Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Συνχίζεται η τουρκική προπαγάνδα για την Θράκη στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΤΟΥΡΚΩΝ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"


Όπως ανακοινώθηκε, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης συμμετείχε στο συνέδριο για «Τα ΜΜΕ και τις γλωσσικές μειονότητες», που διοργανώθηκε στις 30 Μαΐου 2011, από το Σουηδικό Ίδρυμα Πολιτισμού που εδρεύσει στην Φιλανδία.

Η ανακοίνωση της ΕΟΤΔΘ έχει ως εξής:

«Στο συνέδριο που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες ως εκπρόσωπος της Δυτικής Θράκης, συμμετείχε ο Αλί Τουρκελί, που είναι μέλος της ομάδας διεθνών εργασιών και λόμπι της ΕΟΤΔΘ. Στο συνέδριο όπου τονίστηκε η σημαντική θέση των ΜΜΕ στη διαμόρφωση των ταυτοτήτων των πολιτιστικών και γλωσσικών μειονοτήτων και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συζητήθηκε το κατά πόσο η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα ΜΜΕ επηρεάζει τον τρόπο χρήσης της.

Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Σουηδικό Ίδρυμα Πολιτισμού, προσκλήθηκαν πολλοί ειδικοί των μειονοτικών γλωσσών και του Τύπου για να εκφράσουν τις θέσεις τους επί του θέματος, οι οποίες και συζητήθηκαν από του παρευρισκόμενους. Παράλληλα παρουσιάστηκαν και επιτυχημένα αλλά και αποτυχημένα παραδείγματα επί του θέματος. Ο Πρόεδρος του συμβουλίου του Σουηδικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Wivan Nygard- Fagerrude, αναφέρθηκε στην ομιλία του, στον πανικό που προκαλούν τα ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι οι εικασίες που βασίζονται σε ελλιπή πληροφόρηση ωθούν τους ανθρώπους στον πανικό. Ο Πρόεδρος του διομαδικού τμήματος Παραδοσιακών μειονοτήτων, εθνικών ομάδων και γλωσσών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Carl Haglund ισχυρίστηκε ότι η γλώσσα και τα ΜΜΕ είναι πολύ σημαντικά για τις μειονότητες, καθώς εξυπηρετούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Για το λόγο αυτό, χωρίς μειονοτικά ΜΜΕ, δεν μπορεί να προωθηθεί η γλώσσα και ο πολιτισμός των μειονοτήτων. Όσον αφορά σε ευρωπαϊκά παραδείγματα, ο πρόεδρος της διοίκησης του εθνικού συμβουλίου τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής ροής, Kari Neilimo, ενημέρωσε σχετικά με την πολιτική τηλεοπτικής ροής στα σουηδικά που ακολουθείται από την φιλανδική κρατική τηλεόραση. Ο διευθυντής τηλεοπτικής ροής στην ουαλική γλώσσα κος Tim Hartley, περιέγραψε τις εργασίες που γίνονται για τη διατήρηση της ουαλικής γλώσσας. Ισχυρίστηκε δε, ότι σε μια περίοδο που η κρατική ενίσχυση περιορίζεται, τα ανεξάρτητα μειονοτικά ΜΜΕ, κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα.

Ο Αλί Τουρκελί αναφέρθηκε, στα πλαίσια του συνεδρίου, στα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες «Μιλλέτ» και «Γκιουντέμ», που κατέχουν σημαντικό ρόλο για της Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης καθώς και στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό Κραλ FM, λόγω της μη χρήσης της ελληνικής γλώσσας στο πρόγραμμά του. Ο Τουρκελί, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με τον τρόπο που οραματίζονται το μέλλον της Ευρώπης σε αυτό το πλαίσιο. Οι ομιλητές δήλωσαν ότι δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοια προβλήματα καθώς και ότι το ιστορικό της χώρας επί αυτών των ζητημάτων δεν είναι καλό. Μεταξύ των κριτικών που ασκήθηκαν εναντίον της Ελλάδας, κρατική ασκήθηκε και από έναν εκ των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι σε έρευνα που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν σχετικά με τις μειονότητες στην Ελλάδα, δέχθηκαν πιέσεις και αναγκάσθηκαν να τεθούν υπό την προστασία της αστυνομίας.»


Πηγή:  http://www.azinlikca.net/