Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Θράκη από τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Για «ψευτοδιάλογο» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) Σάββας Δευτεραίος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


«Ως Ομοσπονδία Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δεν συμμετέχουμε σε αυτόν τον ψευτοδιάλογο, σε έναν ψευτοδιάλογο που θέλει να μας πει ότι δεν έχει ανάγκη η Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά τα κρεβάτια που υπάρχουν στο νοσοκομείο, δεν έχει ανάγκη το νοσοκομείο Κομοτηνής, δεν έχει ανάγκη το νοσοκομείο Διδυμοτείχου», ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) Σάββας Δευτεραίος, σχολιάζοντας το νέο ΕΣΥ που σχεδιάζει το υπουργείο.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «είμαστε αντίθετοι με αυτήν την πολιτική, την αντιμαχόμαστε, θα μας βρούν στο δρόμο, θα μας βρουν έξω από αυτήν τη διαδικασία που έχουν αποφασίσει πριν από εμάς για εμάς».

Να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουλίου θα εφαρμοστεί η αναδιάταξη του ΕΣΥ, την 1η Αυγούστου θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα εφημέρευσης, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που άπτεται της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ.

Οπως υποστήριξε ο κ. Δευτεραίος, «αυτό σημαίνει μείωση των κρεβατιών για την Αλεξανδρούπολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σήμερα οι δύο παθολογικές κλινικές έχουν 36 κρεβάτια, με τις αλλαγές θα ενωθούν και θα γίνουν 30, με το "ηλίθιο" πρόσχημα ότι δεν χρειάζονται τόσα κρεβάτια, δεν έχουμε τόσα παθολογικά περιστατικά, ότι οι παθολογικές κλινικές έχουν κάλυψη 75%, ενώ την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο το 75% κάλυψης σημαίνει πληρότητα καθημερινή όλων των κλινικών».

«Ολα αυτά σημαίνουν ότι πάμε για μείωση κλινών, για συλλειτουργία όχι μόνο κλινικών στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αλλά και νοσοκομείων, με πρώτο αυτό του Διδυμοτείχου που θα συλλειτουργήσει με της Αλεξανδρούπολης», συνέχισε ο κ. Δευτεραίος και πρόσθεσε: «Η λαίλαπα που άνοιξε με αυτό το Μνημόνιο που δυναμώνει με το Μεσοπρόθεσμο και θα έρθει να ολοκληρωθεί με το 2ο Μνημόνιο και τα μακροπρόθεσμα σημαίνουν πολλά. Σημαίνουν, βγάλτε λεφτά από την τσέπη σας για να πληρώσετε. Για όλα αυτά λοιπόν θα είμαστε σε ανοιχτή ρήξη με τον υπουργό και την πολιτική που εφαρμόζει».

«Στην πρόταση για το νέο νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ προτείνεται η συνδιοίκηση μεταξύ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, όσον αφορά τις λεπτομέρειες θα πρέπει να διευκρινιστούν. Επίσης αναφέρεται ότι συγχωνεύονται κλινικές του ΕΣΥ με κλινικές του Πανεπιστημίου, αφήνοντας έξω από αυτήν τη συγχώνευση τη χειρουργική κλινική του ΕΣΥ και την παθολογική κλινική του ΕΣΥ» σχολίασε από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Νίκος Ραπτόπουλος.

Υποστήριξε ακόμα ότι «αυτό δημιουργεί μια αναστάτωση στους γιατρούς του ΕΣΥ και στους πανεπιστημιακούς, διότι συγχωνεύει και σε επίπεδο πανεπιστημιακό κλινικές». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Πολύζος, προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών, καθώς, όπως υποστήριξε ο κ. Ραπτόπουλος, «υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης».


Πηγή:  http://www.enet.gr/