Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ένας Ρομ της Ξάνθης σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά

Με προσωπική επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Είχε συνάντηση μαζί του στην Αθήνα και διαπιστώνει ότι «είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος» 
      ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ



Το βλέμμα του στους Έλληνες Ρομά στρέφει ο Αντώνης Σαμαράς, επιλέγοντας μάλιστα ως σύμβουλό του, έναν άνθρωπο προερχόμενο από την εν λόγω κοινωνική ομάδα, και δη Θρακιώτη. Ο Ηλίας Συμεών, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm, αποκάλυψε τις προσωπικές συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ν.Δ., τονίζοντας την δέσμευση που έλαβε, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του». Πρώτο βήμα της συνεργασίας τους, αναμένεται να είναι η πρόταση σύστασης διακομματικής επιτροπής που θα ασχοληθεί συστηματικά, εις βάθος και μακροπρόθεσμα με τα προβλήματα που ταλανίζουν την πληθυσμιακή ομάδα. Όλα κινούνται τελικά κάτω από ένα υποκριτικό ενδιαφέρον ενώ το διαβόητο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους Ρομά που αγκαλιάστηκε με αισιοδοξία και μάλιστα υπάρχουν 627 υπαχθέντες στην Ξάνθη είναι ζήτημα αν μπορέσει να υλοποιηθεί κατά 10% αφού αυτά που ζητά από τους εγκριθέντες είναι υπερβολικά. Ο κ. Συμεών επιστρέφει από την Αθήνα όπου κατέβηκε ειδικά για το σκοπό αυτό και οργανώνει με την άφιξή του γενική συνέλευση του συλλόγου όπου θα συζητηθούν τα ανυπέρβλητα εμπόδια που ανακύπτουν. Από του7ς δικαιούχους ζητούν επιχειρησιακό σχέδιο, οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας κ.α. που είναι απίθανο αν οι Ρομά της περιοχής μπορούν να εξασφαλίσουν αφού θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικά μελετητικά γραφεία κλπ. Ο κ. Συμεών με άπταιστα ελληνικά, ένας δραστήριος άνθρωπος, οικογενειάρχης με τέσσερα παιδιά γέννημα θρέμμα Ξανθιώτης, είναι ο δεύτερος πλειοψηφών στις εκλογές της ΝΟΔΕ Ξάνθης, υπήρξε για δύο θητείες πρόεδρος των Ρομά στο γειτονικό νομό, μίλησε για τη νέα του ιδιότητα στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την δική του συμβολή στην επίλυση γνωστών χρόνιων προβλημάτων


Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας; Τι σας προτάθηκε και από ποιον;

-Η επίσημη τοποθέτηση μου είναι ότι είμαι μέλος της γραμματείας των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, σε θέματα Ρομά πανελλαδικά.

Αυτό σας τιμά ιδιαίτερα. Η δράση σας χρόνια τώρα είναι πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Τώρα δηλαδή θα είστε στην ομάδα που θα διεκδικεί, θα απαιτεί για τους Ρομά, οι οποίοι όπως φαίνεται βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα παρ’ όλα τα μεγαλεπήβολα που ακούγονται συχνά-πυκνά;

-Ακριβώς. Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση γιατί είναι μια προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά και δεν σας κρύβω ότι είναι και ένα προσωπικό του στοίχημα μέσω της ευαισθησίας που δείχνει στις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θεωρεί -και απόλυτα λογικά κατά την άποψη μου- ότι πρέπει να πάψουν να υπάρχουν τα κομματικά οφέλη από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται αυτά και να βρεθούν ουσιαστικές και πραγματικές λύσεις για τα χρόνια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ρομά όλης της Ελλάδας.

