Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τουρκογιορτή στο Σετσεκ παρουσία (φυσικά) του Προξένου Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε προχθές παραδοσιακή βραδιά τσαγιού, όπως περιγράφει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ


Πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου η βραδιά ¨τσαγιού¨ στον χώρο του πανηγυριού του Σέτσεκ που διοργάνωσε ο Τομέας γυναικών του Μορφωτικού-Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σέτσεκ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς και η σύζυγος του Εσίν Σάρνιτς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σέτσεκ Αλή Πεντζάλ, η Γενική Διευθύντρια του ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ, η πρόεδρος του Τομέα Γυναικών του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Νετσλά Τσαβούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, η πρόεδρος του Τομέα Γυναικών της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Εσμά Χουσμένογλου, ο πρόεδρoς του DEB Μουσταφά Αλητσαβούς, η πρόεδρος του συλλόγου Τουρκάλων γυναικών Ροδόπης Χουλιά Εμίν, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Αρριανών Σεμπαχατίν Αραμπατζί και Νιζάμ Μεχμέτ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αρριανών Ριτβάν Μουσταφά και χιλιάδες κόσμου.

Στην εκδήλωση έγινε και η τελετή κομπολογιού του αγά του πανηγυριού του 2011 Χουσείν Ντουνιά. Ο αγάς τους πανηγυριού του 2010 Μουχαρέμ Τζαφέρογλου παρέδωσε το κομπολόι του αγά στον Χουσείν Ντουνιά. Έτσι πήρε πλέον την βίζα για να ετοιμαστεί για τις νέες εκδηλώσεις του αγά.

Στην εκδήλωση όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε διαγωνισμός πίτας.

Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν η Εσίν Σάρνιτς, η Περβίν Χαιρουλλάχ, η Εσμά Χουσμένογλου και άλλες κυρίες. Το έργο της κριτικής επιτροπής ήταν δύσκολο, καθώς έπρεπε να αποφασίσουν ανάμεσα σε 25 διαγωνιζόμενες. Καθώς στην πρώτη και στην δεύτερη θέση ισοβάθμησαν, ρίχτηκε κλήρος. Τον κλήρο επέλεξε ο πρόεδρος του ΔΕΒ Mουσταφά Αλητσαβούς. Με βάση την κλήρωση πρώτη βγήκε η Σεβίμ Μουσά από το Μέγα Δέρειο, η Εσρά Αχμέτ Χοτζά από το ίδιο χωριό και η Αϊσέ Ντερβίς τρίτη. Η πρώτη κέρδισε ένα δώρο εξολοκλήρου από χρυσό. Οι σπόνσορες της εκδήλωσης χάρισαν άλλα δώρα στις άλλες διαγωνιζόμενες.

Μετά τον διαγωνισμό η πρόεδρος του τομέα γυναικών του συλλόγου Σέτσεκ Αϊσέ Κααχουσείν χάρισε στην Εσίν Σάρνιτς μια χειροποίητη τσάντα.

Το τμήμα γλεντιού της βραδιάς ήταν σαν διεθνές φεστιβάλ. Ο καλλιτέχνης του υπουργείου πολιτισμού της Τουρκίας Τσινάρ Καμπά και η ομάδα του που ήρθαν από την Αδριανούπολη χάρισαν στιγμές ζωντάνιας στον κόσμο της περιοχής, ενώ η Τζειντά Σαφτσί από το Κόσσοβο με τραγούδια όπως ¨Ξανθιά νύφη¨ και ¨Είναι ιδιαίτερη η δική μου πατρίδα¨ ήταν σαν να έφερε στους ανθρώπους μας την ανάσα της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Συγκίνηση προκάλεσαν με τα παραδοσιακά τους τραγούδια ο Φερχάτ Καραχουσείν από την Ρούσα και οι φίλοι του.


Πηγή:  http://tourkikanea.gr/