Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

«Απόδραση» σε Νέστο, Βιστωνίδα και Ισμαρίδα

Αφιέρωμα του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου
Ειδήσεων στις ομορφιές
της περιοχής μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ


Πικ νικ στις όχθες του Νέστου, μπάνιο στα δροσερά του νερά, περπάτημα στους βράχους που τυλίγουν τις όχθες του ποταμού, κανό και καγιάκ αλλά και μια γευστική γνωριμία με τον Λυκουρίνο, ένα ιδιαίτερο καπνιστό αλιευτικό προϊόν της περιοχής, είναι η πρόταση του καλοκαιριού από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας και Ισμαρίδας. Η πρόταση απευθύνεται σε όλους, αλλά κυρίως σε αυτούς που έχουν κουραστεί να ψάχνουν μια θέση για να στήσουν την ομπρέλα τους σε κάποια πολυπληθή παραλία και αναζητούν οικονομικούς τρόπους θερινών αποδράσεων κοντά στη φύση.

Η πρώτη περιπατητική διαδρομή που προτείνει ο ξεναγός περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης, Βασίλης Τερζής, είναι στα στενά του Νέστου- χαρακτηρισμένα ως Αισθητικό Δάσος- μια μαγευτική διαδρομή που ξεκινά από το πάρκινγκ που βρίσκεται βόρεια του χωριού Γαλάνη στο Νέστο. Από εκεί, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει το σημειωμένο μονοπάτι με προορισμό την πηγή του Κρωμνικού, που απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα. Η πορεία δίπλα στο ποτάμι έχει ανηφορικές και κατηφορικές εναλλαγές. Το χαμηλότερο σημείο της βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι και το υψηλότερο στα είκοσι μέτρα από την επιφάνειά του. Ο καθένας μπορεί να θαυμάσει την εκπληκτική θέα, να δει πανοραμικά τους μαιάνδρους που σχηματίζει ο Νέστος και να απολαύσει την ηρεμία και τη γαλήνη του τοπίου.

"Είναι μια κλασσική επιλογή για μεγάλους και παιδιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φορά κανείς μακρύ παντελόνι για να μην ενοχλείται από την πυκνή βλάστηση", σημειώνει ο κ. Τερζής και διευκρινίζει ότι η απόσταση από την αφετηρία μέχρι τις πηγές καλύπτεται σε περίπου δύο ώρες με τα πόδια. Οσοι πάλι προτιμούν να μην κάνουν ολόκληρη τη διαδρομή, μπορούν να πάνε μέχρι ένα σημείο και να επιστρέψουν από το ίδιο μονοπάτι.

Στην τοποθεσία υπάρχουν, εξάλλου, πάγκοι και τραπεζάκια για όσους επιθυμούν να κάνουν το πικ νικ τους και να πάρουν δυνάμεις για το ταξίδι της επιστροφής. Για τους πιο τολμηρούς υπάρχει η δυνατότητα της επιστροφής με καγιάκ μέχρι το σημείο, από όπου ξεκίνησαν.

Μια δεύτερη περιπατητική διαδρομή είναι στο Δέλτα του Νέστου, στο δυτικό ανάχωμα του ποταμού. Για να φτάσει μέχρι εκεί ο επισκέπτης με το αυτοκίνητό του, θα πρέπει από τη Χρυσούπολη να κατευθυνθεί προς τις εργατικές κατοικίες, περνώντας ένα κανάλι και ακολουθώντας την άσφαλτο προς το δυτικό ανάχωμα του ποταμού. Αφήνοντας το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του αναψυκτηρίου που υπάρχει στην περιοχή μπορεί να ακολουθήσει την κοίτη του Νέστου προς τα νότια, σε ένα σκιερό τοπίο κάτω από τις λεύκες και μέσα στο φημισμένο Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου. Η συγκεκριμένη πορεία, μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων, είναι ιδανική και για ποδηλασία και καταλήγει στο Κέντρο Ενημέρωσης του Δασαρχείου Καβάλας, που προσφέρει πληροφόρηση για το παραποτάμιο δάσος.

Στην Κεραμωτή, άλλωστε, βρίσκεται και το Κέντρο Πληροφόρησης για το Δέλτα του Νέστου, στο οποίο στελέχη του Φορέα Διαχείρισης ενημερώνουν αφενός για όλο το Δέλτα, αλλά και για όλες τις περιοχές που κάποιος μπορεί εύκολα να επισκεφθεί και να θαυμάσει είδη της χλωρίδας και της πανίδας, όπως η μοναδική Αγκαθοκαλημάνα.