Η πρόταση σας έγινε από τον κ. Αγγελάκα με την έλευση του εδώ ή από το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά;

-Ο κ. Αγγελάκας, με τον οποίο έχουμε μια άριστη συνεργασία και προσωπική σχέση, η ΝΟΔΕ Ξάνθης που θα ήθελα να ευχαριστήσω, και προσωπικά και τον πρόεδρο της, συνέβαλαν στον μέγιστο βαθμό για να υλοποιηθεί αυτή η τοποθέτηση, γνωρίζοντας το ποιόν μου και τον χαρακτήρα μου και τους αγώνες που εδώ και πολλά χρόνια έχω κάνει για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Συναντηθήκατε με τον Αντώνη Σαμαρά τι του είπατε;

-Τα προβλήματα είναι γνωστά και δυστυχώς χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσουμε προσπαθώντας να λύσουμε -από την πλευρά και της Πολιτείας- αλλά και μέσα από τις ενέργειες τις οποίες πρέπει εμείς ως Ρομά να αντιληφθούμε και να κάνουμε, τα βασικά προβλήματα, από τα οποία ως πρώτο ιεραρχώ την παιδεία.

Θίγετε ένα μεγάλο πρόβλημα, που πολλές όμως φορές φταίνε και οι γονείς...

-Σαφέστατα. Εμείς ποτέ δεν έχουμε πει ότι δεν φταίμε εμείς οι Ρομά. Έχουμε το γνώθις εαυτόν, λέμε “ναι, ευθυνόμαστε και εμείς”, αλλά δεν είμαστε μόνο εμείς που φταίμε. Υπάρχει η παιδεία, το θέμα της εργασίας, ζητήματα δηλαδή που είναι συνδεδεμένα και το πρόβλημα της στέγασης... Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν επιλυθεί το θέμα της εργασίας, δεν πρόκειται να λυθεί και η παιδεία… Δυστυχώς, αν αναγκάζεται η οικογένεια κάθε δέκα μέρες να βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος της χώρας, δεν μπορεί το παιδί να παρακολουθήσει το σχολείο. Και με το πρόβλημα που υπάρχει πλέον σε όλη την Ελλάδα με την ανεργία και την κρίση που απασχολεί όλους μας, καταλαβαίνετε κι εσείς ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα η εργασία με την παιδεία. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν έχει εργασία να συνεχίσει να στέλνει τα παιδιά του σε οποιοδήποτε σχολείο, στο γυμνάσιο, στο λύκειο ή και σε ιδιωτικά ακόμη – γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι όμως έχουν λύσει το εργασιακό τους θέμα. Εχουν λύσει το στεγαστικό τους πρόβλημα, και προσπαθούν να κινηθούν σε διαφορετική κατεύθυνση από όλους τους άλλους.

Προεκλογικά όλοι υπόσχονται. Αλλάζουν κυβερνήσεις, έρχονται άλλοι, ακούμε για επιχειρηματικότητα στους Ρομά, προγράμματα που δεν προχώρησαν, για την μετεγκατάσταση της περίπτωσης της Κομοτηνής που έγινε σχεδόν όνειρο θερινής νυκτός και πολλά άλλα ζητήματα. Υπήρχαν από την Πολιτεία και κάποια κοινωνικά επιδόματα για τα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα τους στα σχολεία. Τι γίνεται μ’ αυτά;

- Έχουν διακοπεί τα πάντα. Δυστυχώς υπάρχουν οικογένειες οι οποίες ζούσαν από το συγκεκριμένο κοινωνικό επίδομα και το περίμεναν πως και πως για να μπορέσουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Έχουν κοπεί δυστυχώς οριστικά απ’ ότι λένε οι πληροφορίες μου. Το θέμα όμως δεν είναι να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα με επιδόματα. Δυστυχώς η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και τη δημοκρατία παγκοσμίως, η πανέμορφη Ελλάδα μας, δεν μπόρεσε να βοηθήσει και να σταθεί αρωγός στα σημαντικά προβλήματα των Ρομά, και πιστέψτε με, έχω την αίσθηση ότι θα έπρεπε να κοιτάξει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα προβλήματα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.

