκέπτες ο πρώην υπουργός Παιδείας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο Απόστολος Πλ. Μπότσος, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. και πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικής Πινακοθήκης, η καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Κορρέ, αρχαιολόγοι, βυζαντινολόγοι και πολλές αξιόλογες προσωπικότητες που μετέχουν σ΄αυτό το πολιτιστικό και επιμορφωτικό ταξίδι προσκύνημα θέλοντας να γεμίσουν εικόνες κι εμπειρίες αφού για τους πιο πολλούς είναι η πρώτη τους φορά, αλλά όχι και η τελευταία όπως θα πουν.

Ανάμεσα στους 41 επισκέπτες ο πρώην υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο Απόστολος Πλ. Μπότσος, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. και πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικής Πινακοθήκης, η καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Κορρέ που διδάσκει ιστορική και κοινωνική λαογραφία με έμφαση στις μείζονες και ελάσσονες παραδοσιακές τέχνες και με διαχρονικές αναδρομές ιδιαίτερα στο χώρο των συμβολισμών, καθώς και συγκριτική έρευνα που συμπεριλαμβάνει το γειτονικό βαλκανικό και μικρασιατικό υλικό, αρχαιολόγοι βυζαντινολόγοι, πολλές αξιόλογες προσωπικότητες.

Υπενθυμίζουμε ότι «Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών» φέρει τα ονόματα του πολιτικού Λάμπρου Ευταξία που σπούδασε Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα, στη Βιέννη, στη Λειψία και στο Παρίσι και του θείου του Αλεξάνδρου Βούρου ανώτατου στελέχους της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας που παράλληλα με την πολιτική που ασχολήθηκαν υπήρξαν μεγάλοι συλλέκτες ολκής. Το 1973 ίδρυσε το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, το οποίο το 1980 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, ενώ το 1990 το Μουσείο τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Λάμπρος Ευταξίας υπήρξε και πρωτεργάτης της δημιουργίας του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής.

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος και στεγάζεται σε δυο από τα παλαιοτέρα κτίρια της πρωτεύουσας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Το ένα από τα κτίρια του μουσείου, το επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, ιδιοκτησίας Σταματίου Δεκόζη Βούρου, κατοικήθηκε από τον Όθωνα και την Αμαλία, πρώτους βασιλείς της Ελλάδας από το 1836 έως το 1843. Το κτίριο επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και σήμερα περιλαμβάνει αίθουσες με έπιπλα εποχής και Πινακοθήκη.

Η αποστολή των υψηλών ταξιδιωτών του μουσείου της πόλεως των Αθηνών θα αφιερώσει την σημερινή μέρα στον βόρειο Έβρο με επισκέψεις σε Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο, στο τριεθνές, την Μικρή Δοξιπάρα Ζώνη, αύριο θα επισκεφθούν τα ιστορικά Άβδηρα το μουσείο τον οικισμό, τοπικό οινοποιείο, τα πομακοχώρια της Ξάνθης, την παλιά πόλη, ενώ την Κυριακή θα υπάρχει μονοήμερη εκδρομή στην Αδριανούπολη και τη Μακρά γέφυρα και την Δευτέρα αρχίζει ο δρόμος της επιστροφής στην Αθήνα.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/