Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Επερώτηση Κοντού, Στυλιανίδη και Δερμεντζόπουλου για τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών

Από τις περσινές βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι
Κατατέθηκε προς τον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης μαζί με άλλους 29 βουλευτές

              ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΥΣ



Επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών από τις περσινές βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, κατέθεσαν 32 βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και οι τρεις της Θράκης.

Οι βουλευτές αναφέρουν στην επερώτησή τους:

«Η πλειοψηφία των 50.593 παραγωγών, που καλλιέργησαν πέρσι βαμβάκι, υπέστησαν στις αρχές του φθινοπώρου σημαντικές ζημιές στην παραγωγή τους από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις καθώς κι από τις προσβολές από το πράσινο σκουλήκι κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού – οι περισσότερες που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.
Από το Σεπτέμβριο του 2010 η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωναν τους βαμβακοπαραγωγούς ότι, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ, όσο και με πρόγραμμα ΠΣΕΑ, που θα υπέβαλαν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα τους αποζημίωναν για τις σημαντικές ζημιές και από τα δύο αίτια.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές επαναλαμβάνονταν καθόλη τη διάρκεια του φθινοπώρου – αρχές του περσινού χειμώνα, με την προσθήκη ότι το θέμα των αποζημιώσεων τέθηκε και στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής τόσο ο κ. Υπουργός, αλλά και ο κ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσαν στις 7 και 12 Οκτωβρίου ότι: «μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να ενημερώσει με λεπτομερή τρόπο τους πληγέντες αγρότες με τι τρόπο θα χορηγηθούν οι αποζημιώσεις και πόσα χρήματα και πότε θα τα πάρουν». Οι μήνες πέρναγαν αλλά τίποτα δεν έγινε.
Στο μεσοδιάστημα η Κυβέρνηση παρέτεινε μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου την εκκοκκιστική περίοδο του βαμβακιού, δηλώνοντας δια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι, «το θέμα θα αντιμετωπιστεί μετά την ημερομηνία αυτή». Πέρασε τόσο ο Φεβρουάριος, όσο και ο Μάρτιος, αλλά και πάλι τίποτα.
Και φθάσαμε στις δηλώσεις του υπουργού της 5ης Απριλίου, όπου εξήγγειλε ότι στις αρχές Μαΐου θα καταβληθούν συνολικές αποζημιώσεις ύψους 25.000.000 ευρώ και μόνο σε 32.463 βαμβακοπαραγωγούς για τις απώλειες εισοδήματος που είχαν από την περσινή τους παραγωγή.
Έκτοτε μεσολάβησαν τρεις ολόκληροι μήνες και η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου εξακολουθούν να σιωπούν, ενώ ούτε ένας βαμβακοπαραγωγός έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Μάλιστα καλούνται μέχρι τις 29 Ιουλίου οι βαμβακοπαραγωγοί, μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες, να καταβάλουν τις νέες, αυξημένες ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ για τη φετινή σοδειά βαμβακιού, όταν δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για την περσινή.
Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε, από την εκδήλωση των προσβολών, δικαίως οι βαμβακοπαραγωγοί αισθάνονται όχι απλά εξαπατημένοι, αλλά και ως θύματα της πολιτικής αδράνειας και ανικανότητας της Κυβέρνησης για στοιχειώδεις διαδικασίες, όπως η καταβολή αποζημιώσεων για βεβαιωμένες ζημιές.
Και μάλιστα όταν ήδη έχουν προβεί σε αυξημένα έξοδα για τη σπορά και φροντίδα της φετινής τους σοδειάς βαμβακιού, με αυξημένο κόστος σε σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, εφόδια και εργαλεία, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων ΦΠΑ, ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο κ.α. Και όταν το βαμβάκι αποτελεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών, αλλά και για ολόκληρες περιοχές της χώρας, μοναδική πηγή εισοδήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

- Προτίθεται η κυβέρνηση, ναι ή όχι, να καταβάλει στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν πέρσι οι καλλιέργειές τους;

- Εάν ναι, πότε ακριβώς θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις;

- Εάν ναι, πόσοι ακριβώς παραγωγοί θα αποζημιωθούν και με ποια συγκεκριμένα ποσά;»


Οι επερωτώντες βουλευτές

1. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

2. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

3. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

4. ΛΕΓΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

5. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

6. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

7. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

8. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

9. ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

10. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

11. ΖΩΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

12. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

13. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

14. ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

15. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

16. ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ

17. ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

18. ΚΟΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

19. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

20. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

21. ΝΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

22. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

23. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

24. ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

25. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

26. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

27. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

28. ΤΖΙΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

29. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

30. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

31. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

32. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 
.