Εγώ, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχαμε κατ’ ιδίαν, έχουμε αποφασίσει το εξής πολύ σημαντικό κατά την ταπεινή μου άποψη: Πρέπει να υπάρξει μια διακομματική επιτροπή, σε βάθος δεκαετίας, η οποία θα ασχοληθεί με τα βασικά προβλήματα των Ρομά. Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, αν δεν υπάρχει μια διακομματική επιτροπή, και ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει τεράστια ευαισθησία στο συγκεκριμένο κομμάτι και μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να στηριχθεί αυτή η κατάσταση. Στηρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια ο αρχηγός της Ν.Δ., δείχνει ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα των Ρομά και μέσα από την συζήτηση μαζί του προσπαθούμε να βρούμε λύσεις οριστικές. Βέβαια, θαύματα δεν μπορούν να γίνουν σε καμία περίπτωση, πρέπει όμως να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, ουσιαστικής λύσης στα προβλήματα.

Και το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε από την πλευρά του.

-Δεν διαφωνώ. Απλά θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα τα οποία δυστυχώς έως σήμερα δεν έχουν γίνει. Πρέπει να σβήσουμε το παρελθόν και να ξεκινήσουμε να δούμε από ’δω και μετά τι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορούμε να συζητάμε στη βάση του τι δεν κάναμε ή τι έκανε η μια κυβέρνηση ή η άλλη κυβέρνηση. Δεν θα οδηγήσει πουθενά αυτό και γι’ αυτό είπα ότι αν δεν υπάρξει μια εποικοδομητική και διακομματική συζήτηση, δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα, και πάντα θα είμαστε έρμαιο της μιας ή της άλλης κυβέρνησης.

Η κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο τους Ρομά;

-Η κρίση αυτή τη στιγμή μαστιγώνει πραγματικά τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα όπως και πολλές άλλες κοινωνικά ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ειδικά στην συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα την οποία έχω την τιμή και την χαρά να εκπροσωπώ, πραγματικά δεν μπορείτε να διανοηθείτε σε τι βαθμό έχει χτυπήσει. Το άδειο στομάχι είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Πολλές φορές μιλάμε για περιθωριακά στοιχεία, αλλά το γεγονός είναι ότι όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες και εξωθούν κάποιους στα άκρα, επόμενο είναι ότι θα τα ζήσουμε και αυτά. Εμείς προσπαθούμε μέσα από τους φορείς, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες που έχουμε, να μεταφέρουμε το μήνυμα της υπομονής και της σωστής και ομαλής εργασίας στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων μας. Όμως, υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί σε όλους τους τομείς και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Αντιμετωπίζετε φαινόμενα ρατσισμού με τα σημερινά δεδομένα όμως.

-Αυτό δυστυχώς υπάρχει ακόμη και σήμερα. Αναφέρονται κάποια προγράμματα που δεν έχουν υλοποιηθεί. Είχαν βγει κάποια προγράμματα από τον ΟΑΕΔ που έδιναν την δυνατότητα σε Ρομά να ανοίξουν επιχειρήσεις, καταστήματα, και με νόμιμες διαδικασίες να ξεκινήσουν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Δεν προχώρησε από την πολιτεία το μέτρο, έχουν σταματήσει να πληρώνουν αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που νοίκιασαν καταστήματα σε κάποιους Ρομά οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί με υπαιτιότητα της πολιτείας, έχουν γίνει ρατσιστές απέναντι στους ενοικιαστές Ρομά. Περίμεναν να πάρουν τα χρήματα από το πρόγραμμα για να εξοφλήσουν και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, η πολιτεία όμως, η διοίκηση του ΟΑΕΔ, δεν πλήρωσε αυτούς τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεταφερθεί στους Ρομά και επειδή όλα είναι αλυσίδα, έχει μεταφερθεί και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι Ρομά είναι μια κοινωνική ομάδα η οποία δεν πληρώνει, δεν μπορεί να εξοφλήσει αυτά που οφείλει, και άμεσα έχουν γίνει ρατσιστές αυτοί οι άνθρωποι…».

Ο Ηλίας Συμεών έχει όρεξη να συμβάλει με μια σειρά προτάσεων στην αλλαγή του τοπίου έχοντας σαν στόχο την ανακούφιση όχι μόνο των 7000 περίπου Ρομά της Ξάνθης απ όπου εκλέγεται αλλά όλη την φυλή που δοκιμάζεται στην Ελλάδα ή γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/