Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Εκθεση για τους Ρωμιούς Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού

Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα
από τον Γ. Πεταλωτή, που
υποσχέθηκε να την φέρει
και στην Κομοτηνή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» εγκαινίασε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκο Σηφουνάκη.

Η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στην Αθήνα τη Δευτέρα 20 Μαΐου και θα παραμείνει έως τις 10 Ιουλίου 2011 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία. Πρόκειται για τον τρίτο σταθμό της έκθεσης έπειτα την πρώτη παρουσίαση της στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πεταλωτής στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην κατάμεστη αίθουσα, εξήρε την προσφορά του ελληνισμού στον πολιτισμό τονίζοντας πως στις δύσκολες μέρες οικονομικής κρίσης που διέρχεται, όχι μόνο ή Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη και γενικότερα η παγκόσμια αγορά, "τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν όαση".

Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης για τους αρχιτέκτονες της Πόλης προήλθε από την επιθυμία να αναδειχθούν οι τομείς εκείνοι στους οποίους οι Ρωμιοί της Πόλης ασκούσαν εξαιρετική επιρροή και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό " İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης."

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λάκης Βίγκας στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι " το όραμά μας είναι να επαναπατρίσουμε την ελπίδα, μέσα στην μικρή αυτή κοινότητα, αλλά και μέσα στον ευρύτερο κύκλο των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για αυτήν και εμπνέονται από αυτήν".

Χορηγός του προγράμματος είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενώ η μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στα εγκαίνια ήταν παρόν και επίσης απεύθυναν χαιρετισμό και ο Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Πρόεδρος του Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης, και ο τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Χασάν Γκιογκούς. Ο κ. Πεταλωτής δέχθηκε με χαρά την πρόταση να πραγματοποιηθεί η έκθεση και στην Κομοτηνή.

.