Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Στα αζήτητα επένδυση 2 εκατ. ευρώ στο Σουφλί

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για το συνεχιζόμενο λουκέτο στο αναπηνιστήριο του Σουφλίου εκφράζουν επαγγελματίες μεταξουργοί και σηροτρόφοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την έντονη δυσαρέσκειά τους για το συνεχιζόμενο λουκέτο στο αναπηνιστήριο του Σουφλίου εκφράζουν επαγγελματίες μεταξουργοί και σηροτρόφοι καθώς, μια επένδυση που κόστισε σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί εδώ και χρόνια να μην λειτουργεί. Η απουσία του συστήματος ατμού (το κόστος του οποίου δεν ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες ευρώ), αλλά και το «θολό καθεστώς» σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Πουλιλιό αφήνει προς το παρόν την επένδυση αναξιοποίητη.


Το θέμα τέθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειεάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη προκειμένου και με τη βοήθεια της περιφέρειας το αναπηνιστήριο να λειτουργήσει ενώ το στάδιο θεωρείται «μεταβατικό και αβέβαιο» από την πλευρά του δήμου αφού η Δημοτική Επιχείρηση στην οποία ανήκε το αναπηνιστήριο βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Έτσι, το αποδεδειγμένα από τα καλύτερα μετάξια της Ευρώπης, αυτό του Σουφλίου, περιμένει το δικό του αναπηνιστήριο προκειμένου να νηματοποιηθεί ενώ σημαντική θεωρείται επίσης και η πιστοποίησή του ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης «Μετάξι Σουφλίου».


Ευάγγελος Πουλιλιός: «Το αναπηνιστήριο βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο»

«Η σημασία της λειτουργίας του αναπηνιστηρίου είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την οικονομία του Σουφλίου και όχι μόνο. Αυτό το γνωρίζει ο δήμος αλλά και οι άνθρωποι που ασχολούνται με το μετάξι. Δυστυχώς η δημοτική επιχείρηση στην οποία ανήκε το αναπηνιστήριο βρίσκεται υπό εκκαθάριση, και αυτή τη στιγμή ψάχνουμε να βρούμε πως θα λειτουργήσει η επένδυση» τονίζει μιλώντας στη Γνώμη ο δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός και προσθέτει: «Ως πρώτη κίνηση εμείς καθαρίσαμε τον κτίριο και το χώρο γιατί είχε εγκαταλειφθεί και βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Ανεξάρτητα από το καθεστώς, το οποίο είναι μεταβατικό όπως σας είπα, και ακόμα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, πρέπει να πούμε πως λείπει και ένα κομμάτι του συνολικού εξοπλισμού που συνδέεται με τη λειτουργία του. Έτσι βρισκόμαστε σε στάση αναμονής. Μας προβληματίζει η περίοδος αυτή είμαστε σε επικοινωνία και με υπηρεσίες και φορείς προκειμένου να δούμε πως θα αξιοποιηθεί το κτίριο και θα δώσει ζωή στο Σουφλί», καταλήγει ο δήμαρχος.


Γιώργος Τσιακίρης: «Το αναπηνιστήριο θα δώσει ώθηση στο μετάξι»

«Η λειτουργία του αναπηνιστήριου θα σημάνει μια νέα διαδικασία εκκίνησης για το μετάξι. Θα δώσει νέα ώθηση, και γι’ αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει. Θα είναι η ευκαιρία να επεκταθεί η καλλιέργεια της μουριάς, γιατί ήδη έχουμε μπει σε θετική πορεία, και είναι ώρα να βγούμε έξω από την τοπική κοινωνία. Το αναπηνιστήριο, μπορεί να εξυπηρετήσει όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να έχει τη δυνατότητα να κάνει μια καλή παραγωγή σε νήμα και να καταστήσει τις μονάδες επεξεργασίας πιο κερδοφόρες αφού αυτή τη στιγμή προμηθευόμαστε το μετάξι από την Κίνα σε υψηλές τιμές. Από την άλλη μεριά στο Σουφλί υπάρχει παραγωγή και φέτος ξέρουμε πως πήγε ιδιαίτερα καλά» καταλήγει ο ιδιοκτήτης του «Μουσείου Τέχνης Μεταξιού» κ. Γιώργος Τσιακίρης.


