Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Σύσκεψη Γιαννακίδη με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων

Πήγε μαζί με άλλους
Περιφερειάρχες της
χώρας και συζήτησαν
για τις αναπτυξιακές
δράσεις των λιμανιών

                       ΔΙΑΒΑΣΤΕ
           ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣΣτην δημιουργία ενός άτυπου «συντονιστικού συμβουλίου» των Περιφερειών της χώρας με το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας για τις αναπτυξιακές δράσεις αρμοδιότητας του υπουργείου σε κάθε περιφέρεια, κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΘΥΝΑΛ υπό την προεδρία του υπουργού Γιάννη Διαμαντίδη.

Στη σύσκεψη με την παρουσία της Υφυπουργού κ. Ε. Τσουρή και του Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Ν. Λίτινα παραβρέθηκαν οι Περιφερειάρχες της χώρας. Ο Υπουργός κ. Γ. Διαμαντίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σημαντική αυτή συνάντηση και ανέλυσε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της πολιτικής του υπουργείου σε σχέση με την Νησιωτική πολιτική, τον Θαλάσσιο Τουρισμό και την Κρουαζιέρα, το Λιμενικό Σύστημα, τη Ναυτική Εκπαίδευση, την Αλιεία και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια οι Περιφερειάρχες εξήραν την πολύ θετική αυτή πρωτοβουλία του κ.Διαμαντίδη και ανέπτυξαν τις θέσεις τους για όλα τα θέματα υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη χρειάζεται τη συνεργασία όλων και φυσικά των Περιφερειών της χώρας ως φορείς υλοποίησης αυτής της πολιτικής.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υπουργός ΘΥΝΑΛ κ. Γιάννης Διαμαντίδης δήλωσε:


- Συναντηθήκατε πριν λίγο με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας. Ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα;

Υπουργός ΘΥΝΑΛ: «Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μία τέτοια συνάντηση στο ΥΘΥΝΑΛ. Ήταν πραγματικά μία πάρα πολύ σημαντική συνεδρίαση με όλους τους περιφερειάρχες, όπου συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες τους σε σχέση βέβαια με τις αρμοδιότητες του υπουργείου μας. Εμείς δεσμευτήκαμε ως Υπουργείο και προχωράμε στη σύσταση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της περιφέρειας, για να συζητάμε όλα αυτά τα προβλήματα έτσι ώστε μέσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε σαν Υπουργείο, να συμπεριλάβουμε και τις προτάσεις που έχουν και θέλουν να μας υποδείξουν».

- Οι προβληματισμοί τους κ.Υπουργέ που εστιάζονται;

Υπουργός ΘΥΝΑΛ: «Ανάλογα… Το νότιο Αιγαίο για παράδειγμα ανέδειξε περισσότερο τα ακτοπλοϊκά θέματα , το βόρειο Αιγαίο ανέδειξε επιπλέον και την αλιεία, η Μακεδονία και η Θράκη πρόβαλαν θέματα λιμανιών. Συζητήθηκαν δηλαδή όλα τα θέματα και το ΥΘΥΝΑΛ με το Εθνικό Συμβούλιο Νησιωτικότητας που σύντομα θα δημιουργήσει έναν θεσμό για να επιλύονται όλα τα προβλήματα όσο τον δυνατόν καλύτερα και συμφωνημένα. Άλλωστε η ζωή στα νησιά μας και η ανάπτυξη τους αφορούν όλους μας. Η κατεύθυνση που έδωσα στους περιφερειάρχες αλλά και οι δικές τους προτάσεις, ήταν στην κατεύθυνση της μεταξύ μας συνεργασίας, ώστε να μην αισθάνονται αποκομμένοι από το σχεδιασμό που αφορά τους ίδιους και τα νησιά.

- Υπήρξε κάποια αντίθεση ως προς το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων των λιμένων;

Υπουργός ΘΥΝΑΛ: Οι περιφερειάρχες μας είπαν ότι συμφωνούν να υπάρχει μία σωστή λειτουργία των λιμανιών, τα λιμάνια συνδέονται με τις πόλεις, είναι πηγή ζωής για τον τοπική οικονομία. Βεβαίως τους ενδιαφέρει πολύ η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και οτιδήποτε σχετίζεται με τα νησιά τους. Οι περιφερειάρχες που εκφράζουν και τις απόψεις και των δήμων, είναι υπέρ της ανάπτυξης των λιμανιών.

.