Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Με υπηρεσιακά θέματα στην πλειοψηφία της η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής

Όλα όσα συνέβησαν το πρωί στην αίθουσα του δημαρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΕΚΕΊ...





Συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου, με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξή του. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναλώθηκε σε εντελώς υπηρεσιακά θέματα με σπουδαιότερο την έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με αριθμ. 3/2011.

Με ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής σε θέμα εκτός ημερησίας διάταξης και μετά από πρόταση της δημοτικής συμβούλου, Παρασκευής Νεστωράκη να καταδικάσει το δημοτικό συμβούλιο την κάθε μορφή ωμής βίας απ’όπου κι αν προέρχεται και όχι μόνο από την αστυνομία στα γεγονότα που συνέβησαν την Τετάρτη στο Σύνταγμα, ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Ο Δήμαρχος πρότεινε να μην συζητηθεί καθώς, παρόλο που είναι ένα σημαντικό θέμα, δε μπορεί να τύχει συγκυριακής αξιοποίησης. Στον αντίποδα των επεισοδίων που συνέβησαν στην Αθήνα αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης του ίδιου, με την κατάληψη που πραγματοποίησαν οι «Αγανακτισμένοι πολίτες της Κομοτηνής» το πρωί της Τρίτης στο Δημαρχείο της πόλης και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «κόντρα στο ρεύμα και σε αντίθεση με όσα διαδραματίστηκαν λίγα μέτρα πιο πέρα από το Δημαρχείο, στην Περιφέρεια, ο Δήμος και λειτούργησε καθώς παρά την κατάληψη οι δημότες εξυπηρετούνταν αλλά και εξισορρόπησε με τον καλύτερο τρόπο τα πράγματα καθώς εφαρμόστηκε στην πράξη με την κίνηση αυτή η δημοκρατία μέσω της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών».

Από την πλευρά της η μείζων αντιπολίτευση θύμησε πως παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν τα καταδίκαζε, ως ποηγούμενη δημοτική αρχή, ανεξαιρέτως και χωρίς πολιτικό χρωματισμό και μέλη της σημείωσαν πως περίμεναν από τον ίδιο τον Δήμαρχο να το ζητήσει ενώ ο κ. Πετρίδης στον κίνδυνο να χαρακτηριστεί, όπως είπε, ανάλγητος, αντιδημοκρατικός και συντηρητικός και όπως υπογράμμισε «δε μπορεί να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση από κάποιους» εισηγήθηκε να τεθεί προς ψηφοφορία του σώματος η πρόταση αν θα συζητηθεί με αποτέλεσμα με 24 «όχι» έναντι 9 «ναι» να απορριφθεί.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την παραχώρηση για χρήση έναντι τέλους χώρου της πλατείας Βασιλέως Παύλου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Το εν λόγω θέμα είχε απασχολήσει και την προηγούμενη συνεδρίαση και δεν είχε εγκριθεί τότε η παραχώρησή του λόγω του ότι το εν λόγω εστιατόριο δεν έφερε πινακίδα σε ελληνική γραφή , ενώ ανταποκρίθηκε και άλλαξε την πινακίδα καθώς βάσει της νομοθεσίας έπρεπε να το πράξει. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε ότι «δεν είχαμε κάτι με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, το δημοτικό συμβούλιο δεν κάνει διακρίσεις, έπρεπε όμως να αλλάξει την πινακίδα του και το έπραξε. Στο θέμα των πινακίδων γίνεται ήδη προσπάθεια και αρκετοί επιχειρηματίες ανταποκρίνονται ώστε να αλλαχθούν οι ξενόγλωσσες με ελληνικές επιγραφές».

Η Σύσταση επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού εγκρίθηκε ομόφωνα, όπου ο Δήμος θα τη στεγάσει υπό τη στέγη του ενώ θα ορισθεί γραμματέας από τον Δήμο και θα τηρείται αρχείο εντός του δημαρχιακού καταστήματος. Η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού θα μπορεί να επιλύει συμβιβαστικά τις διαφορές μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών ή ενώσεων καταναλωτών και να παρέχει τη συνδρομή του σε αιτήσεις διακανονισμού υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τράπεζες. Η επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από: Εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου, Εκπρόσωπο της ένωσης καταναλωτών, Εκπρόσωπο του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου και γραμματέα υπάλληλο του Δήμου. Ο ρόλος της επιτροπής είναι πολύ σημαντικός ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία τόνισε ο Δήμαρχος.

Εγκρίθηκε η προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής (αριθμ. 1.4/1-6-2011 απόφ. Διοικ.Συμβουλίου). Την εν λόγω σύμβαση καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Νίκος Φακιρίδης και Σταμάτης Μαρούδας, όπως τόνισε ο πρώτος « το Υπουργείο βάζει μόνο 57.000 ευρώ που δε φτάνουν ούτε για μια παράσταση ενώ από την πλευρά του ο Δήμος συμμετέχει με το ποσό των 130.000 ευρώ».