Τα μυστικά της σηροτροφίας από γενιά σε γενιά…

Τα μυστικά της σηροτροφίας περνάνε από γενιά σε γενιά, έτσι ώστε όσοι νέοι ασχολούνται να μπορούν να παράγουν αρκετό και καλής ποιότητας μετάξι.

Ένας από τους νέους παραγωγούς είναι ο Σουφλιώτης Δημήτρης Πατέλης Μιλώντας στη Γνώμη ο κ Πατέλης τονίζει πως ο ίδιος και η οικογένειά του ασχολείται αρκετά χρόνια με τη σηροτροφία και δηλώνει αρκετά ικανοποιημένος. Στην ερώτησή μας εάν στην καρδιά της κρίσης θα πρότείνε τη σηροτροφία ως συμπλήρωμα στο εισόδημα μιας ομογένειας μας απαντά: «Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα. Υπάρχει όφελος και θα έλεγα όποιος το σκέφτεται να το τολμήσει χωρίς ενδοιασμούς. Πρόκειται για μια εποχιακή δουλειά η οποία προσθέτει στο εισόδημα. Μιλάμε για ενασχόληση που δεν ξεπερνάει τους δύο μήνες. Είμαστε ευχαριστημένοι, και ειδικά φέτος η χρονιά πήγε ιδιαίτερα καλά» καταλήγει. Αξίζει να σημειωθεί πως η σηροτροφία επιδοτείται ενώ η παραγωγή διατίθεται στις τοπικές οικοτεχνίες. Σύμφωνα με τους σηροτρόφους υπάρχει ελπίδα για ενίσχυσή της με τη λειτουργία του αναπηνιστηρίου.


Πώς γίνεται η διαδικασία για την παραγωγή του μεταξιού

Ο μεταξόσπορος

Τα αβγά του μεταξοσκώληκα (ο μεταξόσπορος) τοποθετούνται στον χώρο επώασης και όταν εκκολαφθούν (σε περίπου 10 μέρες) τοποθετούνται φύλλα μουριάς πάνω στις νεαρές κάμπιες οι οποίες αρχίζουν να τρώνε.


Η διατροφή

Η περίοδος της διατροφής τους διαρκεί 26-30 μέρες. Σε αυτό το διάστημα 20.000 κάμπιες θα καταναλώσουν 500 κιλά φύλλα μουριάς, ενώ το 70% αυτής της ποσότητας θα το φάνε τις τελευταίες δέκα μέρες.


Το κουκούλι

Μόλις ολοκληρωθεί η φάση διατροφής, οι μεταξοσκώληκες, εκκρίνοντας για τρεις μέρες από τους αδένες τους μία κλωστή, πλέκουν το κουκούλι τους στο οποίο θα φυλακιστούν για δεκαπέντε μέρες, για να το τρυπήσουν μετά και να βγουν στον έξω κόσμο μεταμορφωμένοι σε πεταλούδες. Λίγες ώρες αργότερα ζευγαρώνουν και γεννούν τα αβγά τους, ολοκληρώνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο τους.


Η επεξεργασία

Η ανθρώπινη παρέμβαση διακόπτει τη φυσική αυτή διαδικασία μόλις ο μεταξοσκώληκας ολοκληρώσει την ύφανση. Τα κουκούλια ψήνονται σε φούρνο ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη της χρυσαλίδας, η έξοδος της οποίας καταστρέφει τη μεταξωτή κλωστή. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ειδική μηχανή όπου ξετυλίγονται και η κλωστή από πολλά ενοποιείται σε μία. Είναι η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσει η βιομηχανία για την παραγωγή του μεταξωτού υφάσματος.


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/   και  http://alexpolisonline.blogspot.com/