Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Φέρτε την Εθνική να παίξει στην Θράκη. Ντροπή το άδειο Καραϊσκάκη

«Πιο καλή η μοναξιά...» τραγουδούν οι διεθνείς από χθες το βράδυ. Όχι μόνο για αυτήν της κορυφής του βαθμλογικού πίνακα, αλλά και επειδή δεν πήγε κόσμος στο γήπεδο για το ματς με την Μάλτα

ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


«Πιο καλή η μοναξιά...» για την Εθνική. Το γνωστό τραγούδι φαίνεται ότι αρέσει στην Εθνική Ελλάδος. Έτσι, έκανε την υποχρέωσή της, κέρδισε με 3-1 την Μάλτα και διατηρήθηκε μόνη στην κορυφή του έκτου ομίλου των προκριματικών του Euro 2012, έναν πόντο μπροστά από Κροατία και Ισραήλ.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτή η «μοναξιά» που παρατηρήθηκε στην Εθνική Ομάδα το βράδυ του Σαββάτου. Δυστυχώς, η κρισιμότατη από βαθμολογικής πλευράς αναμέτρηση έγινε σε ένα μισοάδειο Στάδιο Καραϊσκάκη, το οποίο πάντα ήταν γεμάτο στους αγώνες του Ολυμπιακού, όσο χαμηλής δυναμικότητας και αν ήταν ο αντίπαλος. Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία του «thrakisport», που βρέθηκε στο γήπεδο, οι φίλαθλοι είχαν καθίσει αραιά και δεν μπόρεσαν να γεμίσουν ούτε το μισό γήπεδο. Η ατμόσφαιρα ήταν όμορφη, με πολλούς γονείς να έχουν φέρει τα παιδιά τους, αλλά κάθε άλλο παρά «καυτή» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Για αυτό το «thrakisport» απευθύνει και πάλι έκκληση στην (λουκεταρισμένη πλέον) ΕΠΟ κάποια στιγμή να φέρει τέτοια παιχνίδια και σε εμάς τους ακρίτες της Θράκης, που σίγουρα διψούμε να δούμε από κοντά τα αστέρια της Εθνικής Ελλάδας που μας έκαναν υπερήφανους ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και εύκολα θα γεμίζαμε (πχ το γήπεδο της Skoda στα Πηγάδια, που διαθέτει και το κατάλληλο προπονητήριο για να προετοιμαστεί η Εθνική Ομάδα). Στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος δεν είχε αποκλείσει κάτι τέτοιο, αλλά ίσως θα έπρεπε να κινητοποιηθούν και κάποιοι για να συμβεί και να αποδειχθεί στην πράξη ότι η Εθνική Ομάδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όχι στους λίγους Αθηναίους που εκτιμούν την παρουσία της στην πρωτεύουσα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, πάντως, η Ελλάδα έβγαλε την υποχρέωση και κερδίζοντας 3-1 τους μαλτέζους ξανασκαρφάλωσε μόνη πρώτη, στην κορυφή του ομίλου. Πριν δυόμισι μήνες είχε χρειαστεί ένα τέρμα του ξανθιώτη Βασίλη Τοροσίδη στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων για να κερδίσουμε στην Βαλέτα. Αυτή τη φορά ο «Τόρο» δεν σκόραρε, ήταν όμως ο κινητήριο μοχλός σε όλο το δεξί άκρο της Εθνικής. Οι σκόρερς ήταν δύο νέα παιδιά, ο δραμινός στην καταγωγή Γιάννης Φετφατζίδης που σκόραρε δις αλλά και ο μακεδόνας Κυριάκος Παπαδόπουλος της Σάλκε, που πέτυχε τέρμα στο ντεμπούτο του με τη μεγάλη Εθνική και το πανηγύρισε δεόντως. Η ομάδα σταδιακά ανανεώνεται, διαθέτει νεαρούς παίκτες με μεγάλες όμως εμπειρίες και δείχνει ότι το μέλλον της ανήκει, ώστε να μας χαρίσει και άλλες σπουδαίες στιγμές.

Βέβαια, πρέπει να τονίζουμε ότι η δυναμικότητα του αντιπάλου δεν ήταν τέτοια ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Αντιθέτως, το γεγονός ότι δεχτήκαμε ένα τέρμα, υπήρξε και ένα δοκάρι από τους φιλοξενούμενους που μάλλον μας... κοψοχόλιασε, τους ακυρώθηκε και ένα γκολ, δείχνει πρόβλημα στην άμυνα, που είναι το παραδοσιακό ατού της Ελλάδας. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απουσίαζαν οι δύο βασικοί κεντρικοί αμυντικοί, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχήμα ανάγκης στην άμυνα με τους Τοροσίδη, Σπυρόπουλο, Κυριάκο Παπαδόπουλο και Βαγγέλη Μόρα να αποτελούν την τετράδα της άμυνας, τους Τζιόλη, Κατσουράνη και Καραγκούνη να είναι η τριάδα των χαφ και τους Νίνη, Φετφατζίδη και Σαλπιγγίδη στην επίθεση.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε ιδανικά για την Εθνική με σειρά χαμένων ευκαιριών και δυο γκολ στο πρώτο μέρος. Ο Γιάννης Φετφατζίδης ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ μόλις στο 8' μετά από έξοχο συνδυασμό των Νίνη και Κατσουράνη και ασίστ του τελευταίου, για να έρθει στο 26' ο Παπαδόπουλος με κεφαλιά σε φάουλ του Καραγκούνη να γράψει το 2-0. Εννιά λεπτά από την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Μισφούντ εκμεταλλεύτηκε παιδαριώδη λάθη στο κέντρο της άμυνας της Εθνικής και με πλασέ νίκησε τον σχετικά ασταθή Δημήτρη Κωνσταντόπουλο της Κέρκυρας, που κλήθηκε στην εθνική και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ελλείψει των Τζόρβα, Χαλκιά και Σηφάκη. Οκτώ λεπτά αργότερα, όμως, ξανά ο Φετφατζίδης βρέθηκε στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή και με κοντινό πλασέ κλείδωσε τους τρεις βαθμούς για την Ελλάδα.

Σε ικανοποιητικό επίπεδο κινήθηκε η απόδοση του μόνου Θρακιώτη της ελληνικής ομάδας, του Βασίλη Τοροσίδη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι απέχει από τους αγωνιστικούς χώρους σχεδόν... τέσσερις μήνες (με ελάχιστες διακοπές ενδιάμεσα, λόγω της κατάκτησης του τίτλου από τον Ολυμπιακό που δεν έδωσε έτσι πλέι οφ αλλά και της προηγηθείσας βαριάς τιμωρίας του μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ξανθιώτης πήρε άδεια και δεν θα ακολουθήσει την αποστολή της Εθνικής στη Νέα Υόρκη, όπου την Τετάρτη θα δώσει φιλικό παιχνίδι με το Εκουαδόρ.

 
Πηγή:  http://www.thrakisport.gr/