Οι πανέμορφες διαδρομές στις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα είναι η τρίτη τουριστική πρόταση. Ξεκινούν από το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης στο Πόρτο Λάγος, οι υπεύθυνοι του οποίου έχουν πάντα να προτείνουν συγκεκριμένα μονοπάτια προς τη λιμνοθάλασσα του Λάγος, τις πέντε θρακικές λιμνοθάλασσες (Ελος, Πτελέα, Αλυκή, Καρατζά, Ξηρολίμνη), και τη λίμνη Ισμαρίδα, τη μοναδική αβαθή λίμνη γλυκού νερού στη Βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται ανατολικά και νότια της Κομοτηνής. Χαρακτηριστικό στοιχείο των λιμνοθαλασσών είναι, άλλωστε, η παρουσία των φοινικόπτερων (φλαμίνγκο), που συναντώνται σε μεγάλους πληθυσμούς.

Η τέταρτη διαδρομή που προτείνει ο Φορέας Διαχείρισης περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, ύψους 42 μέτρων. Ειδικότερα, από το χωριό Λειβαδίτης, βόρεια της Σταυρούπολης μπορεί ο επισκέπτης να περάσει με το αυτοκίνητό του μέσα από ένα δάσος οξιάς και σημύδας. Ο δρόμος καταλήγει σε ένα μονοπάτι και από εκεί, μετά από μισή μόλις ώρα περπάτημα, φτάνει ο επισκέπτης στον εντυπωσιακό καταρράκτη.

Οι επιλογές όμως δεν σταματούν, καθώς υπάρχουν επιπλέον οι δυνατότητες επισκέψεων στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και το χωριό Ωραίον, με το εξαιρετικό πεστροφοτροφείο, στις Θέρμες και τα λουτρά τους, στα μοναστήρια πάνω από την Ξάνθη, αλλά και στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Και αν κάποιος επιμένει στη θάλασσα και την παραλία, μπορεί πάντα να μεταβεί σε είκοσι λεπτά στην Κεραμωτή και από εκεί στη Θάσο.

Για εκείνους που αναζητούν κάτι διαφορετικό, προσφέρονται πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές δραστηριότητες. Οι λάτρεις του παραπέντε μπορούν να εξασκήσουν το άθλημα από την κορυφή της Γαλάνης. Η θέα φτάνει μέχρι το ποτάμι, τα εγκαταλειμμένα χωριά Κρωμνικό και Λιβερά, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, τη λίμνη Βιστωνίδα και το Φανάρι, την πορεία του Νέστου προς το Δέλτα και το Φαλακρό όρος στα βορειοδυτικά. Για να φτάσει ο επισκέπτης στην κορυφή, θα πρέπει να ξεκινήσει από τους Τοξότες και προτού περάσει τις γραμμές του τρένου να ακολουθήσει την άσφαλτο.

Στη Γαλάνη και τους Τοξότες, άλλωστε, έχουν την έδρα τους δύο γραφεία που διοργανώνουν όλα τα σπορ που έχουν να κάνουν με το ποτάμι: mountain bike, βόλτα με τετράτροχες μηχανές, ράφτινγκ, κανό και καγιάκ, τοξοβολία και καταρίχηση με σχοινί από τα τοξωτά γεφύρια του Νέστου. Όσοι αγαπούν, εξάλλου, την ιππασία, μπορούν να νοικιάσουν άλογα στη Σταυρούπολη και το Παρανέστι.

Ξενοδοχειακές μονάδες για τη φιλοξενία των επισκεπτών υπάρχουν πολλές στη Χρυσούπολη, τα Αβδηρα και την Κεραμωτή αλλά και στις μεγάλες πόλεις, την Ξάνθη και την Καβάλα που είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω της Εγνατίας Οδού. Από τις γευστικές δυνατότητες της περιοχής ξεχωρίζουν τα μεταποιημένα αλιευτικά προϊόντα. Το πιο γνωστό προϊόν αυτής της κατηγορίας είναι ο Λυκουρίνος, καπνιστός και παστός κέφαλος, ενώ το ενδιαφέρον των τουριστών εστιάζεται επίσης στο καπνιστό χέλι και το αυγοτάραχο.

"Φύση, δραστηριότητες, γεύσεις και διαφορετικές εικόνες συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή του δέλτα του Νέστου και των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας", λέει ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Δρ. Μάνος Κουτράκης. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να υπενθυμίσει ότι, αν ο επισκέπτης είναι τυχερός, μπορεί πάντα να συναντήσει τα άγρια άλογα στα χωριά Λιβερά και Ιασμος.

.