Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Οι δραστηριότητες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Η 7η Επιτροπή Καθοδήγησης του έργου ‘COASTANCE’ στην Κροατία, το τελικό Συνέδριο του έργου ‘NEEBOR’ στο Βέλγιο και το 2ο Διαπεριφερειακό Συνέδριο του έργου ‘CIVPRO’ στην Ουγγαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ως εταίρος, πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα τρεις συναντήσεις. Η Περιφέρειά μας ήταν για άλλη μια φορά παρούσα και ταυτόχρονα συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της οι οποίες απορρέουν από το πλαίσιο υλοποίησης των εν λόγω έργων.



-7η Επιτροπή Καθοδήγησης του έργου ‘COASTANCE’

Πιο συγκεκριμένα, στις 9 και 10 Ιούνη έλαβε χώρα στο Dubrovnik της Κροατίας η 7η Επιτροπή Καθοδήγησης του έργου ‘COASTANCE’ (Κοινή Περιφερειακή Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Παράκτιας Διάβρωσης και Πλημμύρισης για την αειφόρο διαχείριση της λεκάνης της Μεσογείου), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Εδαφικής Συνεργασίας MED και στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Π-ΑΜΘ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΑΜΘ. Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της ΠΑΜ-Θ προήδρευσαν της Επιτροπής Καθοδήγησης και παρουσίασαν την πορεία του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, ενώ στελέχη των εταίρων παρουσίασαν την πρόοδο των εργασιών στο πλαίσιο των τεχνικών συνιστωσών αυτού. Τη δεύτερη μέρα, οι διοργανωτές παρουσίασαν την περιοχή πιλοτικής εφαρμογής του έργου που επελέγη από το φορέα τους, (Εκβολές ποταμού Neretva), όπου παρουσιάστηκε επί τόπου το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη διάβρωση των ακτών.


- Τελικό Συνέδριο του έργου ‘NEEBOR’

Στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. (Βρυξέλλες – Βέλγιο) πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιουνίου το Τελικό Συνέδριο του έργου ‘NEEBOR’ (Networking for Enterprises in the Eastern External Border Regions) που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IVC και αφορά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις απομακρυσμένες Περιφέρειες των Εξωτερικών Ανατολικών Συνόρων της Ε.Ε. Εισηγήσεις στο Συνέδριο πραγματοποίησαν η Ευρωβουλευτής κα Riika Manner, ο επικεφαλής της Γ.Δ. Regio κ. Colin Wolfe, το μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Jozsef Ribanyi και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Πληροφόρησης της Γ.Δ. AIDCO κα Christina Moldt. Της αποστολής της Π-ΑΜΘ ηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τις Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας κ. Παύλος Δαμιανίδης. Την επομένη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η τελική επιτροπή καθοδήγησης του έργου, η οποία σηματοδότησε και επίσημα το κλείσιμο του έργου.


-2ο Διαπεριφερειακό Συνέδριο του έργου ‘CIVPRO’

Με ιδιαίτερη επιτυχία επίσης πραγματοποιήθηκε στο Miskolc της Ουγγαρίας στις 22 και 23 Ιουνίου 2011 το 2ο Διαπεριφερειακό Συνέδριο του έργου ‘CIVPRO’ (Regional Strategies for Disaster Prevention) με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το Συνέδριο παρουσίασε εθνικές, περιφερειακές, αλλά και διαπεριφερειακές πρακτικές διαχείρισης καταστροφών, με έμφαση στην αντιμετώπιση πλημμυρών μέσω της ανάδειξης του ενιαίου συστήματος διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων στην Ουγγαρία, αλλά και στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ουγγαρίας και Σλοβακίας. Τέλος, παρουσία των εταίρων του έργου, εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο της πόλης Felsőzsolca το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών, το οποίο θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της πλημμυροπάθειας. Την τελευταία μέρα της συνάντησης έλαβε χώρα η επιτροπή καθοδήγησης του έργου, με ιδιαίτερα χρήσιμες παρεμβάσεις του επικεφαλής εταίρου, ήτοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας.

.