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η έκθεση εσόδων-εξόδων Α΄τριμήνου του προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2011 ενώ την καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Φακιρίδης και Σταμάτης Μαρούδας για τους λόγους που καταψήφισαν και τον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως ανέφεραν. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε θετικό ισοζύγιο και πλεόνασμα της τάξης του 1 εκατ. ευρώ που εξυπηρετεί υποχρεώσεις παρελθούσες, ενώ τόνισε «είμαστε αισιόδοξοι και είναι πολύ σημαντική η κατανόηση των δημοτών που αντιμετωπίζουν την οικονομική δυσπραγία του Δήμου».

Ομόφωνα εγκρίθηκε και η μίσθωση ακινήτου για την προσωρινή στέγαση αναξιοπαθούντων, στην οποία κρίθηκε από το σύνολο του σώματος να υπάρχει έλεγχος ώστε να επιβλέπεται από κάποια υπηρεσία του Δήμου.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα και την προγραμματική σύμβασης μεταξύ Δήμων Κομοτηνής και Ιάσμου για την εκτέλεση των πράξεων: α)Πρότυπα επιδεικτικά έργα εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ στο Σχολικό Συγκρότημα Γυμνασίου και Λυκείου Ιάσμου και β)Πρότυπα Επιδεικτικά έργα εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο Σώστου. Φορέας υλοποιήσης του έργου θα είναι ο Δήμος Κομοτηνής ενώ κύριος του έργου ο Δήμος Ιάσμου. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Ιάσμου δεν έχει διαχειριστική επάρκεια στο ΕΣΠΑ και λόγω ΤΥΔΚ «είμαστε υποχρεωμένοι να τους παράσχουμε υποστήριξη».

Ομόφωνα εγκρίθηκαν επίσης η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από τη Δημοτική Επιχείρηση με την επωνυμία: Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής στο ΝΠΔΔ με την επωνυμία Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής καθώς επίσης και η Εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή στην Τράπεζα Πληροφοριών ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων ΔήμοςΝΕΤ.

Ο Καθορισμός ορίων Σχολικών Μονάδων Δήμου Κομοτηνής και χρήση των κενών Σχολικών Μονάδων εγκρίθηκε ομόφωνα 
από το δημοτικό συμβούλιο ενώ πριν την εικόνα των σχολείων του Νομού Ροδόπης που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Κομοτηνής έδωσε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης κ. Ηλίας Χατζής. Ο κ. Χατζής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δημοτικά σχολεία κυρίως της Κομοτηνής που σε άλλα υπάρχει μέγαλος αριθμός μαθητών που υπερβαίνει το όριο των 26 μαθητών σε μια τάξη και σε άλλα που υπάρχει μικρός αριθμός. Ως τέτοια ανέφερε το 1ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, στο οποίο οι μαθητές που ήταν στην πρώτη τάξη του σχολείου ήταν 28 σε παραλληλισμό με το 13ο δημοτικό όπου εκεί οι μαθητές ήταν μόλις 5. Αναφέρθηκε σε λύσεις όπως είναι οι μετακινήσεις κάποιων μαθητών ώστε να μοιραστεί ο μεγάλος αριθμός των των μελών των τάξεων που παρατηρείται σε πολλά σχολεία, πράγμα που όπως είπε πρέπει να γίνει ώστε να επιτευχθεί καλή και σωστή παροχή εκπαίδευσης. Από την άλλη προτάθηκε η αξιοποίηση κάποιων σχολικών μονάδων σε οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής, από πολιτιστικούς συλλόγους. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης , Ναβροζίδης Γεώργιος έδωσε αρνητική ψήφο στο δεύτερο μέρος που αφορούσε τη χρήση των κενών σχολείων καθώς όπως τόνισε δεν ρωτήθηε η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση αν πρέπει να δοθούν τα σχολεία σε συλλόγους

Ομόφωνα εγκρίθηκαν και οι πολιτιστικές - αθλητικές δαπάνες του Δήμου καθώς και συναντήσεων και συνεδρίων όπως επίσης και η δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικού καταστήματος ευρισκομένου επί της οδού Μπακάλμπαση 4, στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΚ) Κομοτηνής για τη στέγαση των γραφείων της.
Ομόφωνα εγκρίθηκαν και η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2011 ,επίσης η υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακο Πρόγραμμα Μακεδονίας -Θράκης 2007-2013 στην πρόσκληση 59 κατηγορία πράξεων: Προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων, καθώς και η υποβολή πρότασης στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης οροσειράς Ροδόπης.

Αποσύρθηκε από συζήτηση το 15ο θέμα που αφορούσε στην έγκριση ή μη υποβολής πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας -Θράκης 2007-2013 στον άξονα προτεραιότητας 9.

Το θέμα της έγκρισης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής (αριθμ. 3/2011 απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής), ήταν και το σημαντικότερο που απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 20 υπερ και 7 κατά. 


Πηγή:  http://www.komotinipress.gr/