Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αρθρο της "Σαμπάχ" για τον μειονοτικό Τύπο της Ελλάδας

Υποστηρίζει ότι οι μειονοτικές εφημερίδες στην Δυτική Θράκη δίνουν αγώνα ζωής μετά τα πρόστιμα ύψους 270.000 ευρώ που τους επιβλήθηκαν

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ...



Η συνολική ποινή των 270 χιλ ευρώ που επιβλήθηκε στις δύο τουρκικές εφημερίδες στην Δυτική Θράκη, στην Γκιουντέμ και στη Μιλλέτ λόγω μιας είδησης, ακόμα και στους κύκλους της Αθήνας κρίθηκε ως ¨υπερβολική¨.

Δύο από τις τουρκικές εφημερίδες που βγαίνουν στη Θράκη δίνουν αγώνα επιβίωσης. Λόγω της καταδίκης τους σε ποινή 270 χιλιάδων ευρώ μετά από αγωγή που τους υπέβαλλε μια Ελληνίδα δασκάλα, κοντεύουν να κλείσουν…Στην Δυτική Θράκη υπάρχουν 6 εφημερίδες που βγαίνουν στα τουρκικά, 3 περιοδικά, 4 ραδιοφωνικοί σταθμοί και αρκετές ιστοσελίδες. Δύο όμως εφημερίδες, οι Γκιουντέμ και η Μιλλέτ αυτές τις μέρες δίνουν αγώνα επιβίωσης. Ο λόγος είναι οι αγωγές που είχε υποβάλλει σε αυτές τις εφημερίδες η Ελληνίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου η οποία υπηρετούσε στο τουρκικό δημοτικό του χωριού Μεγάλο Δέρειο του Έβρου, και μετατέθηκε από εκεί.


Οι συγκεκριμένες εφημερίδες με είδηση που δημοσίευσαν στις 1-1-2010 είχαν ισχυριστεί ότι η Ελληνίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου είχε ζητήσει από τους Τούρκους μαθητές της ως εργασία για το σπίτι ¨να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ¨ . Η Νικοπούλου όμως κέρδισε τις αγωγές που υπέβαλε για ¨δημοσίευση ψευδών ειδήσεων και συκοφαντία¨, και επιβλήθηκε στην Γκιουντέμ ποινή 150.000 ευρώ (με άμεση πληρωμή των 20 χιλιάδων ευρώ) και στην Μιλλέτ 120.000 ευρώ (με άμεση πληρωμή των 30 χιλιάδων ευρώ). Κατασχέθηκαν οι περιουσίες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ιδιοκτήτριας της εφημερίδας Γκιουντέμ Χουλιά Εμίν, του αρχισυντάκτη Τζεμίλ Καμπζά, καθώς και των ιδιοκτητών της εφημερίδας Μιλλέτ Τζενγκίζ Ομέρ και Μπιλάλ Μπουντούρ.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι θα συνεχίσουν να αναζητήσουν το δίκιο τους στο εφετείο στις 6 Μαΐου 2011. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γκιουντέμ Τζεμίλ Καμπζά δηλώνει πως ¨Στόχος της Νικοπούλου είναι να μας βουλιάξει¨ και αναφέρει πως η επιβληθείσα ποινή είναι 30 φορές πάνω από την ποινή που προβλέπεται από τους ελληνικούς νόμους για τον τύπο (5.200 ευρώ). Ο Καμπζά δηλώνει πως ¨Αν δεν δικαιωθούμε στα ελληνικά δικαστήρια θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων¨. Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούνε υπερβολικές ποινές τις ποινές που έχουν επιβληθεί στις τουρκικές εφημερίδες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Δυτικής Θράκης πηγάζει από τις αυθαίρετες συμπεριφορές κάποιων ¨ακραίων εθνικιστών¨ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέρεται πως αυτοί οι υπάλληλοι είναι ¨ορκισμένοι¨ να μην συγχωρούνε ¨ούτε το παραμικρό λάθος¨ της Τουρκικής μειονότητας, και μάλιστα αγνοώντας τις περισσότερες φορές και τις οδηγίες του υπουργείου στο οποίο υπάγονται, επιμένουν στην ¨εφαρμογή κατά γράμμα¨ των νόμων που στριμώχνουν την Τουρκική μειονότητα. Παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς είναι οι ποινές που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ, καθώς και το πρόστιμο για το τζαμί της Σμίνθης.


Πηγή:  http://tourkikanea.gr/