Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Εκθεση-κόλαφος για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στον Έβρο

Οι "Γιατροί του Κόσμου" διαπίστωσαν ότι το 60% των ιατρικών προβλημάτων των κρατουμένων στα κέντρα φιλοξενίας έχουν άμεση σύνδεση με τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους κράτησης
     ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Εξι στα δέκα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας τους στον Εβρο δεν προϋπήρχαν, αλλά προκλήθηκαν ή έχουν άμεση σύνδεση με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους όπου κρατούνται.

Αυτό αναφέρουν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" στην έκθεση που δημοσίευσαν χθες για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους κράτησης μεταναστών του Εβρου, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των Ελλήνων.

Από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2011, γιατροί της διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης περιέθαλψαν 1.809 ασθενείς, από τους οποίους οι 1.147 υπέφεραν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοσκελετικούς πόνους, διάρροια, εντερικές διαταραχές, ψυχολογικά προβλήματα και δερματικές παθήσεις. "Οι περισσότεροι μετανάστες που περιθάλψαμε δεν ήταν άρρωστοι, όταν πρωτομπήκαν στους χώρους κράτησης.


Κελιά αποθήκες


Αρρώστησαν επειδή κρατούνταν σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά που δεν είχαν κατάλληλο εξαερισμό, που είχαν προβλήματα ύδρευσης και υγιεινής, χωρίς ποιοτικό φαγητό και χωρίς καμία δυνατότητα να βγουν έστω και για λίγο έξω από τα κελιά", ανέφερε η συντονίστρια του προγράμματος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" για τους μετανάστες στην Ελλάδα, Ιωάννα Περτσινίδου. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι χώροι κράτησης είναι ασφυκτικά γεμάτοι, κρατώντας δύο και τρεις φορές περισσότερα άτομα από την επίσημη χωρητικότητά τους και οι μετανάστες είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο πάτωμα.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/