Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αλλαγή σκυτάλης στην διοίκηση και της Αναπτυξιακής Ροδόπης

Ο Βαγγέλης Λίτσος παραιτήθηκε από την θέση του


ΠΟΙΟΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ;

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ;


Στην ανάδειξη του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Νικολαΐδη σε πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, οδήγησε η παραίτηση του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου και προέδρου της εταιρείας Βαγγέλη Λίτσου. Η προηγούμενη διοίκηση τήρησε την υπόσχεσή της και παραιτήθηκε δύο χρόνια πριν την λήξη της θητείας της, παρόλο που τα μέλη της σύμφωνα με τον νόμο περί Αναπτυξιακών Εταιριών, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους μέχρι το 2013. Κρίθηκε όμως σκόπιμο η θητεία του Δ.Σ. να εναρμονιστεί, με τη θητεία της πλειοψηφίας των μετόχων που είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ομόφωνα η ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου

Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, από όπου και προέκυψε ομόφωνα η διοίκηση που απαρτίζεται από τους: Κυριάκο Αμούτζα, Μιχάλη Βεζυριαννίδη, Νικόλαο Καρακωστίδη, Δημήτριο Καρασταύρου, Ιωάννη Νικολαΐδη, Νικόλαο Παπαθανασίου και Ιμπραήμ Σερήφ, Την ίδια μέρα ακολούθησε συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου σε σώμα και εκλέχθηκαν, ως πρόεδρος ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Αρριανών Σερήφ Ιμπραήμ, γραμματέας Μιχάλης Βεζυριαννίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης και οι υπόλοιποι ως μέλη.

Ενημέρωση για τα καθήκοντα από την πρώτη μέρα ανάληψης

Μόλις μία μέρα μετά την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου, ο Γιάννης Νικολαΐδης βρέθηκε στην έδρα της Αναπτυξιακής Ροδόπης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του από τον γενικό διευθυντή Στάθη Κεφαλίδη. Εκεί τον συνάντησε ο «Χ» και πήρε τις πρώτες δηλώσεις: «Θεωρώ ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και ο τόπος μας, όντως η θέση αυτή είναι μια πρόκληση για μένα. Είναι μια θέση ευθύνης την οποία αποδέχτηκα κατόπιν διαβούλευσης και ενημέρωσης από τους υπεύθυνους της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Είναι μια θέση ευθύνης διότι ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός του τόπου, περνά μέσα και από αυτές τις εταιρίες, οι οποίες φέρνουν στον τόπο ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο κόσμος περιμένει να έρθουν στην περιοχή αυτές οι επενδυτικές ευκαιρίες, από τις οποίες προσδοκούμε να αλλάξει η ροή της ιστορίας στη χώρα και στον τόπο μας. Προς το παρόν ενημερώνομαι από τον γενικό διευθυντή, τόσο για τις υποχρεώσεις της εταιρίας, αλλά και για το νέο καθεστώς και το νέο περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να αναπτύξουμε την δράση μας. Στην εταιρεία υπάρχει πρόσφορο έδαφος, καθώς οι συνεργάτες είναι άνθρωποι με πολύ μεγάλη εμπειρία και μεγάλες ικανότητες, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν πως θα πάρει μπρος η μηχανή της επιχειρηματικότητας. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα να υπηρετήσω τον τόπο, την τοπική κοινωνία, μέσα και από αυτήν εδώ την θέση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολαΐδης.

στάθης Κεφαλίδης: Πρώτος στόχος του νέου προέδρου η λειτουργία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου

Το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση παραιτήθηκε προκειμένου στην εταιρεία να εκπροσωπούνται οι ΟΤΑ μέσω των εκλεγμένων αιρετών, εξήρε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Στάθης Κεφαλίδης. Χαρακτήρισε κρίσιμη την περίοδο στην οποία αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα διοίκηση, καθώς η Αναπτυξιακή Ροδόπης, έχει επωμιστεί με το βάρος της λειτουργίας ενός μεγάλου έργου, που είναι το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο της Κομοτηνής. Πρώτος στόχος για το νέο πρόεδρο, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλίδη, θα πρέπει να είναι η έναρξη λειτουργίας του κέντρου. Όσον αφορά για το τι πρέπει να προσέξει ο νέος πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής είπε: «είμαστε ένα εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι να βοηθούμε τους ΟΤΑ να ξεπερνούν πολλές φορές τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ή να συμπληρώσουν τις ελλείψεις τους σε θέματα τεχνογνωσίας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν ζητήματα τα οποία είτε προκύπτουν απ’ τον Καλλικράτη, από το θεσμικό πλαίσιο, είτε προκύπτουν απ’ τις ανάγκες της κοινωνίας, πχ. τα επιχειρησιακά και στρατηγικά τους σχέδια. Εμείς μπορούμε με την τεχνογνωσία μας να τους κάνουμε τέτοια σχέδια, που να είναι και εύκολα υλοποιήσιμα και αποδεκτά».

Συμβουλές και ευχές από τον απερχόμενο Βαγγέλη Λίτσο

Αναπτυξιακό brand name του νομού, χαρακτήρισε την Αναπτυξιακή Ροδόπης, ο απερχόμενος πρόεδρος Βαγγέλης Λίτσος. Ο πρώην δήμαρχος Αιγείρου ήταν και αυτός για λίγη ώρα παρόν στην ενημέρωση του νέου προέδρου από τον γενικό διευθυντή στο κτίριο της εταιρείας. Το πρώτο πράγμα που ευχήθηκε ο κ. Λίτσος στη νέα διοίκηση είναι καλή δύναμη και σημείωσε τα δύο μεγάλα αγκάθια που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση. «Το πρώτο είναι να ξεκαθαρίσει εντελώς το θεσμικό καθεστώς των Αναπτυξιακών Εταιριών μετά τον Καλλικράτη, γιατί είναι λίγο μετέωρο. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου έχοντας να επιλύσει άλλα κατά την δική του προτεραιότητα σημαντικότερα θέματα. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό καθεστώς, γιατί τρέχουν πολύ σημαντικά προγράμματα, όπως το Leader ή τα ΟΠΑΧ, που ενδιαφέρουν χιλιάδες κόσμο μέσα στην Ροδόπη και που όσο εκκρεμούν δεν θα μπορέσει να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες».
Το δεύτερο θέμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Λίτσο, «είναι το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Κομοτηνής.

Είναι ένα βαρύ καθήκον, ωστόσο ταυτόχρονα είναι και ένα σημαντικότατο αναπτυξιακό εργαλείο για την Κομοτηνή. Εκεί που μέχρι τώρα λέγαμε ότι η Ροδόπη είναι ενεργειακό ή συγκοινωνιακό ή διοικητικό ή εκπαιδευτικό κέντρο λόγω, πλέον μπαίνει και στον χάρτη των πολιτιστικών κέντρων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των νοτίων Βαλκανίων. Λόγω της θέσης της το κέντρο μπορεί να έχει εμβέλεια και στην Ανατολική Θράκη και στη Νότια Βουλγαρία. Αν μέχρι τον χειμώνα δεν καταφέρουμε να το λειτουργήσουμε, θεωρώ ότι απαξιώνουμε ένα σημαντικότατο πολιτιστικό εργαλείο, εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει να ενταχθεί η Κομοτηνή στην πολιτιστική βιομηχανία των Βαλκανίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του κέντρου εναπόκειται στη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης, υπόθεση όμως στην οποία παρατηρείται στασιμότητα. Πηγή:  http://www.xronos.gr/.